Toate pensiile cresc cu 12,5%, anunta premierul Nicolae Ciuca. Ciolacu sustine ca e meritul PSD

politica

Presedintele PNL, premierul Nicolae Ciuca, a anuntat luni seara ca in sedinta Coalitiei s-a decis cresterea punctului de pensie cu 12,5% incepand cu anul viitor si acordarea unui sprijin pentru pensionarii cu pensii pana la 3.000 de lei in doua transe. Ciolacu s-a grabit sa confiste meritul pentru aceasta crestere: „am reusit sa-i convingem si pe partenerii de Coalitie de justetea propunerii PSD”.

„In sedinta Coalitiei de guvernare, care a avut loc in aceasta seara, am decis urmatoarele: pentru pensiile pe contributivitate, am decis cresterea punctului de pensie cu 12,5% incepand cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei. Totodata, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin tintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile intre 1.501 si 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile intre 2.001 si 3.000 de lei. Sumele vor fi impartite in doua transe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023”, a scris Ciuca pe pagina de Facebook.

El a aratat si ca persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi si anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o data la doua luni, pe tot parcursul anului.

„Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu varsta de peste 60 de ani si care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Aceasta suma va fi impartita in doua transe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta si din iarna viitoare”, a mai scris premierul.

Ciuca a precizat ca s-a convenit si ca alocatiile de stat pentru copii sa fie actualizate cu rata inflatiei, persoanele cu handicap sa primeasca o a treisprezecea indemnizatie, iar indemnizatiile pentru veteranii si vaduvele de razboi sa fie actualizate cu rata inflatiei, incepand din 2018, insemnand o crestere totala de aproximativ 30 de procente.

„Perioada pe care o traversam este una marcata de multiple crize la nivel mondial si trebuie sa asiguram o amortizare a efectelor generate de inflatia crescuta. De aceea, PNL s-a opus ferm unor cresteri mai mici de 15% si a obtinut in negocieri cresteri totale care depasesc 15,8%”, a mentionat el.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a incercat sa confiste meritul cresterii pensiilor.

„In ultimele saptamani s-a discutat foarte mult despre procente si cifre, dar mai putin despre viata oamenilor. Pentru PSD nu a fost niciodata vorba de cifre sau procente, ci despre oameni si despre ceea ce au ei nevoie acum. Despre #echitate, despre a-i ajuta pe cei care au cel mai mult nevoie de ajutor.

In total, vom veni cu un pachet social de 26,65 miliarde de lei de #SprijinpentruRomania.

Am considerat ca fiecare categorie trebuie ajutata diferit, iar sustinerea din partea statului trebuie sa mearga in proportie mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Si aici ma refer atat la persoanele active – salariatii cu salariu minim – prin cresterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiti de taxe), cat si la cei care au muncit o viata si cu toate acestea au acum pensii mici. In plus, vrem sa continuam sa incurajam sectorul constructiilor sa se dezvolte si de aceea vom creste salariul minim in acest domeniu la 4.000 de lei, cu scutirile de taxe existente si in prezent.

Am spus inca din septembrie ca majorarea pensiilor trebuie facuta diferentiat, sprijinindu-i mai mult pe cei care au pensii mai mici. Am fost consecventi si am reusit sa-i convingem si pe partenerii de Coalitie de justetea propunerii PSD”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Mai mult despre: ,

Comentarii: