Tocmai a fugit din PSD si s-a decis sa vorbeasca. Un fost ministru arata cum reuseste Dragnea sa mentina un control tiranic asupra parlamentarilor si ministrilor PSD: „Are trei oameni”

politica

Fost ministru al Turismului in Guvernul Tudose, deputatul Titus Dobre dezvaluie modul in care Dragnea ii controleaza atat pe parlamentari cat si pe ministri. Dobre si-a anuntat, miercuri, demisia din PSD.

Dobre a vorbit pentru Info Sud-Est si G4Media despre o ”suprastructura” formata din trei oameni prin mainile carora trec spre ”validare” toate initiativele legislative ale deputatilor PSD inainte ca acestea sa fie depuse spre dezbatere, verificare si vot. Grupul ”celor trei” ar functiona asemenea unui filtru fidel lui Liviu Dragnea, iar treaba acestui grup este sa spuna ce initiative ”sunt bune” si ce initiative ”nu sunt bune” pentru partid:

”In primul rand, cand am inceput sesiunea parlamentara din 2018, am observat cu stupoare ca noi, in grupul nostru de la PSD, ca sa facem o initiativa legislativa, trebuia ca aceasta sa treaca mai intai printr-un filtru. Si am intrebat care e filtrul? Si mi s-a spus ca sunt trei oameni. Atat. Trei oameni pe care nu ii cunoastem, nu i-am vazut niciodata in grupul nostru parlamentar PSD si care se ocupa cu asta: sa spuna daca initiativele celor 153 de parlamentari din grupul PSD de la Camera Deputatilor sunt bune sau nu sunt bune. Dar noi nu stim cine sunt cei trei oameni. Sunt ca o suprastructura care nu are legatura cu Parlamentul, un filtru personal al domnului Dragnea, filtru care, din punctul meu de vedere, nu e legal. Pentru ca ma cenzureaza pe mine ca parlamentar”.

Dobre a explicat cum trebuie sa procedeze un deputat PSD care vrea sa depuna o initiativa legislativa:

”Acum se procedeaza asa: Initiativa se depune la secretariatul grupului, secretariatul anunta mai departe liderul de grup, iar liderul de grup preda mai departe initiativa catre acesti 3 domni sau doamne, nici nu stim ce sunt si ce pregatire au. Lucrul asta le-a fost adus la cunostinta colegilor din grupul parlamentar PSD de domnul Dragnea si secretarul general Marian Neacsu, care le-a spus: ”Baieti, de-acum asa se procedeaza!”. Inteleg ca procedura asta exista din 2017, dar eu eram in Guvern si nu am avut contact cu Parlamentul mai deloc. Am observat asta abia la 1 februarie 2018, cand am revenit si m-am ocupat doar de Parlament. Sigur, tu poti sa depui initiativa legislativa si fara sa treci de filtrul celor trei. Dar nu o sa-ti fie votata niciodata initiativa, daca nu a fost validata mai intai de grupul asta. N-am nicio banuiala despre cine ar putea fi vorba, nu stiu, eu personal nu i-am cunoscut. Sunt oameni din umbra. Dar poate reusiti sa aflati voi, presa, mai multe. Sa vedem si noi, cine sunt?”.

Titus Dobre a vorbit si despre modul in care se iau deciziile in Guvernul Dancila si a explicat astfel si confuziile sau declaratiile contradictorii pe care ministrii celui de-al treilea guvern PSD le fac uneori – pentru ca nu ar avea autonomie in luarea deciziilor sau in momentul in care fac declaratii publice, ci ar repeta sau prelua idei furnizate de cei care conduc de facto PSD, Guvernul si grupul parlamentar al partidului – Liviu Dragnea, Darius Valcov si Sevil Shhaideh:

”O mana de oameni se joaca cu destinele copiilor nostri: Liviu Dragnea, Darius Valcov, Sevil Shhaideh si Viorica Dancila, dar dumneaei doar prin prisma faptului ca e premier si isi asuma deciziile, ca in rest, dumneaei doar asculta ordinele trasate de Liviu Dragnea. Sau ce, credeti ca Dancila conduce Guvernul Romaniei? Iar doamna Olguta Vasilescu face ce ii spune Darius Valcov. Atat. Iar doamna Carmen Dan, la fel ca restul, sunt cu ”Saru’ mana” la domnul Dragnea. E prima linie: Dragnea, Valcov, Shhaideh, apoi restul sunt executanti”.

Spre exemplificare, Dobre a vorbit despre cazul ministrului Teodorovici care vrea sa schimbe radical Codul Fiscal, pe care tot Teodorovici l-a asumat si promovat in guvernul Ponta:

”Spre exemplu, Teodorovici vrea sa schimbe tot Codul Fiscal pana la sfarsitul anului. Pe care tot el l-a asumat cand era ministru in Guvernul Ponta. Deci nu mai e bun acum ceea ce a promovat el cand era ministru in celalalt cabinet? A descoperit acum ca nu mai e bun ceea ce tot el a facut? Dar a descoperit Teodorovici ca nu mai e bun Codul Fiscal? Sau asta vrea Darius Valcov? Va spun eu ca asta vrea Darius Valcov. Si stiu ce spun”.

Referitor la iesirea necontrolata a lui Liviu Dragnea din 23 mai, atunci cand seful PSD a vorbit despre doi fosti premieri pe care i-a numit ”sobolani”, Dobre a povestit ca si el a fost numit ”sobolan”, intr-o sedinta, in fata mai multor colegi parlamentari. Sedinta a avut loc imediat dupa investirea guvernului Dancila si motivul supararii lui Dragnea a fost ca Dobre l-a sustinut public pe fostul premier Mihai Tudose:

”Domnul Dragnea m-a facut si pe mine sobolan, puteti sa ii intrebati pe toti colegii care erau la masa cu noi, pe Radu Babus, Nicolae Moga, George Visan (parlamentari PSD de Constanta, n.red.). A fost imediat dupa ce s-a votat guvernul Dancila, dupa episodul in care am iesit public si am vorbit despre sustinerea lui Mihai Tudose si nevoia de pastrare a democratiei in partid (in meciul Dragnea-Tudose, n.red.). Dar sa stiti ca in vocabularul domnului Dragnea cuvantul ”sobolan” e folosit asa, soft. Atat poate al treilea om in stat”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: