„Trebuie demascati inainte sa plece”. Moise Guran arata proportiile dezastrului creat de PSD. Planul lui Dragnea, „inainte sa pice guvernul”

analize

Jurnalistul Moise Guran anunta ca Guvernarea PSD a creat un „dezastru” in bugetul statului, astfel incat Liviu Dragnea ar fi deja pregatit sa lase balta Puterea. Insa nu inainte de a da amnistia si gratierea.

„Harmalaia ce urmeaza va acoperi perfect dezastrul din bugetul de stat. NU mai pot face unul! Si trebuie demascati inainte sa plece. Amnistia devine Hit&Run situation!”, anunta Guran.

Iata cifrele cu care isi justifica aceste afirmatii grave:

„A fost clar pentru toata lumea de la publicarea executiei dupa primele zece luni – salariile bugetarilor au ajuns la 60% din veniturile fiscale (fara contributii). Si, desi manipularea statistica a PIB-ului lasa impresia ca acestea ar fi abia la 7,4%, catastrofa se vede pe cifrele reale – statul a incasat din taxe si impozite, suplimentar fata de primele zece luni din 2017, doar 420 de milioane de lei, in timp ce efortul statului numai pentru plata salariilor bugetarilor este mai mare cu 14,3 MILIARDE de lei. Chiar daca o buna parte din aceste 14 miliarde se intorc la stat sub forma de contributii, ordinul de marime tot e disproportionat.

Daca mai pui la socoteala si achizitiile de bunuri si servicii ale statului (facturi de curent, intretinerea imobilelor, diverse cheltuieli de functionare) alaturi de salarii acestea urca la 90% din veniturile fiscale ale bugetului. Deci 90% din taxele si impozitele noastre (fara a lua in considerare nici contributiile, nici pensiile) se duc acum pe functionarea statului roman.

Atata doar ca aceasta ultima executie publicata, la zece luni, nu arata modul in care se inchide statul pe tot anul (ca salariile au mai crescut o data). Impresia mea este ca nu prea are cum sa se inchida, caci sunt sanse mari ca veniturile fiscale sa nu depaseasca (sau nu cu prea mult) 15% PIB, in vreme ce cheltuielile salariale se duc spre 85-90 de miliarde de lei. PIB-ul e umflat cu pompa, e mistificat pentru a permite imprumuturi cat mai mari (+25% dobanzi). Doar ca sa aveti o idee despre dimensiunea dezastrului, bulgarii sunt cam la dublu cu veniturile fiscale in PIB. Pur si simplu nu poti face un buget al unei tari UE cu incasari de 15% din PIB, taxe si impozite. Asa ca banuiala mea este ca multe facturi ale statului vor ramane neachitate la finalul acestui an (arierate) pentru a fi aruncate in 2019. Asa, si in 2019 ce facem?

(…) Acum, dupa ce ati citit toate acestea, intrebati-va daca Dragnea sau Dancila vor sa mai ramana la guvernare. Dar, mai pot? Ce vor face peste doua luni? Cum vor explica acest dezastru? Asa ca, uite ce bine, Opozitia tocmai depune o motiune de cenzura! Nu zic ca nu trebuie sa o depuna, zic ca trebuia de mult timp sa o faca! Problema este ca daca Dragnea vrea sa plece de la guvernare se va asigura de doua lucruri: 1. Ca isi da amnistia/dezincriminarea inainte sa pice guvernul; 2. Ca il dau jos altii, in timp ce el se va fi luptat eroic sa mareasca pensiile romanilor, dar vai! nu a fost lasat”, a scris Guran pe moise.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: