Transnistria, prima reactie dupa victoria PAS si a Maiei Sandu: „Nu s-a intamplat nimic extraordinar. Noi niciodata nu ne-am dorit sa cucerim Chisinaul, nu ne dorim teritoriul lor. Ei au incercat sa ne cucereasca”

politica

Liderul republicii nerecunoscute Transnistria, Vadim Krasnoselski, a declarat marti ca este pregatit pentru negocieri cu noul guvern al Republicii Moldova, care va fi format in urma alegerilor parlamentare anticipate de duminica.

„S-a intamplat ceea ce am si prognozat. Am presupus anume acest rezultat pentru fortele politice. Nu s-a intamplat nimic extraordinar in Moldova, au venit la putere fortele de dreapta, al carui vector este indreptat, cu siguranta, spre integrarea europeana. In orice stat, poporul formeaza o anumita putere, iar ulterior, acestea creaza puterea executiva. Cu siguranta, noi suntem gata de negocieri. De agenda actuala depinde viata oamenilor atat de pe malul drept, cat si de pe malul stang. Nu s-a schimbat nimic”, a declarat Krasnoselski, dupa o sedinta cu liderii transnistreni, citat de TASS.

El mentionat ca „Republicii Moldova ii este caracteristica modificarea agendei de negocieri de fiecare data cand se desfasoara un nou proces electoral. Vom vedea ce abordare va avea noua echipa”.

Krasnoselski a mai spus ca „multi politicieni moldoveni sufera de revansism”: „Noi niciodata nu ne-am dorit sa cucerim Chisinaul, nu ne dorim teritoriul lor. Ei au incercat sa ne cucereasca. A disparut aceasta dorinta? Greu de spus, pentru ca nu exista consecinte din punct de vedere juridic, o evaluare a tragediei din 1992. De aceea, presupun ca inca mai exista dorinta”.

De asemenea, liderul administratiei de la Tiraspol a mentionat ca „limba moldoveneasca exista, insa nu este recunoscuta, la fel ca Transnistria”.

Partidul pro-european „Actiune si Solidaritate” din Republica Moldova, care o sustine pe presedinta Maia Sandu, a obtinut 52,8% din voturi la alegerile parlamentare de duminica si va putea forma singur un guvern.

Presedintele moldovean Maia Sandu a cerut anterior retragerea fortelor ruse de mentinere a pacii din Transnistria si inlocuirea actualului contingent de mentinere a pacii cu o misiune de observatori civili sub auspiciile OSCE, mentioneaza TASS. Krasnoselski a respins aceasta pozitie, afirmand ca trupele ruse de mentinere a pacii au ajutat partile aflate in conflict sa opreasca varsarea de sange inca din 1992.

De asemenea, Sandu a declarat ca noul sau guvern va avea sarcina de a gasi o solutie politica la conflictul transnistrean, care va fi oferita spre discutie in cadrul negocierilor de pace in formatul 5+2 (implicand Moldova si Transnistria ca parti in conflict, Rusia, Ucraina si OSCE, organismul european de supraveghere a securitatii, ca mediatori, si Statele Unite si Uniunea Europeana ca observatori).

Discutiile au inceput sa piarda din avant in ultimii ani, pe fondul instabilitatii politice din Moldova si, ulterior, din cauza pandemiei de coronavirus. In ianuarie, OSCE a cerut partilor sa isi puna in aplicare angajamentele asumate in cadrul acordurilor incheiate in timpul discutiilor de la Berlin in 2016 si Viena in 2017, cand Chisinaul si Tiraspolul au ajuns la solutii de compromis in multe chestiuni conflictuale.

Transnistria, o regiune majoritar rusofona, s-a desprins din Republica Moldova in urma prabusirii Uniunii Sovietice in 1991. De atunci, relatiile sale cu guvernul central al Republicii Moldova de la Chisinau au fost foarte amestecate si uneori extrem de tensionate. In 1992 si 1993, tensiunile au izbucnit intr-un conflict armat sangeros care a provocat moartea a sute de persoane de ambele parti.

Razboiul fratricid a fost stopat dupa ce a fost semnat un acord de pace la Moscova in 1992 si au fost aduse trupe rusesti de mentinere a pacii in zona de conflict. Dupa aceea, au inceput negocierile pentru solutionarea conflictului, cunoscute sub numele de discutii in format 5+2.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: