Transnistria cere Moscovei sa actioneze: „Avioane ale Romaniei ne-au VIOLAT spatiul aerian”

news

Autoritatile de la Tiraspol au solicitat Moscovei sa isi reactiveze escadrila de elicoptere din Transnistria dupa ce un avion romanesc i-ar fi violat spatiul aerian.

Conform paginaderusia.ro, Tiraspolul a trimis ”nota oficiala” ambasadorului roman in Republica Moldova, Marius Lazurca, in care ”cer confirmarea oficiala a incalcarii spatiului aerian al PMR (”Republica Transnistreana”) de catre un avion romanesc”, scrie agentia rusa de propaganda Regnum.

Potrivit acesteia, ”o aeronava militara romaneasca, decolata pe 17 aprilie din orasul Iasi, a patruns ilegal, de 16 ori, in spatiul aerian al PMR in cadrul unei misiuni de fotografiere aeriana a teritoriului. Zborurile au fost efectuate fara consimtamantul Transnistriei si nici al Comisiei Unificate de Control (CUC) sau Comandamentului comun al fortelor de pacificare (CCFC)”.

Cu aceasta ocazie, Tiraspolul a cerut Moscovei sa reactiveze escadrila de elicoptere ale fortelor aeriene ruse din Transnistria, ca parte a operatiunii de mentinere a pacii.

„Delegatia transnistreana si-a exprimat ingrijorarea justificata fata de situatia existenta. Consideram ca este necesar sa va reamintim ca in conformitate cu acordul din 1992, privind misiunea de mentinere a pacii, se prevede o escadrila de elicoptere a carei activitate a fost suspendata temporar de catre partea rusa , fara vreo decizie CUC. Protocolul № 1 din 28.07.1992 prevede prezenta unui escadron de elicoptere alcatuit din 4 aparate Mi-8 si 4 – Mi-24, ale caror caracteristici de zbor permit, fara utilizarea armelor, sa contracareze orice provocari aeriene de acest fel si sunt in masura sa asigure securitate in zona de conflict”, se arata in documentul reprezentantilor Transnistriei.

Tiraspolul mai afirma ca astfel de zboruri ale aeronavelor romanesti au avut loc si pe 4 aprilie in 2016.

Totodata, agentia Regnum sustine ca reprezentantii Moldovei ”au negat faptul invaziei aeronavelor straine a spatiului aerian al Transnistriei”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: