„Toti sunt tampiti?”. Ciolacu insista sa creasca taxele si impozitele, Iohannis incepe sa se enerveze

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a insistat din nou, miercuri, pentru impozitarea progresiva a veniturilor. Presedintele Iohannis a transmis tot miercuri un mesaj in care a militat pentru investitii, atragand astfel discret atentia PSD ca nu este de acord cu impozitarea progresiva.

„E necesara o midificare a Codului fiscal, evident. Asta nu inseamna ca vom veni cu taxe noi. E necesara o optimizare fiscala. Cred ca pentru prima oara se vorbeste deschis in sptiul public despre aceste modificari la Codul fiscal.

E normal ca orice coalitie politica responsabila sa vada nu numai ziua de azi sau de maine, sa vina cu un plan predictibil pe o perioada de timp. Nu puteti sa spuneti ca Spania, Olanda, Germania, Statele Unite, Italia, toti sunt tampiti pentru ca au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilitati si noi, romanii, suntem cei mai destepti, dar avem 27% venituri in constructia PIB si 40% cheltuieli”, a sustinut Ciolacu la Palatul Parlamentului.

„Nu este luata o hotarare, dar este normal, orice partid, orice coalitie, orice guvern sa discute aceste lucruri. E normal intr-o coalitie formata din cele mai mari partide din Romania sa existe si puncte de vedere diferite”, a continuat liderul PSD.

El a mentionat ca propunerile de modificare a Codului fiscal vor fi prezentate in 10-14 zile de catre ministrul Finantelor, Adrian Caciu (PSD).

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj in cadrul celei de a X-a editii a Romanian Business Leaders Summit, in care afirma ca este nevoie de investitii pentru ca economia nationala sa mearga inainte cu motoarele turate in cat mai multe sectoare, precum infrastructura, energia, agricultura si industria.

„Pandemia de COVID-19, criza energetica si, mai nou, razboiul din vecinatatea tarii noastre au determinat si o reevaluare a directiei si viziunii de alocare a resurselor, de la un orizont pe termen scurt la perspective sustenabile pe termen mediu si lung. Solutia sustenabila vizeaza mobilizarea masiva a investitiilor din fonduri europene si resurse nationale. Astfel, provocarea esentiala consta in implementarea accelerata a investitiilor, la standarde de calitate si cu efecte de antrenare pe termen lung. Numai asa putem simti beneficiile unei politici pro-investitii, deja asumata de Guvern prin prevederile bugetare de aproape 7% din PIB pentru investitii. Trebuie sa investim pentru ca economia nationala sa mearga inainte cu motoarele turate in cat mai multe sectoare, precum infrastructura, energia, agricultura si industria, chiar daca nu toate resursele investite astazi vor avea rezultate vizibile imediat, ci mai degraba pe termen mediu si lung”, a afirmat seful statului in mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidential Cosmin Marinescu.

Iohannis si-a exprimat increderea ca pachetul de masuri economice si sociale, anuntat recent de Guvern, va reusi sa concilieze protectia categoriilor sociale vulnerabile si sustinerea pro-activa a mediului de afaceri cu exigentele de stabilitate financiara si bugetara.

„In acest sens, trebuie sa dam dovada de realism si pragmatism si sa ne pregatim, totodata, pentru o noua „normalitate”, atunci cand masurile de interventie isi vor fi incetat aplicabilitatea”, a adaugat Iohannis.

In opinia presedintelui, este incurajatoare cresterea economica de pe trimestrul I al anului, peste asteptari in raport cu prognozele.

„Stim insa ca deficitele externe continua sa se adanceasca, iar datoria publica va fi afectata de avansul semnificativ al dobanzilor. Totodata, dinamica ascendenta a inflatiei, care s-a apropiat de 14%, necesita un management extrem de riguros si prudent din partea autoritatilor de resort, in directia stabilitatii monetare si a echilibrelor macroeconomice, absolut necesare. Doar printr-o abordare chibzuita si echilibrata vom reusi sa atenuam fragilitatile perioadei actuale, sa protejam categoriile sociale vulnerabile, dar sa si raspundem, in acelasi timp, provocarilor viitorului in privinta tranzitiei digitale si tranzitiei verzi. Inevitabil, digital si verde inseamna regandirea si reasezarea realitatilor economice pe noi coordonate, de unde rezulta, totodata, si o invitatie spre inovare si deschidere catre noi oportunitati de dezvoltare a afacerilor”, a aratat seful statului.

Klaus Iohannis a mentionat, de asemenea, ca perioada pe care o traversam se afla inca sub semnul incertitudinii si aduce noi provocari de ordin economic si social, inclusiv la nivel european.

„Pe fondul crizei energetice resimtite de toate statele membre, Uniunea este in situatia de a identifica solutii de avarie si de a accelera atingerea obiectivului Pactului Verde European. In ciuda politicii de sustinere a energiilor regenerabile si de crestere a ponderii acestora in mixurile energetice ale statelor membre, situatia actuala a confirmat perpetuarea in timp a unei dependente energetice critice fata de Rusia. Trebuie sa fim constienti ca securitatea energetica si atingerea tintelor verzi nu reprezinta obiective fara sacrificii, ci schimbari si costuri pe care merita sa ni le asumam. Este insa necesara armonizarea tranzitiei verzi cu obiectivele noastre din domeniul securitatii energetice, pentru valorificarea cat mai buna a resurselor strategice si a competentelor de care noi dispunem”, a afirmat seful statului.

Presedintele i-a invitat pe reprezentantii mediului de afaceri sa reflecteze la ideea reinventarii miscarii patronale, pentru modernizarea, consolidarea si cresterea acesteia. „Avem nevoie de suflu proaspat si de leadership autentic, nu numai in administratia publica, ci si in comunitatea romaneasca de business”, a subliniat Klaus Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: