Traian Basescu: „Nu ma voi opri. Am platit PREA SCUMP”

news

Traian Basescu isi continua atacurile la adresa institutiilor anticoruptie. El promite ca nu se va opri, pentru ca „justitia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecti si inculpati”.

„Nu va faceti iluzii, voi continua sa ma exprim legat de justitie. Am investit prea mult si am platit prea scump individual si politic in cei zece ani, pentru ca astazi sa tac cind este vorba de justitie.

Nu ma opresc aici, cu toate strigatele nemultumitilor.Voi continua sa ma exprim public, pentru ca nu vreau ca, in timp, sa se spuna ca o justitie care s-a deformat in ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit in cei zece ani ai mandatelor mele.

Retineti, dragi nemultumiti, eu nu sunt impotriva luptei impotriva coruptiei. Eu am initiat aceasta batalie pentru supravietuirea statului de drept si, in mandatele mele, s-au creat mecanismele institutionale si legale care s-o combata.

Afirmatiile mele despre justitie nu sunt rodul unei reactii la cele intimplate unor apropiati, ci a actiunilor justitiei insasi din ultimele luni, actiuni prin care, pas cu pas, justitia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecti si inculpati, prin lipsa de respect pentru demnitatea si libertatea oamenilor si pentru dreptul la aparare.

Am mai spus-o si o repet: un stat nu poate progresa si nu este viabil fara o justitie puternica si credibila. Dar nici justitia nu poate fi viabila daca procurorii si judecatorii se afla pe ‘aceleasi baricade’, fie ele si ale luptei impotriva coruptiei. Ce sanse mai are un inculpat in fata judecatorului daca el este pe aceeasi baricada cu procurorul? De ce nu lasam atunci sa fie condamnat direct de procuror daca tot ‘ne aflam pe aceleasi baricade’? De ce ne mai trebuie judecatori daca ei nu vor sau nu pot sa fie aceia care sa pondereze excesele procurorilor atunci cind acestea exista? La ce mai avem nevoie de judecator de drepturi si libertati? Cred ca singura institutie care poate regla lucrurile este CSM-ul .

Justitia penala nu poate fi viabila si credibila daca prin actiunile sale incalca drepturile fundamentale ale omului. Iar omul, indiferent de statut social, are dreptul la demnitate, la libertate si la aparare. Despre ce demnitate vorbim cind la simpla retinere de catre procuror il obligi sa defileze prin fata presei incatusat?

Despre ce drept la aparare vorbim cind, inainte de a fi judecat, il intemnitezi reducindu-i sansa de a se apara si facindu-l in fata opiniei publice si cu ajutorul presei deja vinovat? Ati vazut, oricare dintre voi, dragi entuziasti ai justitiei televizate, spectacolul hidos al retinerilor si arestarilor televizate din Romania macar intr-o singura alta tara din UE?

Umilinta binemeritata de infractori, fie ei si politicienii corupti, este condamnarea in instanta, dar nu condamnarea publica inainte de a fi judecati.

Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corecta la ceea ce s-a intimplat in justitie in ultimii 10 ani. Va asigur ca in justitie sunt inca multe de facut si acest adevar nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea incalcarii drepturilor. Si nu ma voi opri”, a scris Basescu pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: