Transnistria vrea sa se uneasca cu Rusia, anunta ministrul de Externe de la Tiraspol. Reactia Kremlinului

externe

Obiectivul regiunii separatiste Transnistria de a deveni parte a Rusiei ramane neafectat de razboiul din Ucraina vecina, a declarat vineri asa-numitul ‘ministru de externe’ al regiunii separatiste, Vitali Ignatiev, pentru agentia de presa rusa RIA Novosti, transmite Reuters, citata de Agrepres.

Transnistria, care este recunoscuta international ca parte a Republicii Moldova, se afla in stanga Nistrului langa frontiera de sud-vest a Ucrainei. Un acord de incetare a focului incheiat in 1992 a pus capat luptelor, dar a inghetat statutul politic al regiunii, care acum exista ca teritoriu separatist in interiorul Republicii Moldova si se bazeaza pe sprijin din partea Rusiei.

Ignatiev a spus ca ”operatiunea militara speciala” pe care Rusia a lansat-o in Ucraina nu a schimbat obiectivul regiunii transnistrene de a se alatura oficial Rusiei, in concordanta cu ”referendumul” din 2006.

”Vectorul Transnistriei a ramas neschimbat de-a lungul existentei republicii – reflectat in rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde este declarat in mod clar: independenta cu aderare libera la Federatia Rusa”, a adaugat Vitali Ignatiev.

Intr-o videoconferinta de presa desfasurata vineri, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a comentat in legatura cu afirmatiile lui Ignatiev.

Dupa ce Rusia a lansat o agresiune militara nejustificata contra Ucrainei pe 24 februarie, la Kiev au sporit temerile ca Moscova ar putea utiliza Transnistria – si sutele de militari rusi stationati acolo ca ”forte de mentinere a pacii” – pentru a invada Ucraina dintr-o a patra directie.

Capitala regiunii separatiste transnistrene, Tiraspol, se afla la numai 100 de kilometri de Odesa, port ucrainean de importanta strategica la Marea Neagra.

Autoritatile de la Tiraspol au negat, insa, ca regiunea lor ar putea fi utilizata ca rampa de lansare pentru atacarea Ucrainei.

Republica Moldova, la fel ca Ucraina, aspira sa devina membra a NATO si a Uniunii Europene, obiective carora Rusia se opune ferm, considerand ca i-ar fi amenintata securitatea.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militara neprovocata si nejustificata contra Ucrainei. Moscova sustine ca este vorba despre o ”operatiune militara speciala de denazificare” a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: