Transnistria acuza „miscari militare” la granitele sale: „Suntem pregatiti pentru orice scenariu”

politica

Autoritatile transnistrene monitorizeaza indeaproape situatia din apropierea frontierelor sale de sud si de vest si inregistreaza „anumite miscari militare”, a declarat joi ministrul de externe al republicii nerecunoscute, Vitali Ignatiev, in cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Rossiya-24, informeaza TASS.

„Monitorizam situatia. <…> Lucram cu atentie pe intreg perimetrul frontierei cu Ucraina, urmarim cu atentie si procesele de la granita de vest a Transnistriei, de partea moldoveneasca. Desigur, observam acolo anumite miscari militare, o concentrare a anumitor unitati. Se lucreaza pentru a asigura o securitate maxima, pentru a proteja interesele statului nostru, ale cetatenilor nostri”, a declarat el.

Ignatiev a mentionat ca Tiraspolul este pregatit pentru orice scenariu. „Dar nu ne-am dori provocari impotriva Transnistriei”, a subliniat Ignatiev.

Ministrul a reamintit ca, in aprilie, un grup de 25-30 de persoane a plasat aproximativ 200 de kilograme de explozibili cu scopul de a arunca in aer antenele centrului de radio si televiziune Mayak din Transnistria. „Stim cine se pregatea, care a fost traseul acestei drone si cine este implicat in acest tip de actiune, deoarece urmele duc la terenul de antrenament de la Iavorovo, in vestul Ucrainei”, a subliniat Ignatiev.

Potrivit acestuia, autoritatile transnistrene sunt ingrijorate si cer in mod constant „adecvare” din partea partenerilor din Ucraina si Republica Moldova.

La sfarsitul lunii aprilie, in Transnistria, Ministerul Securitatii de Stat a fost bombardat cu lansatoare de grenade si au fost aruncate in aer antenele unuia dintre cele mai mari centre de radio si televiziune din regiune, in satul Mayak. Aerodromul militar de langa Tiraspol si arsenalul de langa satul Kolbasna, unde au fost depozitate aproximativ 20.000 de tone de munitie dupa retragerea trupelor sovietice din tarile europene, au fost atacate. Instalatia este pazita de Grupul Operational al Fortelor Ruse.

Presedintele transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat ca sabotajul a fost organizat de pe teritoriul ucrainean. El a sustinut ca angajati ai serviciilor secrete moldovenesti au fost implicati in tentativa de incendiere a biroului de inrolare militara din Tiraspol.

La 25 mai, autoritatile transnistrene au coborat nivelul de amenintare terorista de la rosu la galben. Autoritatile transnistrene au declarat in repetate randuri ca autoritatile moldovenesti nu au cooperat in investigarea acestor „acte teroriste”, desi partea transnistreana le-a furnizat materiale relevante.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: