Travis King, soldatul american care a fugit in Coreea de Nord a ajuns in SUA. „Statutul sau va fi abordat mai tarziu de catre lantul de comanda”

externe

Soldatul american Travis King se confrunta cu un viitor incert dupa sosirea sa la o baza militara americana din Texas, joi, dupa ce a fost expulzat din Coreea de Nord, potrivit Reuters.

Un avion militar american care il transporta pe King, care in iulie a fugit peste granita coreeana puternic militarizata, a aterizat la baza comuna San Antonio-Fort Sam Houston. Imaginile de la televizor au aratat un grup de oameni care paraseau un avion in acel moment.

Un purtator de cuvant al Pentagonului, Bryce Dubee, a declarat ca King se afla la Centrul Medical al Armatei Brooke al bazei. „In acest moment, armata se concentreaza pe asigurarea bunastarii si intimitatii lui. Statutul sau va fi abordat mai tarziu de catre lantul de comanda”, a adaugat Dubee. King era de asteptat sa fie examinat la centrul in care in decembrie a fost tratata si baschetbalista Brittney Griner dupa ce un schimb de prizonieri cu Rusia a pus capat celor 10 luni de detentie rusa.

King, in varsta de 23 de ani, a fugit in Coreea de Nord pe 18 iulie, in timpul unui tur civil al granitei fortificate si a fost imediat luat in custodia nord-coreeana.

Guvernul SUA a spus ca va fi supus unei evaluari, apoi unui proces de reintegrare, pentru a putea fi reunit cu familia sa.

Nu se stie daca tanarul se va confrunta cu masuri disciplinare din partea Armatei SUA, care a tratat cazul sau cu grija. Pana acum nu l-a numit dezertor, desi a trecut granita fara autorizatie in timpul serviciului activ. La randul sau, Coreea de Nord pare sa fi tratat cazul sau ca pe unul de imigratie ilegala.

Potrivit agentiei de presa de KCNA King a declarat Phenianului ca a intrat ilegal in Coreea de Nord, deoarece este „dezamagit de societatea inegala din SUA”.

Guvernul suedez, care reprezinta interesele SUA in Coreea de Nord, deoarece Washingtonul nu are prezenta diplomatica in tara, l-a preluat pe King si l-a adus in China.

Departamentul de Stat a declarat ca ambasadorul SUA la Beijing, Nicholas Burns, s-a intalnit cu King in Dandong, un oras la granita cu Coreea de Nord. King a plecat de acolo la Shenyang, China, apoi la Osan Air Force Base din Coreea de Sud, inainte de a-si continua calatoria inapoi in Statele Unite.

King, care s-a inrolat in ianuarie 2021, s-a confruntat cu doua acuzatii de atac in Coreea de Sud. El a pledat vinovat pentru agresiune si distrugere a proprietatii publice pentru ca a deteriorat o masina de politie in timpul unei tirade injurioase impotriva coreenilor, potrivit documentelor instantei. Ar fi trebuit sa se confrunte cu mai multe masuri disciplinare in Statele Unite.

Phenianul pare sa fi ajuns la concluzia ca antecedentele penale ale lui King l-au facut „inapt” pentru scopuri propagandistice, a declarat Yang Moo-jin de la Universitatea de Studii Nord-coreene din Seul.

Daca l-ar fi retinut pentru mai mult timp, a spus Yang Moo-jin, ar fi putut risca un alt incident precum cel cu Otto Warmbier, un student american care a murit la scurt timp dupa ce a fost intors in Statele Unite dintr-o inchisoare nord-coreeana.

„Asa ca s-ar putea sa fi optat doar sa o foloseasca ca o sansa de a se evidentia pe ei insisi ca `un stat normal`, aratand ca nu-i mai folosesc pe acesti detinuti in scopuri politice, diplomatice”, a spus Yang.

Chiar daca King se indrepta spre casa, Coreea de Nord a declarat ca a adoptat un amendament constitutional pentru a-si consacra politica privind forta nucleara, iar liderul Kim Jong Un s-a angajat sa accelereze productia de arme nucleare pentru a descuraja ceea ce el a numit provocari ale SUA.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat ca SUA si Coreea de Nord au cerut Beijingului sa ofere asistenta pentru intoarcerea lui King in spirit umanitar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: