Tokaev anunta reforme democratice in Kazahstan: un singur mandat de presedinte de 7 ani, fara posibilitatea reinnoirii

externe

Presedintele kazah Kasim-Jomart Tokaev a propus joi sa fie organizate alegeri prezidentiale anticipate in aceasta toamna si sa fie redusa durata mandatului prezidential la sapte ani fara posibilitatea reinnoirii, in aceasta tara cu regim autoritar din Asia Centrala, informeaza AFP.

Intr-un discurs sustinut in parlament, Tokaev, la putere din 2019, a propus de asemenea ca alegeri legislative anticipate sa fie organizate in primul semestru al anului 2023.

„Propun organizarea de alegeri prezidentiale anticipate in toamna lui 2022”, a spus Tokaev, afirmand ca aceste masuri sunt necesare pentru „a intari structura statului” si „cursul reformelor”.

Urmatoarele alegeri prezidentiale erau programate pentru 2024. Pana acum, mandatul de cinci ani putea fi reinnoit de doua ori consecutiv, mentioneaza Agerpres.

In ianuarie anul acesta, Kazahstanul a fost zguduit de o grava criza politica si de revolte care s-au soldat cu peste 230 de morti. Un contingent militar rus a intervenit atunci pentru a restabili ordinea.

Aceasta a fost cea mai grava criza politica din aceasta fosta republica sovietica dupa proclamarea independentei, in 1991.

Potrivit analistilor, o lupta pentru putere intre Kasim-Jomart Tokaev si clanul influentului sau predecesor, Nursultan Nazarbaev, s-a aflat in centrul acelor violente, ale caror resorturi raman neclare.

In luna iunie, reforme constitutionale menite sa puna capat epocii lui Nazarbaev, propuse de Tokaev, au fost adoptate in cadrul unui referendum.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: