Toader, reactie agresiva si sfidatoare dupa ce procurorii CSM au criticat OUG: „Au contribuit la degradarea prestigiului demnitatii de procuror”

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, are o reactie foarte agresiva la adresa Sectiei pentru procurori a CSM dupa ce ordonanta sa a fost dur criticata.

”Sa priveasca in curtea lor, sa-si indeplineasca rolul constitutional pe care-l au. Prin neluarea de masuri, prin tolerarea conduitelor catorva sefi, sectia pentru procurori a contribuit la degradarea prestigiului demnitatii de procuror”, a declarat Toader pentru stiripesurse.ro.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii considera ca modificarile aduse marti de Guvern legilor Justitiei, privind delegarea in toate functiile din cadrul Ministerului Public pentru care numirea se face de presedinte, sunt de natura sa afecteze grav activitatea Parchetelor.

„Facem precizarea ca membrii Sectiei au luat la cunostinta de continutul ordonantei de urgenta in data de 18 februarie, cand a fost transmisa la Consiliu pentru avizare. Membrii procurori nu au avut cunostinta de vreun demers institutional, altul decat cel privind amanarea intrarii in vigoare a dispozitiilor privind admiterea la Institutul National al Magistraturii si cu atat mai putin de continutul acestor propuneri despre care se sustine ca ar apartine Consiliului Superior al Magistraturii”, precizeaza reprezentantii Sectiei intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, avizarea numirii procurorilor in functiile inalte, in acord cu recomandarile MCV, ale Comisiei de la Venetia si principiul legal al separarii carierelor, instituit prin articolul 3 din Legea 303/2004, trebuie sa ramana in competenta Sectiei pentru procurori, iar selectia candidatilor sa fie facuta exclusiv din randul magistratilor procurori.

„Atragem atentia ca modificarea dispozitiilor legale care permiteau delegarea in toate functiile pentru care numirea se face de presedintele Romaniei este de natura sa afecteze grav activitatea Parchetelor, in contextul in care institutia delegarii este menita a genera tocmai solutii rapide in situatii de urgenta provocate de o vacantare intempestiva a unui post de conducere”, se arata in comunicat.

De asemenea, procedura de numire prevazuta de lege este una de durata, ce presupune parcurgerea mai multor etape si participarea mai multor autoritati publice, context in care se poate ajunge la situatii in care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public sa nu se gaseasca nicio persoana, atrage atentia CSM.

„Astfel de situatii ar pune Ministerul Public in imposibilitatea de a-si realiza insasi atributiile specifice prevazute de Constitutia Romaniei si legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societatii si a apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor”, mentioneaza sursa citata.

Guvernul a adoptat marti o OUG care modifica legile Justitiei si care se refera, printre altele, la delegarile in functii de conducere de rang inalt din cadrul Ministerului Public, a anuntat ministrul Tudorel Toader.

„Exista o modificare destul de importanta referitoare la functiile de conducere de rang inalt din cadrul Ministerului Public – ca-i procuror general, adjunct, procuror-sef la DNA, DIICOT, sefi de sectii, toti ceilalti. (…) Caracterul de noutate e faptul ca aceste functii privind procurorii, functiile de rang inalt, unde procedura se initiaza de catre ministrul Justitiei (…) aceste functii nu pot fi delegate. Ele se ocupa si trebuie ocupate numai in conditiile legii, prin procedura pe care o prevede legea. Astazi, cand vorbim, multe functii de procurori, de rang inalt, de conducere, sunt ocupate prin delegare, ceea ce nu este normal”, a precizat ministrul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: