Categories: news

Toader ii da satisfactie lui Dragnea in cazul Belina. Va obtine de la CCR decizie prin care ministrii pot fura linistiti fara sa-i ancheteze nimeni

Ministrul Tudorel Toader a anuntat ca pana luni Ministerul Justitiei va redacta draftul pentru sesizarea ce urmeaza sa fie transmisa Curtii Constitutionale a Romaniei pentru a se stabili daca procurorii pot ancheta hotarari de Guvern.

Ministrul Justitiei a anuntat ca Guvernul va sesiza CCR in privinta Dosarului Belina, initiativa care nu a plecat de la Ministerul Justitiei, ci de la Executiv si ca informatiile potrivit carora s-ar fi solicitat considerarea hotararilor de guvern ca si ordonantele de urgenta, ca si legile sunt „absolut incorecte”.

„In mod evident, daca se pune problema unei sesizari, redactarii unei sesizari in numele Guvernului Romaniei, fiti de acord cu faptul ca Ministerul Justitiei e abilitat sa redacteze o astfel de sesizare, ceea ce vom face incepand de astazi si in zilele urmatoare „, a declarat, joi dimineata, ministrul Justitiei.

Toader a spus ca in comunicatul DNA se spune ca decizia Curtii Constitutionale din februarie referitoare la OUG 13 este aplicabila numai pentru ordonante si legi, nu pentru hotarari de guvern, precizand ca enuntul in sine este unul corect, insa principiul este absolut incorect.

„Prin decizia precedenta, Curtea Constitutionala a decis faptul ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptarii unei OUG sau legi, nu pot ancheta imprejurarile adoptarii unei OUG sau legi, dupa cum nu pot ancheta constitutionalitatea respectivelor acte normative, ceea ce e corect. Circumstantele, imprejurarile, oportunitatea in aprecierea acestora revine decidentului, decident care e Guvern la OUG, Parlament la lege , decident care insa trebuie sa respecte limitele legale, constitutionale”, a completat ministrul Justitiei.

Toader a mai precizat ca in adoptarea actelor normative sunt trei paliere, respectiv palierul superior – adica ordonantele si legile, palierul al doilea – hotararile de guvern si palierul al treilea, reprezentand ordinele de ministru. Ministrul Justitiei a spus ca magistratii Curtii Constitutionale vor trebui sa decida daca, avand in vedere ca au stabilit deja ca procurorii nu pot face anchete in ceea ce priveste ordonantele, ei pot face astfel de anchete referitor la hotararile de guvern.

„Intrebarea este urmatoarea. Daca la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea, imprejurarile emiterii acelor acte, la palierele doi si trei, hotarari de guvern, ordine de ministru, procurorul poate sa ancheteze oportunitatea, circumstantele? Asta e intrebarea la care Curtea Constitutionala cel mai probabil va fi chemata, sesizata sa raspunda (…) Curtea va fi sesizata sa raspunda la aceasta intrebare: La nivelul hotararii de guvern, ordinului de ministru , procurorul poate sa ancheteze oportunitatea, imprejurarile, circumstantele? Vom vedea ce va decide Curtea si vom proceda indiferent de pozitiile pe care le ocupam, vom respecta ad literam decizia CCR”, a mai spus ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a precizat ca e de competenta Guvernului cand anume aceasta sesizare va fi trimisa catre Curtea Constitutionala, dar a anuntat ca, probabil, draftul sesizarii va fi gata pana luni.

„Daca ma intrebati cand e gata proiectul, draftul sesizarii, va spun ca in cateva zile. Probabil, pana luni e gata”, a mai precizat ministrul Justitiei.

Dupa ancheta procurorilor DNA privind aprobarea OUG 13/2017, CCR a decis ca Ministerul Public nu are competenta de a desfasura activitati de cercetare penala cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

Tudorel Toader a mai spus ca magistratii Curtii Constitutionale vor decide daca se pot ancheta hotarari de guvern.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

2 ore ago

Ciolos: „Daca chiar aveti curaj, haideti sa ne vedem la o dezbatere cu capii de lista la alegerile europarlamentare”

Europarlamentarul Dacian Ciolos afirma ca partidele, cu exceptia REPER, ''isi ascund'' candidatii la alegerile pentru…

2 ore ago

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

4 ore ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

8 ore ago