Totul despre virusul ucigas din China. Ce sunt coronavirusurile, cum apar si cum se manifesta

news

Agentia de presa Reuters a publicat joi cateva elemente cheie despre coronavirusuri si o serie de informatii cunoscute despre noul tip de virus care a fost descoperit recent in orasul Wuhan din centrul Chinei, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care si-au primit numele de la felul in care arata la microscop: sunt sferice, iar membranele lor sunt acoperite cu tepi ce formeaza un fel de „coroana”.

Infectiile cu coronavirus pot provoca maladii respiratorii – unele dintre ele pot fi severe si chiar mortale, precum MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) si SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), iar altele mult mai blande, precum racelile comune.

Infectiile cu coronavirus pot avea o gama larga de simptome, inclusiv febra, tuse si dificultati respiratorii. Cazurile severe pot provoca pneumonie, sindrom acut respirator sever, insuficienta renala si deces.

Coronavirusurile sunt transmise intre animale si intre oameni si pot evolua pentru a forma tulpini care nu au fost identificate in trecut la oameni.

Testele preliminare sugereaza ca noul tip de coronavirus din Wuhan ar fi putut sa treaca la oameni provenind de la serpi. Insa expertii medicali chinezi au sugerat si alte animale ca sursa a virusului, precum bursucii si sobolanii.

La fel ca alte tipuri de coronavirusuri, noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picaturi de saliva expectorate de o persoana infectata atunci cand stranuta sau tuseste. Se poate transmite si prin contact cu suprafete contaminate, precum manerele usilor si balustradele.

La fel ca MERS si SARS, noul coronavirus din China este un ribovirus (virus ARN), ceea ce inseamna ca ARN-ul, nu ADN-ul, este materialul sau genetic. Astfel, el se combina cu ADN-ul gazdei si, din acest motiv, poate suferi mutatii rapide.

Testele pentru depistarea noului coronavirus din China implica utilizarea unei reactii de polimeraza in timp real (RT-PCR), care identifica ARN-ul viral in esantioanele prelevate. Acestea pot fi recoltate din gat cu un betisor medical, din sputa sau din mostre sangvine, daca pacientul se simte foarte rau.

Citeste si: Serpii, posibila cauza a virusului ucigas din China. Numarul imbolnavirilor este in crestere

Mai mult despre:

Comentarii: