„Traiesc o drama. Trebuie sa-mi gasesc loc de munca”. Cum a fost tradat senatorul Radu Preda de nasa Lia Olguta Vasilescu

politica

Radu Preda, fost lider al senatorilor PSD, face dezvaluiri spectaculoase despre mizeria de la varful PSD dupa ce a fost marginalizat de cuplul Olguta Vasilescu – Claudiu Manda. El candideaza acum pe lista PMP Dolj, insa stie ca nu are sanse sa fie ales.

Radu Preda subliniaza ca a fost lasat pe dinafara desi Lia Olguta Vasilescu este atat nasa sa cat si a copilului sau. El spune ca trecut printr-o adevarata „drama”, ca trebuie sa se gandeasca sa isi „gaseasca loc de munca” si relateaza cum a fost pacalit de Marcel Ciolacu si Sorin Grindeanu.

Preda a mai dezvaluit ca Marcel Ciolacu a impus-o pe Laura Vicol, avocata fugarului Daniel Dragomir si prietena buna a Elenei Basescu, pe lista PSD Dolj.

Dupa ce a fost plasat pe locul 11 din 12 pe lista PSD Dolj, Radu Preda a trecut imediat la PMP, sperand sa intre iar in Parlament.

Iata fragmente din interviul acordat Gazetei de Sud:

Radu Preda: Acum trei saptamani eram bine merci in Senatul Romaniei, lider al grupului PSD din Senat, eram propunerea agreata a PSD Dolj pentru a deschide lista candidatilor la Camera Deputatilor. Ca sa-l citez pe domnul presedinte Claudiu Manda eram „capul tractor care sa duca greul comunicarii de campanie“. M-am si intalnit in biroul presedintelui Marcel Ciolacu cu Claudiu Manda, cu domnul Ion Prioteasa, fost presedinte al Consiliului Judetean Dolj, cu Cosmin Vasile, presedintele ales al CJ Dolj, cu Paul Stanescu, oameni multi, figuri cunoscute care pot sa confirme sau sa infirme ceea ce spun eu acum, iar lucrurile s-au transat foarte simplu.

Adica, s-a spus ca la Dolj listele s-au cam inchis. La Senat se mergea cu domnul Ion Prioteasa pe locul unu si cu domnul Mihail Genoiu pe locul doi, iar la Camera Deputatilor lista o deschidea liderul de la Senat, adica subsemnatul. S-a spus ca mergem inainte asa, ne vedem de treaba si ca urmeaza sa stabilim si celelalte locuri de pe liste. Am venit la Craiova pentru campania electorala de la locale, care era coordonata de domnul Nedelescu, iar eu am primit un rol marginal. Adica sa ma ocup de vreo 15 sectii de votare din Craiovita Noua si asta cu vreo doua saptamani inainte de alegeri. Craiova are 173 de sectii de votare, deci eu am raspuns de mai putin de 10% din ele.

GdS: Ati fost degrevat de astfel de sarcini, sa intelegem.

R.P.: Intr-o discutie cu Olguta Vasilescu, cu doua, trei luni inainte de alegerile locale, ea mi-a zis in felul urmator: Radu, tu esti implicat la Bucuresti, cu siguranta o mare parte din timp ti-o vei aloca acolo, asa ca acasa o sa am nevoie de cineva care sa fie disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar acel om l-am gasit in persoana domnului Nedelescu. Toate simple si la locul lor, din punctul meu de vedere.

Stiam ca am fost un tip activ in precampanie, am iesit peste tot in mass-media si am promovat candidatii partidului pe care il reprezentam pana mai ieri, cu mesaje bune zic eu, legitimate si de vizualizarile realizate. Stiti ca eu imi asum ceea ce spun si nu imi schimb parerile. M-am identificat, practic, cu partidul din care am facut parte si nicio secunda nu am simtit ca voi trece prim drama prin care am trecut.

GdS: Cum ati aflat de decizia partidului?

R.P.: Am primit un SMS de la Craiova, de la partid, cum ca va fi o sedinta in care se vor definitiva listele pentru alegerile parlamentare. Din punctul meu de vedere, lucrurile erau clare. Credeam ca am trecut o evaluare de patru ani, pentru ca in 2016, cand am intrat in Parlament, nu aveam experienta si toti cei care am intrat, cu cateva exceptii, eram pe acelasi palier. Apoi, fiecare dintre noi, pe culoarul pe care l-a avut, a incercat sa-si faca datoria cat mai bine. Eu zic ca mi-am facut bine treaba, avand in vedere ca am ajuns lider al grupului senatorial PSD pornind, practic, de la nimic.

Cand s-a impartit „smecheria“ in Senat, cu ghilimelele de rigoare, colega mea Lavinia Craioveanu a ajuns vicelider al grupului senatorial iar eu membru in Comisia de Administratie din Senat. Dupa trei saptamani de activitate, fiind un om activ si implicat, m-au remarcat colegii de la Bucuresti, cei care decideau, ca sa spun asa, si m-au propus pentru functia de secretar de comisie. Asa am ajuns sa-l cunosc pe Traian Basescu. Am fost secretarul Comisiei de Prognoze si Strategii din Senatul Romaniei, unde presedinte era Traian Basescu. A fost primul meu contact cu PMP.

GdS: Haideti sa revenim la subiectul sedintei de partid.

R.P.: Da. Am raspuns la apel, ne-am vazut la partid. Din punctul meu de vedere nu ma asteptam la ceva rau, totul era clar. Ne-am asezat la masa, domnul presedinte Manda a luat cuvantul si ne-a spus ca avem o chestiune care trebuie facuta peste capul Doljului, adica ni s-a impus de la Bucuresti sa luam pe cineva pe listele de la Dolj. Ni s-a pus la dispozitie si o lista cu mai multe nume, eu am ales-o pe Laura Vicol. Apoi ne-a spus ca ea va trebui sa fie la noi pe locul unu, nu stiu de unde venea acel „va trebui“.

Mai avem o alta chestiune pe care trebuie sa o discutam punctual aici, a continuat presedintele Manda, despre voturile lui Antonie Solomon. Adica noi, cei din PSD, trebuie sa punem pe listele noastre, pe locul trei, un om din partea lui Solomon. Deci asta inseamna ca mai ramanem cu doua locuri eligibile la Camera Deputatilor, asta inseamna ca discutia pe care am avut-o cu Radu Preda, si a specificat acest lucru, nu mai ramane valabila. Asa ca pe doua locuri eligibile, doi si patru, ar fi fost cei cinci, sase parlamentari in functie, care ar intra astfel intr-o competitie. La Senat, lucrurile ramaneau cum se stabilise.

Eu stiu ce inseamna aceasta democratie de partid, am simtit-o ulterior si pe pielea mea. S-a facut o lista cu candidatii pentru Camera Deputatilor, am votat, iar la final eu am primit sase voturi din partea colegilor pentru a fi candidatul de pe locul unu si 27 de voturi pentru a fi pe ultimul loc. De fapt, pe locul 11, din 12. Si asta pentru ca am avut onoarea sa ma placa unii colegi care au trecut peste directivele de partid. Va spun ca au fost colegi care si-au fotografiat votul, el fiind unul secret.

GdS: Trebuia sa arate cuiva cum au votat?

R.P.: Nu stiu daca trebuia sa arate cuiva, dar eu sigur votul meu nu l-am fotografiat. Presupun insa ca daca ii faci asa ceva unei persoane cu o activitate in Senat de patru ani ai nevoie de argumente grele, serioase.

GdS: Ati vorbit dupa aceea cu Olguta Vasilescu, cu Claudiu Manda, ati intrebat ce s-a intamplat, pentru ca aveati si o relatie de rudenie cu cei doi?

R.P.: Am primit un mesaj de la Olguta. Nu pot sa vorbesc de rudenie cu cei doi. Olguta mi-a fost nasa, dar inainte de a se casatori cu Claudiu Manda. Am plecat de la acea sedinta, am salutat lumea, cu gandul ca lucrurile nu vor sta asa si ca la Bucuresti, unde se discuta listele finale, lucurile se vor schimba. In Biroul Permanent National, unde Doljul avea trei membri, eu, Olguta si Claudiu Manda, am crezut ca sigur se va schimba ierarhia, pentru ca pana la urma imi facusem datoria fata de partid.

GdS: Banuiati ca s-au facut jocurile aici, desi vi se spusese ca este vointa Bucurestiului?

R.P.: Sincer, am crezut ca este si o chestiune de imagine. Ni s-a spus ca de la Bucuresti s-au impus listele, dar mie mi s-a mai spus in Biroul Judetean ca daca Marcel Ciolacu vrea sa schimbe lista, sa puna pe primul loc pe cine vrea el, poate sa o faca. M-am gandit ca Ciolacu va suci lista, asa cum vorbisem in biroul sau, si ca Laura Vicol se va duce in alta parte, iar eu ma intorc pe primul loc.

GdS: Ati pomenit de un SMS de la Olguta Vasilescu.

R.P.: Da. Mi-a zis ca nu stie nimic legat de ce s-a intamplat si ca ea m-a votat pe locul unu. Atat. Nu am mai insistat.

GdS: Cu Claudiu Manda ati vorbit?

R.P.: Nu. Nu am incercat pentru ca relatia noastra a fost una strict profesionala. Eu cu Olguta am gestionat din punct de vedere politic partea de Craiova, el si-a vazut de judet. Noi ne-am mai contrat, pentru ca eu nu am vazut ca responsabil pentru unele rezultate mai putin bune ale PSD la alegeri echipa. Claudiu a zis ca este vina oamenilor ca la alegerile europarlamentare PSD nu a obtinut un rezultat bun in Craiova si Dolj. Revenind la mine, cred ca decizia de a nu mai fi pe loc eligibil in partid nu o puteau lua multi. Eu cred ca decizia s-a luat la Dolj si mi s-a confirmat asta de la Bucuresti.

GdS: Pai nu are logica. Olguta Vasilescu spune ca v-a votat primul, este casatorita cu Claudiu Manda. Ea v-a vrut, iar el nu?

R.P.: Nu caut o logica in ceva ce nu are raspuns. Eu stiu ca am fost fidel aceluiasi om si m-am identificat politic cu Olguta Vasilescu, nu cu Claudiu Manda.

GdS: Sa inteleg ca desi Olguta si Claudiu formeaza un cuplu la conducerea PSD a Craiovei si Doljului, dar si in viata privata, au pareri diferite?

R.P.: Uneori, parerile difera. Drama mea a aparut insa mai tarziu.

GdS: Domnule senator, de ce ar fi o drama sa nu te mai regasesti pe listele unui partid pentru intrarea in Parlament?

R.P.: Nu are legatura cu a fi sau a nu fi pus pe lista. Drama are legatura cu dezamagirea pe care o simti despre niste oameni de care ai fost apropiat si care nu au avut curajul sa-ti spuna ca nu te mai regasesti in viziunea politica a organizatiei, ca munca ta nu este suficienta pentru a fi in continuare un senator sau un parlamentar. Sa-ti spuna sa-ti cauti serviciu, pana la urma. Este o chestiune de viata! Nu m-as fi consumat nervos daca atacurile politice veneau de la advesari…

GdS: Si, totusi, cand PSD a anuntat candidatii de la Dolj, intrebat despre situatia dumneavoastra, Claudiu Manda v-a reprosat rezultatul alegerilor locale de la Craiova.

R.P.: Eu cred ca atunci cand candidezi responsabilitatea politica a rezultatului este a celui care candideaza. Nu mi-am gasit eu o vina. Ce asteptari avea Claudiu Manda? Eu il intreb acum, de cate ori a iesit in fata la alegerile locale, sa-i faca campanie Olgutei Vasilescu? Eu am iesit in fiecare saptamana, aproape in fiecare zi, mai putin lunea, cand eram la Bucuresti pe la televiziunile nationale. In rest, am fost in Craiova si am facut campanie Olgutei Vasilescu.

GdS: V-a reprosat ceva Olguta Vasilescu sau a dat de inteles ca ar fi fost nemultumita de rezultat?

R.P.: Nu. Pe cele 15 organizatii din Craiovita de care am raspuns, intamplarea a facut ca rezultatele sa nu fie proaste. Ba chiar au fost in partea de sus a listei. De asta spun ca nu am inteles decizia. Eu in duminica de dupa votul de sambata de la partid am fost pe munte sa ma linistesc, pana la Sfinx si inapoi, iar luni dimineata am venit la partid.

Aici i-am gasit pe colegii din Biroul National, Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu si domnul profesor Dancu. Erau la cafea. Am salutat si am intrat. Asa se intampla intre egali, pentru ca eu am avut sansa sa ajung acolo sus, intre greii din partid, si cred ca asta m-a costat pana la urma.

GdS: Adica ati ajuns prea sus?

R.P.: Inteleg ca si asta a fost o problema. Cum am ajuns la partid, cum m-a intrebat presedintele Ciolacu ce s-a intamplat la Craiova. Domn presedinte, nu stiu, i-am raspuns. El atunci m-a luat de cot si mi-a zis: hai sa iti spun ce este cu tine. Tu ai fost ca in bancul ala cand ti s-a spus sa-ti pui palarie si apoi te-au intreabat daca ai tigari. Si nu ai avut tigari! La care Grindeanu, din stanga mea, mi-a zis: tu esti Mihai Fifor doi. Hai, du-te la parlament ca vedem noi, nu ramane asa, mi-au spus. Asa ca am plecat relaxat cu gandul ca se ocupa sefii partidului si sperand ca se schimba lucrurile.

Am inceput sa-i dau mesaje presedintelui Ciolacu dupa ce am vazut ca colegii mei de la Dolj se valideza. Am intrebat daca este ok cu mine si mi-a raspuns ca vom vedea. Am asteptat. Intre timp, am primit telefoane de la PMP Dolj, de la Ion Cupa, de la ProRomania, de la colegul Florinel Stancu, dar le-am spus ca raman in PSD. Am fost apoi la sediul PSD din Bucuresti si m-am intalnit la intrare chiar cu Marcel Ciolacu.

L-am intrebat daca stie ceva de mine, dar a ridicat din umeri si a dat ochii peste cap. Am intrat in sediu, era Claudiu Manda acolo, l-am intrebat cum ramane cu mine si mi-a zis ca s-a rezolvat: sunt pe locul 11. L-am intrebat si pe Paul Stanescu, dar si el a dat ochii peste cap ca si Ciolacu, din ciclul asta-i viata.

GdS: Ce a urmat?

R.P.: Am salutat, am plecat si l-am sunat pe Calin Popescu Tariceanu. Am avut o relatie buna cu el, iar el era foarte apropiat de Marcel Ciolacu. L-am intrebat daca poate vorbi cu Ciolacu, sa afle ce s-a intamplat. L-a sunat, iar Marcel i-ar fi spus ca asta a fost decizia celor de la Dolj, ca nu se poate pune cu ei, ca sunt incapatanati si ca asta-i viata.

GdS: Cum a ajuns baiatul lui Pavel Badea, liberal din ce il stim noi, la PSD, pe loc eligibil la Camera Deputatilor?

R.P.: Eu nu-l cunosc pe acest baiat, dar am inteles ca a fost o negociere cu domnul Solomon, care l-a dorit pe liste pe acest tanar. La votul de la Craiova, prima pe lista la Dolj a iesit Laura Vicol, care nu era membra PSD, iar pe trei baiatul lui Pavel Badea. Pe doi a fost Alexandra Presura, pe patru Eliza Peta, iar pe cinci Cosmin Durle. Pe ultimul loc, 12, a iesit Lavinia Craioveanu, parlamentar in functie, eu pe locul 11, iar pe locul sase a fost Alina Tanasescu, de asemenea parlamentar. Asa a plecat lista de la Dolj. Lista s-a schimbat la Bucuresti, cu Alexandra Presura pe locul unu, Badea pe doi, Vicol pe trei, Peta pe patru si Durle pe cinci.

GdS: Veti mai pastra legatura cu Olguta Vasilescu?

R.P.: Este nasa copilului meu, este si nasa mea, numarul ei va ramane in agenda telefonului meu, relatia umana ramane, dar din punct de vedere politic drumurile noastre se duc catre un alt fagas. Si clar ca vom ajunge la un moment dat sa ne si ciondanim, cand lucrurile pe care le promovam nu le vedem la fel.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: