Tocmai Gadea l-a prins cu minciuna pe Liviu Dragnea in privinta ordonantelor pe gratiere si dezincriminare. Anticipat

politica

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, pentru Digi24, ca nu cunoaste continutul ordonantelor privind gratierea si modificarea legilor penale pentru ca era plecat in America. In plus, el a sustinut ca nu a inteles „ce vor sa faca”. Insa cu doua zile inainte el oferea explicatii detaliate la Antena 3.

„In subiectul asta trebuie sa vorbiti cu Guvernul. Cu premierul si cu ministrul Justitiei. Si eu m-am uitat cu foarte multa curiozitate, dupa ce m-am intors din America, n-am inteles foarte mult, exact ce vor sa faca, astept si eu sa vad totusi o linie clara. Nici nu am vorbit cu ei si nici nu vreau sa vorbesc cu ei acest lucru”, a declarat Liviu Dragnea, joi, 26 ianuarie, la Digi 24.

Insa pe 24 ianuarie, cu doua zile inainte de aceasta declaratie, Dragnea explica foarte detaliat, in emisiunea lui Mihai Gadea, care ar fi efectele ordonantei privind gratierea.

“S-a spus ca este o lege data prin care coruptii ar iesi din inchisoare. Minciuna. Cele patru fapte definite de Conventia Europeana, darea de mita, luarea de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta, sunt trecute la exceptii. Deci nu are efect legea asupra acestor fapte. Legea gratierii nu are efecte asupra lor. Toate infractiunile cu violenta, talharie, furt, viol, pedofilie, crima, omor, sunt vreo 50 de exceptii. Nu ies acesti oameni din inchisoare.

(…) S-a vorbit si despre prejudiciu. Ca pleaca acasa cu prejudiciile. Nu este adevarat. Prejudiciul trebuie stabilit si dat statului. In termen de un an de zile. M-am uitat pe niste evidente. In UE, media pe condamnati este de sapte – noua luni. La noi media este de sapte ani. La noi s-a sarit peste masurile administrative. Foarte multe fapte ale unui functionar public, de exemplu, la noi nu sunt sanctionte cu masuri administrative, ci omul este trimis direct la inchisoare”, explca Dragnea la „Sinteza zilei”.

Vineri, pozitia PSD s-a modificat radical. Vicepresedintele Doina Pana a anuntat ca ordonanta privind gratierea nu va rezolva problema suprapopularii inchisorilor, dar spune ca se pregateste un pachet de masuri legislative care sa previna sanctiunile anuntate din partea CEDO.

„Vreau sa mentionez ca aceasta ordonanta privind gratierea inseamna numai o parte din pachet, pentru ca s-a facut un calcul, e adevarat, sumar: mai mult de 3.000 nu se vor incadra aici, si atunci oricum nu se rezolva suprapopularea si conditiile mizere in care traiesc in inchisori. Dar, in momentul in care vii cu ceva legislativ care este in vigoare, cu un proiect stabilit cu un calendar strans, in care sa extinzi inchisorile existente la ora actuala (…), in momentul in care vii cu masuri alternative — de exemplu, purtarea de bratara sau cum era inainte de 1989, cu condamnari la locul de munca (…) — inca nu stim exact, va fi o consultare publica, si in urma acesteia vom veni cu intreg pachetul—, scapam. Daca nu, pana in vara sigur vine (decizia pilot a CEDO — n.r.), si asta inseamna opt euro per detinut pe zi”, a spus Pana.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: