„Traian Basescu a afectat independenta justitiei” – Inspectia Judiciara

news

Inspectia Judiciara (IJ) a constatat, in urma verificarilor efectuate, ca Traian Basescu a afectat independenta justitiei prin declaratiile facute cu privire la dosarul Nana.

„IJ a constatat ca, prin declaratiile facute de fostul presedinte Traian Basescu, a fost afectata independenta sistemului, inducandu-se in randul opiniei publice un sentiment de neincredere in activitatea procurorilor”, a declarat luni, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al IJ, Tamara Manea.

Inspectorii au concluzionat ca afirmatiile facute de Traian Basescu sunt de natura sa produca un impact negativ asupra credibilitatii sistemului judiciar cu consecinta afectarii independentei si integritatii procurorului implicat in instrumentarea dosarului.

Raportul IJ urmeaza sa fie discutat in sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de marti.

In 9 martie, CSM a anuntat ca a sesizat Inspectia Judiciara in urma apelului public al conducerii Ministerului Public fata de declaratiile fostului presedinte Traian Basescu referitoare la dosarul care are ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judetul Calarasi.

„Avand in vedere solicitarea publica formulata de conducerea Ministerului Public, vizand mesajul publicat in 6 martie, pe contul de Facebook al domnului Traian Basescu, fost presedinte al Romaniei, in legatura cu masurile procesuale dispuse de procurori in dosarul „Nana”, conducerea CSM, in temeiul art. 30 alin 1 din Legea 317/ 2004, a sesizat Inspectia Judiciara cu efectuarea verificarilor necesare pentru a stabili daca, prin afirmatiile publice mentionate si dezbaterea mediatica a acestora, a fost adusa atingere independentei si impartialitatii procurorilor implicati in instrumentarea dosarului”, a aratat CSM intr-un comunicat transmis la acea data.

Anterior, conducerea Ministerului Public a solicitat CSM sa isi indeplineasca obligatia legala de a apara magistratii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Fostul presedinte Traian Basescu a scris in 6 martie pe Facebook ca nu exclude posibilitatea ca in procesul de restituire a pamanturilor de la Nana sa fi existat ilegalitati, insa a sustinut ca fiica sa a cumparat cu buna-credinta terenul din comuna.

„Nu exclud posibilitatea ca in procesul de restituire sa fi existat ilegalitati. Asta va constata justitia, iar cei care au incalcat legea vor raspunde. Sper ca astfel de investigatii sa se faca in toata tara, incepand spre exemplu cu judetele Vrancea si Timis”, a precizat Traian Basescu.

El s-a intrebat de ce nu s-a facut nicio investigatie privind retrocedarea in perioada de trei ani in care firma italiana de la care a cumparat fiica sa a detinut proprietatea terenurilor.

„Ioana Basescu a cumparat de la o firma italiana cele 290,4 hectare de la Nana in octombrie 2013 in baza inscrisurilor legale de la cartea funciara, cu deplina buna-credinta. Oare de ce timp de trei ani cat timp firma italiana a detinut proprietatea terenurilor nu s-a facut nicio investigatie?”, a aratat fostul presedinte.

Basescu a sustinut ca cele 127 de familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010 suporta consecintele unor actiuni „politice” indreptate impotriva sa si si-a exprimat parerea de rau fata de situatia creata.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: