news

„Toti suntem unul”. Solidaritate extraordinara cu familia lui Jean Chelba, circa o mie de romani au donat deja o suma consistenta

Aproximativ 1.000 de romani au donat pana acum peste 100.000 de lei pentru ca familia lui Jean Chelba (tatal lui Alex, tanarul fotograf mort in tragedia de la Colectiv, si unul dintre cei mai activi protestatari din Piata Victoriei) sa nu ajunga in strada. Jean Chelba a murit la inceputul acestui an, iar familia risca sa ramana fara casa din cauza unei datorii la banci.

„Incercam in acest ultim ceas anularea executarii silite. In cateva saptamani risca sa fie evacuati din casa, in contextul in care alta persoana a cumparat deja imobilul. Este strigator la cer sa-i vinzi casa unui om pentru o datorie de cateva mii de euro”, sustine avocatul Adrian Cuculis.

Daniela Anghel este persoana alaturi de care Jean Chelba, tatal lui Alex, si-a impartit ultimii ani viata. In 2007, cand cei doi locuiau deja impreuna de aproape cinci ani, barbatul a luat un credit pentru nevoi personale de 10.000 de lei de la BCR. Era perioada in care bancile faceau eforturi disperate de a acorda cat mai multe credite de consum populatie, cu un an inainte de izbucnirea crizei financiare. „Se stricase centrala veche din casa si ne trebuia una noua, apoi am vrut sa amenajam un mic atelier in curte pentru Jean si o camera pe care sa o inchiriem la etaj, idee la care a trebuit sa renuntam”, a declarat aceasta pentru adevarul.ro.

Jean Chelba a fost implicat activ in demersurile juridice facute de familiile tinerilor morti in urma tragediei de la clubul Colectiv, a fost prezent la protestele antiguvernamentale pana la decesul sau din 22 ianuarie 2019.

Daniela Anghel a mai povestit cum greutatile au inceput cu adevarat odata cu iesirea la pensie.

„Atata timp cat lucram, lucrurile mergeau ok. Insa in 2010 a trebuit sa ma pensionez, si asta a fost cu adevarat nenorocirea, ca dupa 17 ani de munca inainte de 89 si 15 dupa, m-am trezit cu o pensie de 400 de lei. Din aceasta pensie doar rata la credit era jumatate. Ne-am dus la banca sa incercam sa vorbim, sa vedem ce putem face. Dupa aproape patru ani de zile in care am platit luna de luna ratele la aceast credit, mai aveam de plata 8.500, deci platisem mai mult dobanzi. Auzisem ca urma sa se dea o lege prin care datoriile mai mici de 20.000 de lei ale celor cu pensii minime ar urma sa fie suspendate. Cum de la banca nu am mai auzit nimic am presupus ca s-a rezolvat. Dupa un an si ceva ne suna insa si ne spun ca datoria noastra a fost prelauta de Kurk, o firma de recuperari cu sediul in Polonia. Le-am zis sa gasim o solutie, dar, la pensia mea de 400 de lei, ce pot sa fac?”, povesteste Daniela Anghel pentru adevarul.ro.

Pe Facebook a inceput o actiune de strangere de fonduri pentru ca familia Chelba sa nu ramana si fara casa, dupa pierderea a doi membri.

„Astazi, Jean Chelba ar fi implinit 68 de ani. Intr-o lume dreapta, i-ar fi sarbatorit acasa, alaturi de fiul sau Alex si de restul familiei. Alex a murit insa de septicemie, in spital, dupa Colectiv. Iar Tataie s-a stins si el, cu sufletul facut cenusa, in ianuarie 2019. Acum, familia celor doi a mai fost lovita de o nedreptate, favorizata tot de legislatia subreda a statului roman. Nu doar ca au ramas fara Jean si Alex, dar si-au pierdut locuinta in urma unei executari silite abuzive, pentru o datorie de aproximativ 3000 de euro la BCR, reprezentand un banal credit pentru nevoi personale.

Firmele de executare silita care au preluat dosarul lui Tataie, profitand de legislatia romaneasca prost-intocmita, au vandut casa Chelba la un pret de nimic si au aruncat familia in strada. Dorinta noastra este aceea de a financiar familia lui Tataie in aceste momente dificile, sa aiba din nou un acasa. „Fetele” lui Tataie – sotia, fiica si nepotica lui au nevoie de omenia noastra pentru a lupta cu abuzurile si tragediile prin care trece din cauza statului roman, care permite astfel de nedreptati”, este mesajul care insoteste campania de strangere de fonduri.

Donatii se pot face in continuare aici.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea
Tags: jean chelba

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

7 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

7 ore ago

Spania isi recheama permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei reactioneaza: „Tampeniile unui socialist arogant”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

7 ore ago

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

6 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

6 ore ago