Tot „statul paralel” e de vina? Fost premier al Frantei, condamnat la inchisoare cu executare pentru ca si-a angajat fictiv nevasta pe bani publici

externe

Fostul premier francez Francois Fillon a fost condamnat luni la cinci ani de inchisoare, dintre care doi cu executare, pentru deturnare de fonduri publice intr-un scandal care i-a distrus sansele de a candida la presedintia tarii in 2017 si a deschis calea catre Palatul Elysee pentru Emmanuel Macron, transmit AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Intentia lui Fillon de a candida la presedintia Frantei in urma cu trei ani a fost zadarnicita in urma acuzatiilor ca a platit sotiei sale de origine britanica Penelope sute de mii de euro dupa ce aceasta fusese incadrata fictiv ca asistent parlamentar.

Tribunalul corectional din Paris a decis, de asemenea, ca Francois Fillon va trebui sa achite o amenda de 375.000 de euro si ca acesta nu va avea voie sa ocupe functii publice timp de zece ani.

Sotia sa, Penelope Fillon, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare si o amenda de 375.000 de euro. In plus, ea nu va putea ocupa o functie publica timp de doi ani.

Sotii Fillon si complicele lor Marc Joulaud, fost supleant al lui Francois Fillon in departamentul Sarthe (vestul Frantei), au fost condamnati la rambursarea sumei de 1 milion de euro catre Adunarea Nationala (camera inferioara a parlamentului francez). Inculpatii au anuntat ca vor face apel la aceasta condamnare.

Mai mult despre:

Comentarii: