Toader s-a razgandit din nou: Noua propunere cruciala pentru Justitie – Lege speciala in sase luni

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a precizat, miercuri, la Parlament, ca un grup constituit la MJ lucreaza la un proiect al legii privind Inspectia Judiciara, astfel incat aceasta sa fie o institutie autonoma, proiect care, atunci cand va fi finalizat, fie va fi remis comisiei speciale parlamentare, fie va fi insutit ca initiativa a Guvernului.

Tudorel Toader le-a declarat jurnalistilor ca, la sase luni de la preluarea functiei de ministru, a spus ca, indiferent de solutie, Inspectia Judiciara trebuie sa aiba autonomie marita, consolidata si ca, pentru realizarea acestui lucru, sunt trei variante: de a ramane la CSM, de a trece la MJ dau de a deveni o institutie absolut autonoma, pe baza unei legi speciale, arata News.ro.

”De ce astazi am mers pe a treia varianta? Ce s-a intamplat de atunci? S-a intamplat ca s-a validat ceea ce am spus, ca este o incompatibilitate in relatia aceasta intre controlori si controlat – CSM care face regulamentul IJ, IJ care verifica procurorii, judecatorii, iar CSM aproba raportul IJ. Prin urmare, tot ce s-a petrecut in ultima perioada de timp in raporturile dintre IJ si CSM, IJ si entitatile pe care le-a controlat, a facut auditul acela de fond, n-a facut decat din punct de vedere practic sa valideze ceea ce la nivel de principiu am enuntat pe 23 august. Acesta este motivul pentru care in forma finala a proiectului de lege am propus ca in termen de sase luni, prin lege speciala, IJ sa fie reglementata ca institutie autonoma, independenta, sa-si indeplineasca misiunea constitutionala pe care o are”, a precizat ministrul Justitiei.

Toader nu a dorit sa dea detalii despre aceasta lege, cum ar fi modalitatea de numire a persoanelor din Inspectia Judiciara.

”Avem o echipa de colegi de la MJ carora le-am incredintat aceasta misiune de a lucra, de a se documenta cu privire la statutul de functionare, de organizare a Inspectiei pe diferitele modele existente in statele cu democratie consolidata. Prin urmare, acum se lucreaza la minister, vom gasi, vom vedea variantele posibile si, in momentul in care se structureaza o anumita optiune, sigur va vom prezenta”, a spus el.

Ministrul a mentionat ca, in proiectul de lege pe tema justitiei pe care l-a prezentat miercuri comisiei speciale parlamentare, se prevede ca, in termen de sase luni, urmeaza sa fie prezentata legea privind Inspectia Judiciara. El a subliniat ca un grup de lucru constituit la nivelul MJ lucreaza la acest proiect si, in momentul in care va fi gata, fie va fi trimis comisiei speciale, fie va fi insusit ca inititiva guvernamentala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: