news

Tinerii romani, in cel mai mare risc de saracie din Uniunea Europeana, potrivit raportului Eurostat

Romania are cel mai mare risc de saracie din UE atat in randul tinerilor (0-17 ani), cat si la grupele de varsta 18-24 ani, 25-49 ani si 50-64 ani. Doar la seniori Bulgaria ne depaseste, arata datele statistice.

INS masoara anual „deprivarea materiala”, adica lipsurile resimtite de fiecare dintre noi. La nivel european, Eurostat compileaza datele din economiile UE si apoi face clasamente.

Din punct de vedere al deprivarii, lucrurile stau foarte bine in Danemarca, Luxemburg, Cehia, Austria, Suedia si Tarile de Jos, unde 71-77% dintre persoane nu aveau nicio problema de natura economica. Mai prost stau in Croatia, Bulgaria, Romania ṣi Grecia unde persoanele deprivate aveau ponderi de 62-68%.

Din totalul de 27 de state membre ale Uniunii Europene, 14 state (Irlanda, Estonia,Malta, Polonia, Franta, Slovenia, Belgia, Finlanda, Danemarca, Luxemburg, Cehia, Austria, Suedia, Tarile de Jos) au avut un nivel relativ al persoanelor deprivate economic inferior mediei Uniunii, cu valori cuprinse intre 0,7 puncte procentuale (Irlanda) si 20,0 puncte procentuale (Tarile de Jos).

Romania are cu 24,2 puncte procentuale peste media Uniunii Europene a persoanelor deprivate din punct de vedere economic

Odata cu cresterea numarului de probleme din acest tip al deprivarii materiale, ponderea persoanelor afectate scade. Cele mai ridicate ponderi se regasesc la persoanele afectate de una sau doua probleme economice ce nu pot fi eliminate din cauza resurselor banesti insuficiente.

Pe ansamblul Uniunii Europene 73,3% din persoanele aflate in stare de deprivare acuza una sau doua probleme de natura economica.

Persoanele care au mai mult de trei probleme economice detin in general o pondere relativ mica si chiar foarte mica (la grupa de 5 probleme). Exceptie de la aceasta tendinta fac Bulgaria ṣi Grecia – state care au ṣi un numar relativ mai mare de persoane in stare de deprivare materiala .

Cea mai raspandita problema intre cetatenii UE a fost ca nu isi permit sa plateasca o saptamana de vacanta pe an, peste 3 din 11 cetatenii ai Uniunii avand aceasta problema. Sub acest aspect cel mai putin afectate sunt persoanele din Suedia (9,7%), Luxemburg (11,4%), Danemarca (12,3%), Finlanda (12,6%) etc. si cel mai mult sunt din Romania (56,1%), Grecia (53,1%), Croatia (49,4%) si Cipru (42,6% ).

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Jurnalista Adina Florea acuza ca a fost violata de Razvan Baltaretu, fost redactor-sef Vice: „Azi sunt suficient de puternica sa o spun”

Jurnalista Adina Florea l-a acuzat, public, marti, pe Razvan Baltaretu, fost redactor-sef al revistei Vice,…

2 ore ago

La doar o zi dupa ce Nicusor Dan le-a promis bucurestenilor o noua sala polivalenta, Gabriela Firea anunta ca vrea sa construiasca o sala „multifunctionala” de 20.000 de locuri

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, propune in programul sau electoral, la capitolul "Cultura",…

32 de minute ago

Germania: Zece persoane ranite de fulger, la Dresda. Doua au fost resuscitate dupa ce au intrat in stop cardiac

Zece persoane au fost ranite, unele in stare grava, in urma unui fulger care a…

9 minute ago

Vicepremierul Neacsu i-a pacalit pe angajatii Guvernului, acestia anunta ca greva continua: „Nu s-a intamplat ce a promis”

Angajatii din Aparatul de lucru al Guvernului Romaniei anuntat ca greva japoneza continua. El il…

2 ore ago