Toader a facut legea prin care detinutii primesc despagubiri de la stat. Isi apara si recursul compensatoriu: Doar 5% au furat, ucis si violat

news

Ministerul Justitiei a finalizat un proiect de lege privind despagubirea detinutilor care au stat in conditii necorespunzatoare, potrivit unei declaratii facute joi de Tudorel Toader. Ministrul a explicat astazi ca nu se stie inca numarul detinutilor care vor primi acesti bani si nici despre ce sume este vorba.

Anuntul a fost facut de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la finalul bilantului anual al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. De prevederile lui urmeaza sa beneficieze toti detinutii care au fost eliberati dupa data de 24 iulie 2012.

„Va trebui sa avem in vedere cati detinuti au stat in conditii necorespunzatoare, va trebui sa vedem care este impactul financiar, va trebui sa stabilim o suma care sa fie considerata de CEDO un remediu efectiv. Va trebui sa ne raportam si la ce au stabilit alte state, care au avut o problema similara. Si am vorbit aici despre Italia care a dat 8 euro/zi, Ungaria care a dat 5 euro/zi. Nu inseamna ca vom merge automat pe modelul Italiei, dar trebuie o suma rezonabila care sa constituie un remediu efectiv. Daca suma este mare ne gandim la o esalonare de plata a acesteia”, a declarat Toader, citat de Ziare.com.

Ministrul Justitiei a explicat ca nu are date in acest moment privind numarul detinutilor care ar primi despagubirile si nici despre impactul financiar.

„Nu pot avansa eu o suma. Eu am primit zilele trecute de la CEDO o infograma si ni se jaloneaza posibile solutii. Eu le-am dat in lucru la directia de elaborare de la Ministerul Justitiei. Ieri mi-au prezentat proiectul de lege. Il voi citi, voi vedea in ce masura se raspunde coordonatelor CEDO, il voi definitiva, si cum spuneam, voi merge personal la grefa CEDO sa facem o discutie prealabila ca sa fim in linia corecta”, precizeaza Toader.

Apara recursul compensatoriu

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca scaderea populatiei din penitenciare nu se datoreaza atat adoptarii legii recursului compensatoriu, cat schimbarii Codului Penal, in 2014, cu o „politica penala cu puternice accente preventive, pe reeducare si reintegrare sociala a celor care au comis infractiuni”.

El adauga ca aproximativ 5% din cei eliberati in baza recursului compensatoriu au recidivat. „Subliniez acest aspect pentru ca in spatiul public au aparut accente neadecvate in sensul ca beneficiarii Legii recurusului compensatoriu au revenit in majoritatea lor in penitenciare”, mai spune el.

„Trendul populatiei penitenciare mi s-a spus ca este in scadere, dar in opinia si convingerea mea nu se datoreaza atat faptului ca s-a adoptat legea privind recursul compensatoriu.

Eu cred ca se datoreaza in primul rand modului in care legiuitorul penal si-a schimbat politica penala de prevenire si combatere a fenomenului infractional, si anume trecerii de la Codul Penal din ’68, cu multele modificari, pana in februarie 2014, unde era o politica penala preponderent represiva, cu pedepse mari.

Noul Cod Penal din februarie 2014 a adoptat o politica penala cu puternice accente preventive, pe reeducare si reintegrare sociala a celor care au comis infractiuni”, a mai spus Toader.

Ministrul „apreciaza” ca, dintre cei care au beneficiat de liberarea in baza recursului compensatoriu, cei mai multi au trecut „prin filtrul instantei de judecata, prin liberare conditionata” si doar o mica parte au beneficiat prin implinirea termenului, fiind considerate sase zile executate la fiecare 30 de detentie.

Ministrul Justitiei a mai spus, invocand datele prezentate de conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, ca 5,02 la suta dintre cei liberati in baza recursului compensatoriu au recidivat.

„Subliniez acest aspect pentru ca in spatiul public au aparut accente neadecvate in sensul ca beneficiarii Legii recurusului compensatoriu au revenit in majoritatea lor in penitenciare, au recidivat”, a spus Tudorel Toader.

Mai mult despre: ,


Comentarii: