Totul e pe bani. Bani grei. Tariceanu se foloseste de situatia ministrului penal Viorel Ilie pentru a obtine de la Tudose controlul asupra unei „mine de aur”

news

Consiliul de Administratie al Electrica, unul dintre cei mai mari furnizori si distribuitori de electricitate, privatizat prin piata de capita, dar la care statul este inca cel mai mare actionar, ar putea fi controlat de reprezentantii ALDE. Tariceanu se foloseste acum de ministrul penal Viorel Ilie, a carui remaniere a cerut-o Tudose, drept moneda de schimb.

Actualul Consiliu de Administratie al Electrica a decis acum doua zile sa accepte toate candidaturile din partea statului pentru functia de administrator, dar sa le respinga pe cele din partea actionarilor minoritari, potrivit unor surse din piata de energie, citate de Bursa.

Electrica trebuie sa anunte, astazi, lista candidaturilor propuse pentru Consiliul de Administratie al companiei, ce va trebui aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor de la finalul lunii octombrie, prin aplicarea metodei votului cumulativ. Electrica este detinuta de investitori privati, in proportie de 52% si de stat, prin ministerul Energiei, condus de Toma Petcu (ALDE).

Sursele citate de Bursa au declarat ca, pe langa cele cele ale actualilor membri ai Consiliului de Administratie, exista si altele. Doua dintre candidaturile din partea statului sunt Doina Dascalu, fost vicepresedinte al Curtii de Conturi, si avocatul Ciprian Iacob. CA al Electrica le-a acceptat candidatirile desi au fost depuse dupa termenul limita din convocator, respectiv 10 octombrie, ora 10:00, la ora 10 si 10 minute. Sursele au spus ca CA al Electrica a considerat ca intarzierea a fost rezonabila desi, potrivit legii pietei de capital, toti actionarii ar fi trebuit sa fie instiintati ca pot face acest lucru, iar Electrica nu a anuntat asta. Din partea celorlalti actionari au mai fost depuse alte doua candidaturi, dar care au fost respinse, pe motiv ca au venit prea tarziu.

Actualul Consiliu de Administratie al Electrica este format din sapte membri neexecutivi, patru dintre acestia fiind independent, iar trei politici: Cristian Busu, presedinte, Gicu Iorga, Ioana Dragan, Pedro Mielgo Alvarez (independent), Arielle Malard de Rothschild (independent), Willem Schoeber (independent) si Bogdan Iliescu (independent). Membrii actualului Consiliu participa de drept la alegeri, iar alaturi de ei, vor mai fi supusi votului Adunarii Generale a Actionarilor si cei doi.

Potrivit unor surse din piata de enetrgie este posibil ca ALDE sa capete controlul in CA, dintr-un motiv simplu. O mare parte dintre cei 52% actionari privati sunt 3.000 de persoane fizice si juridice romane si este greu de crezut ca vor putea vota toti. Iar noile candidaturi sunt de fapt oameni ai ALDE.

Dorina Dascalu,fost viceperesedinte al Curtii de Conturi este fina lui Dan Radu Rusanu, care este la randul sau nasul lui Daniel Chitoiu, acum membru ALDE.

Avocatul Ciprian Iacob, fost candidat independent la primaria orasului Targoviste este acum membru ALDE.

In luna septembrie, ministerul Energiei a solicitat ca membrii Consiliului de administratie al furnizorului si distribuitorului de energie Electrica sa fie alesi prin metoda votului cumulativ si a cerut in acest sens suplimentarea ordinii de zi a sedintei Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din 26 octombrie, in conditiile in care nu expira mandatul administratorilor. Ministerul Energiei a propus totodata ca durata mandatului administratorilor alesi prin aplicarea metodei votului cumulativ sa fie de patru ani.

O parte a presei a vazut acest lucru drept o tentativa a puterii politice de a controla managementul Electrica.

De ce este Electrica un magnet pentru politicieni? Pentru ca are bani de cheltuit, avand un program de investitii de 500 de milioane de lei, si pentru ca este cel mai mare cumparator de certificate verzi din Romanbia

Grupul Electrica a inregistrat in trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei in perioada similara a anului trecut. Electrica a obtinut venituri operationale de 1,44 miliarde lei, in scadere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: