„Tragicul” acord BREXIT a fost aprobat de liderii UE. Cand Marea Britanie va parasi UE – Video

externe

Proiectul de acord privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana a fost aprobat de liderii celor 27 de tari europene, in cadrul summitului de duminica din Bruxelles, a anuntat Donald Tusk, presedintele Consiliului European.

„EU27 a aprobat Acordul de Retragere si Declaratia Politica privind viitoarele relatii dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie”, a transmis Tusk printr-un mesaj postat pe Twitter.

„Este un moment tragic”, a declarat Juncker.

Liderii tarilor membre UE au aprobat acordul la mai putin de o ora de la inceputul discutiilor oficiale din cadrul summitului de la Bruxelles.

Aprobarea acordului vine dupa mai mult de 18 luni de negocieri intre cele doua parti. Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana in data de 29 martie 2019.

Urmatorul pas este unul dificil pentru premierul britanic Theresa May, deoarece trebuie sa obtina aprobarea Parlamentului britanic. Votul in Parlament va avea loc la inceputul lunii decembrie, dar aprobarea acestuia este incerta, avand in vedere ca reprezentantii mai multor partide politice si-au manifestat dezacordul in ceea ce priveste prevederile negociate de premier.

Concluziile summitului de duminica au fost publicate pe site-ul Consiliului European.

„Consiliul European aproba Acordul de iesire a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana. In consecinta, Consiliul European invita Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul Europei sa ia masurile necesare pentru a asigura intrarea in vigoare a acordului la data de 30 martie 2019”, se mentioneaza in primul punct al comunicatului.

„Consiliul European aproba Declaratia Politica privind viitoarele relatii dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie. Consiliul European reitereaza determinarea Uniunii de a pastra un parteneriat cat de strans posibil cu Marea Britanie, conform prevederilor din Declaratie”, au transmis reprezentantii CE.

De asemenea, in ultimul punct al comunicatului publicat, Consiliul European i-a multumit lui Michel Barnier, negociatorul-sef al Uniunii Europene, „pentru eforturile depuse in procesul de Brexit si pentru mentinerea unitatii UE27 in timpul negocierilor”.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: