Toader, precizari de ultima ora privind valoarea pragului pentru abuzul in serviciu. Iordache a cerut sa fie mai mare decat cel din OUG 13

news

Ministrul Tudorel Toader a anuntat, luni, ca pachetul de legi privind Justitia este finalizat si saptamana aceasta, cel mai probabil, il va prezenta public, dupa care va fi transmis Guvernului.

„Pachetul de legi privind Justitia este finalizat. Cel mai probabil, saptamana aceasta voi prezenta in liniile directoare modificarile substantiale, il voi transmite la Guvern, Guvernul, probabil, sper eu, si-l va insusi si il vom transmite la Parlament. (…) Potrivit programului de guvernare, Ministerul Justitiei trebuie sa initieze proiectul de lege pentru modificarea legilor Justitiei in cursul lunii iunie 2017”, a spus ministrul, la Parlament.

Pe de alta parte, Toader a sustinut ca nu face agenda guvernului pentru a sti daca pachetul de legi va intra „in prima sau a doua sedinta de guvern”.

Intrebat daca pachetul de legi va fi discutat anterior si cu liderii coalitiei, Toader a replicat: „Nu stiu daca trebuie discutat cu liderii coalitiei, pentru ca legile justitiei au un parcurs foarte lung. Il trimitem la Guvern va ajunge la Comisie, prima camera sesizata, Comisie, iarasi a doua camera sesizata. E un parcurs foarte lung si nu uitati un lucru: pachetul de legi trece prin Parlament, iar Parlamentul are o majoritate pe care o stiti si care sigur va opera acele modificari pe care le va considera de cuviinta”.

In ce priveste pragul pentru abuzul in serviciu, Tudorel Toader a declarat ca asteapta motivarea deciziei Curtii Constitutionale pentru a pregati valoarea acestuia, iar apoi va organiza dezbateri publice.

“Am spus ca sa asteptam decizia Curtii Constituionale, motivarea acesteia, voi face dezbateri publice cu societatea civila, cu profesionistii dreptului. Impreuna vom identifica pragul rezonabil de natura sa faca diferenta dintre raspunderea contraventionala, raspunderea administrativa, raspunderea penala”, a spus ministrul Justitiei, care a subliniat ca de consultare publica va incepe dupa ce decizia Curtii va fi publicata in monitorul Oficial.

Fostul ministru al Justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, joi, ca pragul valoric de la care abuzul in serviciu este incriminat poate fi majorat de la 200.000 lei, cat stipula OUG 13, la 400.000 de lei, el opinand ca acest lucru ar putea fi statuat de MJ prin Ordonanta.

„Se poate mentine pragul de 200.000 de lei sau se poate mari, chiar 400.000. Au fost discutii in acel moment cu specialistii. Acest 200.000 nu e intamplator. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maxima, care este prevazuta in Codul penal si am zis ca 10% din acea suma maxima sa reprezinte un prag minim. Asteptam si noi proiectul care este la ministerul Justitiei, in functie de ce prag sau ce consultari vor face si dumnealor, dar clar este ca trebuie stabilit un prag”, a spus joi Iordache.

Intrebat pe ce se bazeaza cand vorbeste de suma de 400.000 de lei, Iordache a pus ca este punctul sau de vedere.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: