Transportul maritim al Rusiei, tintit de sanctiunile SUA. Rusii incearca sa „ocoleasca” plafonarea pretului petrolului

externe

La doi ani de la invazia Rusiei in Ucraina, Statele Unite au sanctionat si 14 petroliere din „flota fantoma” folosita de Moscova pentru a eluda plafonarea impusa de tarile occidentale la pretul petrolului rusesc, dupa cum scrie AFP. Sanctiunile anuntate intr-un comunicat al Trezoreriei americane vizeaza compania nationala de transport maritim a Rusiei, Sovcomflot, acordandu-i 45 de zile pentru a descarca petrol sau alte marfuri de pe cele 14 nave.

Aceasta „flota fantoma” a permis Rusiei sa reduca impactul asupra veniturilor sale al mecanismului de plafonare a pretului petrolului instituit de o coalitie de tari occidentale. „Incercarea Kremlinului de a scapa de plafonarea preturilor prin investitii intr-o flota fantoma i-a permis sa obtina preturi globale mai mari pentru petrol in vara si toamna trecuta”, a declarat jurnalistilor un oficial al Departamentului Trezoreriei.

Plafonarea pretului petrolului rusesc, valabila din decembrie 2022

O coalitie formata din tarile G7, Uniunea Europeana (UE) si Australia a stabilit un sistem de plafonare a preturilor petrolului rusesc in decembrie 2022. Asiguratorilor si reasiguratorilor le este interzis sa acopere transportul maritim al petrolului rusesc catre tarile din aceasta coalitie, cu exceptia cazului in care acesta este vandut la un pret mai mic decat plafonul.

Acest lucru a avut ca efect reducerea veniturilor Rusiei din exportul de petrol si produse petroliere cu o treime in 2023 fata de 2022, potrivit tarilor din coalitie.

Tintirea acestei flote fantoma „forteaza Rusia sa aleaga intre a utiliza serviciile coalitiei pentru a-si expedia petrolul sub plafonul de pret” sau sa faca acest lucru „prin intermediul flotei fantoma si sa se confrunte cu costuri in crestere si cu aplicarea mai stricta a sanctiunilor de catre autoritatile occidentale”, a explicat oficialul Trezoreriei.

„Plafonarea preturilor petrolului rusesc continua sa serveasca dublului sau scop de a limita profiturile Kremlinului, promovand in acelasi timp stabilitatea pietelor energetice”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, citat in comunicat.

„Astazi, facem urmatorul pas, vizand cea mai mare companie de transport maritim si operatorul de flota de stat din Rusia, dand o lovitura semnificativa operatiunilor lor paralele”, a adaugat el. Un oficial al Trezoreriei a subliniat ca „tarile G7 reprezinta 90% din piata mondiala a serviciilor”.

Aceste sanctiuni suplimentare se adauga la cele anuntate de administratia Biden, care au afectat peste 500 de persoane si organizatii, cel mai mare pachet de sanctiuni de la inceputul razboiului din Ucraina, la 24 februarie 2022.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: