Toti parlamentarii rusi, vizati de sanctiunile UE: „Gata cu cumparaturile la Milano, gata cu petrecerile in Saint Tropez, gata cu diamantele in Anvers”

externe

Uniunea Europeana a aprobat marti o prima serie de sanctiuni impotriva Rusiei, care include interdictia de intrare pe teritoriul european a unor inalti oficiali rusi, limitarea accesului Moscovei la pietele financiare europene si un embargo comercial asupra regiunilor Donetk si Lugansk, informeaza EFE, citata de Agerpres.

Aprobarea finala a sanctiunilor va avea loc miercuri dimineata, precum si intrarea lor in vigoare, odata ce vor fi publicate Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a anuntat marti seara presedintia franceza a Consiliului UE, in urma unei reuniuni a ambasadorilor celor 27 de state membre UE pe langa institutiile europene.

In cadrul intalnirii lor, ambasadorii si-au dat ”acordul” asupra ”propunerilor juridice de sanctiuni” prezentate de Serviciul European de Actiune Externa (SEAE) si de Comisia Europeana, a precizat presedintia franceza a UE pe contul sau oficial de Twitter.

Aceasta a adaugat ca „verificarile tehnice si juridice” vor avea loc in cursul noptii.

In total, 27 de persoane si entitati, atat militare, cat si politice si economice, legate de actiunile Rusiei, vor fi afectate de pachetul de masuri convenit marti, la Paris, de ministrii de externe ai UE si aprobat apoi de ambasadorii permanenti ai celor 27 de state membre la Bruxelles.

In plus, 351 de membri ai parlamentului rus care au votat in favoarea recunoasterii independentei republicilor separatiste autoproclamate Donetk si Lugansk din estul Ucrainei si cei 11 care au propus acest lucru vor fi sanctionati, impreuna cu militarii responsabili de misiunea din Ucraina.

Pachetul de masuri de marti, au precizat sefii institutiilor europene, este doar un „prim pas”, care va fi urmat de sanctiuni mai puternice daca Moscova continua sa destabilizeze Ucraina.

”Gata cu cumparaturile la Milano, gata cu petrecerile in Saint Tropez, gata cu diamantele in Anvers. Acesta este un prim pas”, a declarat marti Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.

La randul sau, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ca pachetul de sanctiuni europene include masuri foarte bine ”calibrate”, care vizeaza direct ”persoane si companii implicate in aceste actiuni, precum si banci care finanteaza aparatul militar rus si contribuie la destabilizarea Ucrainei”.

”Vom face tot posibilul pentru a ne asigura ca Kremlinul nu-si poate continua actiunile agresive”, a declarat presedinta Executivului UE marti dupa-amiaza.

”Daca Rusia continua sa agraveze aceasta criza pe care a creat-o, suntem pregatiti sa luam masuri suplimentare ca raspuns”, a avertizat Von der Leyen.

Mai mult despre: ,

Comentarii: