Totul pentru Putin: Donald Trump a trimis fortelor americane din Orientul Mijlociu tehnologia anti-drona cumparata de administratia Biden pentru Ucraina

externe

anti-drone, retrase, Ucraina, Orientul Mijlociu, administratia Trump

Administratia presedintelui american Donald Trump redirectioneaza tehnologia anti-drone destinata Ucrainei catre propriile trupe stationate in Orientul Mijlociu, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Potrivit WSJ, focoasele speciale utilizate in sistemele de rachete sol-aer care protejeaza impotriva atacurilor cu drone vor fi redirectionate catre unitatile din Orientul Mijlociu, in contextul in care SUA se pregateste pentru un conflict cu Iranul, precum si cu militantii Houthi din Yemen.

Pentagonul a notificat Congresul saptamana trecuta, intr-un mesaj nedivulgat anterior, ca redirectionarea focoaselor, utilizate in sistemul Advanced Precision Kill Weapon System, a fost identificata de secretarul apararii Pete Hegseth ca fiind o „problema urgenta”.

Focoasele au fost initial cumparate special pentru Ucraina de administratia Biden.

Decizia vine in contextul in care Rusia si-a intensificat atacurile cu drone in ultimele luni, vizand orase din toata Ucraina. In noaptea de 1 iunie, Rusia a lansat cel mai mare roi de drone de atac de la inceputul invaziei pe scara larga, ajungand la un total de 472 de unitati simultan.

Presedintele Volodimir Zelenski a declarat pe 4 iunie ca Rusia a lansat peste 20.000 de drone catre Ucraina de la inceputul anului 2025.

O sursa din serviciul de informatii militare al Ucrainei (HUR) a declarat ca Rusia va putea in curand sa lanseze peste 500 de drone cu raza lunga de actiune pe noapte pentru a ataca Ucraina, pe masura ce isi intensifica productia si construieste noi baze de lansare pentru acestea.

De la inceputul mandatului sau prezidential, Trump a criticat acordarea de ajutor militar suplimentar Ucrainei. SUA au suspendat temporar livrarile de echipament militar catre Ucraina in martie, inainte de a le relua dupa ce Kievul a acceptat planul de armistitiu in cadrul negocierilor de la Jeddah din 11 martie.

Hegseth, care ar fi ordonat suspendarea temporara a zborurilor de ajutor militar catre Ucraina, s-a aratat, de asemenea, critic fata de acordarea de ajutor suplimentar Kievului. La inceputul zilei de 4 iunie, Hegseth nu a participat la o reuniune a Grupului de contact pentru apararea Ucrainei, fiind pentru prima data de la inceputul razboiului pe scara larga cand secretarul american al apararii nu a fost prezent.

De la inceputul celui de-al doilea mandat al lui Trump, in ianuarie, nu au fost aprobate noi pachete de ajutor.

In urma unei convorbiri telefonice din 4 iunie cu presedintele rus Vladimir Putin, Trump a declarat ca Putin „va trebui sa raspunda” la recentul atac cu drone al Ucrainei asupra aerodromurilor militare.

Ucraina a solicitat partenerilor sai sa investeasca mai mult in productia de arme si sa furnizeze sisteme suplimentare de aparare aeriana, si anume sisteme Patriot, pentru a ajuta la respingerea atacurilor aeriene rusesti din ce in ce mai intense.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: