Toni Grebla a fost prins pe interceptari. Procurorii DNA au o noua solicitare adresata judecatorilor de la ICCJ

news

DNA a cerut luni judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ascultarea in sala de judecata a interceptarilor din dosarul in care secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, a fost achitat in prima instanta intr-un dosar de trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, constituirea unui grup infractional organizat si fals in declaratii.

Instanta suprema a reluat luni judecarea apelului declarat de DNA in dosarul lui Grebla.

Reprezentantul DNA a solicitat, ca probe, reaudierea a 28 de martori, motivand ca declaratiile date de acestia in timpul urmaririi penale contin aspecte diferite fata de cele date la instanta de fond.

De asemenea, procurorul a solicitat sa fie luate in considerare mai multe articole din presa locala privind participarea lui Toni Grebla la campania electorala din 2012.

In plus, procurorul a cerut ascultarea tuturor inregistrarilor de la dosar, fiind nemultumit de faptul ca judecatorii de la instanta de fond au apreciat aceste convorbiri ca fiind „simple declaratii banale, prietenesti”.

Toni Grebla si ceilalti inculpati din acest dosar au anuntat ca nu mai doresc sa fie audiati in sala de judecata.

„Eu am respectat justitia, am fost prezent la toate termenele, am dat la instanta de fond o declaratie foarte ampla, pe 11 pagini. Consider ca solicitarea DNA este aceea de a lungi nejustificat solutionarea cauzei si nu mai doresc sa dau declaratie in dosar”, a spus Grebla, citat de Agerpres.

Judecatorii au ramas in pronuntare pe cererea de probe noi, urmatorul termen al procesului fiind stabilit pentru 25 martie.

Pe 11 mai 2018, un complet de trei judecatori de la Instanta suprema l-a achitat pe Toni Grebla intr-un dosar in care a fost trimis in judecata in 2015 pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, constituire a unui grup infractional organizat si fals in declaratii.

In acelasi dosar, au fost achitati oamenii de afaceri Ion Bircina si Mihai Prundianu, dar si Gheorghe Grecu si Victor Dolghi.

Decizia magistratilor nu era definitiva, iar DNA a facut apel.

DNA sustinea ca, in perioada 2010 – 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiilor de senator (2010 – 2013) si judecator la Curtea Constitutionala (2013 – 2015), a pretins si primit de la omul de afaceri Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, folosinta gratuita, service-ul si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, in echivalent de 56.070 de euro.

De asemenea, Toni Grebla este acuzat ca ar fi primit folosinta gratuita a unui post telefonic inregistrat pe o firma, in cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 de lei; materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afise si alte materiale electorale, in cuantum total de 8.973 lei.

In schimbul acestora, potrivit procurorilor, Grebla i-ar fi promis lui Bircina ca va interveni si va determina functionari publici – din cadrul societatilor si companiilor nationale cu capital de stat, ministere, autoritati publice centrale si locale – sa indeplineasca si sa urgenteze realizarea unor acte ce intrau in atributiile de serviciu ale acestora, astfel incat firmele controlate de Bircina (cu interese in domenii de activitate diversa – energie, transport fier vechi) sa obtina contracte comerciale sau alt tip de facilitati comerciale.

Potrivit DNA, in perioada 2008 – 2012, punctual in legatura cu campaniile electorale din 2008 si 2012, Grebla a primit foloase electorale necuvenite in cuantum total de 100.000 euro (cate 50.000 de euro per campanie) de la Ion Bircina, in schimbul promisiunii de a interveni si a determina functionari publici sa urgenteze realizarea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu in folosul firmelor controlate de Bircina.

Totodata, in perioada 2009 – 2015, Toni Grebla ar fi pretins si primit, direct si indirect, de la Mihai Prundianu, mai multe foloase necuvenite in cuantum total de 481.276 lei, din care: 360.269 lei reprezentand investitii in curs consemnate in lista activelor unei societati comerciale (un tractor cu remorca si marfa aflata in custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struti, materiale de tip tamplarie PVC si alte materiale de constructie pentru reabilitarea cladirilor unei ferme din judetul Gorj); 121.007 lei, reprezentand cheltuielile salariale pentru sase angajati, in perioada 2011 – 2015, pe firma Camera de Comert si Industrie Romania – Japonia (care lucrau in realitate la o ferma din Buduhala – Telesti).

In schimb, Grebla ar fi promis ca va interveni si va determina functionari publici din cadrul companiilor si societatilor nationale, respectiv autoritati publice centrale si locale, in folosul firmelor controlate de Prundianu, cu interese in domeniul energiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: