Traficantii de persoane folosesc noi rute din Egipt si Libia catre insula greceasca Gavdos

externe

In ultimele luni, Grecia a inregistrat o utilizare intensa a noilor rute de migratie care pornesc de pe coastele Egiptului si Libiei catre insula Gavdos, aflata la sud de Creta, precum si o presiune migratorie crescuta si in sud-estul Marii Egee, in special in insula Kos, potrivit Ekathimerini.

Insula Gavdos, unde nu au existat fluxuri de migratie in ultimii ani, a inregistrat o crestere a sosirilor de migranti ilegali intre octombrie si decembrie, fiind inregistrate sapte incidente.

Aici ajung grupuri de 20-30 de persoane, majoritatea barbati, care traverseaza estul Mediteranei cu barci mici din lemn sau plastic.

Pe 12 noiembrie, de exemplu, o astfel de ambarcatiune cu 33 de migranti a fost vazuta navigand la sud de Gavdos. Acestia au fost preluati initial de un petrolier care se afla in zona si apoi transportati de salvamari in Sfakia, in sudul Cretei. Oamenii au plecat din Libia dupa ce au platit 4.000 de dolari traficantilor.

In cel putin trei cazuri, migranti au fost reperati pe Gavdos, in special pe plaja Trypiti. Lilian Stefanaki, primarul orasului Gavdos, a declarat pentru Kathimerini ca nu exista facilitati pentru cazarea temporara a migrantilor.

In ultimele 48 de ore, 74 de migranti din Egipt, Sudan, Pakistan si Siria au fost salvati de pe mare la sud de Gavdos.

In aceasta toamna, migrantii au urmat si ei acelasi traseu din Libia si Egipt catre sudul Cretei, unde nu s-au inregistrat fluxuri de migranti pana de curand.

Presiunea migratiei este mare atat in Kos, cat si in Rhodos, pazei de coasta observand ca procesarea rapida la Centrul de Receptie si Identificare din Kos serveste ca un factor de atractie pentru circuitele traficantilor.

Ministrul transporturilor maritime Christos Stylianides si seful Garzii de Coasta elene, Giorgos Alexandrakis, sunt asteptati la Ankara la jumatatea lunii ianuarie pentru contacte bilaterale pe tema gestionarii migratiei ilegale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: