externe

„Trebuie sa se produca o schimbare in geopolitica internationala”. Record de 120 de milioane de persoane stramutate la nivel mondial – raport ONU

ONU a anuntat joi ca un numar record de 120 de milioane de persoane se afla in situatia de persoane stramutate fortat la nivel global, de la inceputul anului 2023 pana in mai 2024, relateaza Deutsche Welle.

Noile date au fost dezvaluite in raportul Global Trends al Agentiei Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), care prezinta statistici care contabilizeaza numarul de refugiati, solicitanti de azil, persoane stramutate in interiorul tarii si apatrizi din intreaga lume.

„Se estimeaza ca 117,3 milioane de persoane au fost stramutate pana la sfarsitul anului 2023, fiind nevoite sa fuga de persecutii, conflicte, violente, incalcari ale drepturilor omului si evenimente care perturba grav ordinea publica”, se arata in raport.

In luna mai, 120 de milioane de persoane au fost stramutate la nivel global, cu aproape 10% mai mult decat cifrele din 2022, reprezentand aproximativ 1,5% din populatia mondiala, a precizat UNHCR.

„Conflictul ramane un motor foarte, foarte mare al deplasarilor in masa”, a declarat presei Inaltul Comisar al ONU pentru Refugiati, Filippo Grandi.

„Daca nu se produce o schimbare in geopolitica internationala, din pacate, vad de fapt ca cifra va continua sa creasca”, a adaugat el.

„Anul acesta, pentru al 12-lea an consecutiv, numarul refugiatilor si al persoanelor stramutate a crescut: de la 114 la 120 de milioane. In spatele acestor cifre se afla tot atatea tragedii umane, pe care doar solidaritatea si actiunea concertata le pot atenua si rezolva”, a declarat Grandi intr-o postare pe X, fostul Twitter.

Raportul a evidentiat punctele fierbinti din intreaga lume in care conflictele si violentele au fortat oamenii sa isi paraseasca locuintele. Luptele din Sudan, care au izbucnit in aprilie 2023, au fost citate ca fiind cauza uneia dintre „cele mai mari crize umanitare si de stramutare din lume”, cu peste 6 milioane de persoane fortate sa fuga pana in decembrie 2023.

UNHCR a declarat ca razboiul in curs de desfasurare din Gaza „a avut un impact devastator asupra populatiei civile palestiniene” si ca pana la 1,7 milioane de persoane, adica peste 75% din populatie, au fost stramutate in interiorul teritoriului palestinian.

Potrivit Agentiei Natiunilor Unite de ajutorare a palestinienilor (UNRWA), in prezent exista aproximativ 6 milioane de refugiati palestinieni aflati sub mandatul sau, dintre care 1,6 milioane se aflau in Fasia Gaza.

Myanmar, Afganistan, Ucraina, Republica Democrata Congo, Somalia, Haiti, Siria si Armenia s-au numarat printre tarile mentionate, unde conflictele si violentele au fortat oamenii sa caute siguranta in alta parte.

Raportul a subliniat ca 75% dintre refugiati si migranti s-au indreptat catre tari cu venituri mici si medii, contrazicand perceptia ca majoritatea se indreapta catre tari bogate.

Cu toate acestea, raportul a precizat ca jumatate din totalul noilor cereri de azil au fost primite in doar cinci tari, marea majoritate fiind depuse in SUA, cu 1,2 milioane.

Aceasta a fost urmata de Germania, cu 329.100, urmata de Egipt, Spania si Canada.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Geoana trebuie sa dea explicatii la NATO. Rectorul SNSPA, Remus Pricopie: „Nu exclud sa asistam la declansarea unor investigatii de natura penala”

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a declarat marti,  referindu-se la candidatura lui Mircea Geoana, ca "nu…

2 ore ago

„Arma laser de mare putere”. Marea Britanie a testat cu succes laserul companiei Raytheon impotriva dronelor de pe un vehicul militar

O arma laser de mare putere capabila sa doboare drone aeriene a fost folosita pentru…

11 minute ago

Sanctiunile impotriva gigantului petrolier rus Lukoil nu au afectat volumul tranzitului de petrol catre Ungaria si Slovacia, sustine Ucraina

Inasprirea sanctiunilor, in iunie, impotriva Lukoil, cea mai mare companie petroliera din Rusia, nu a…

10 minute ago

Pentru a doua oara in cinci zile, fortele ucrainene au doborat un avion de lupta rus Su-25: „A fost pedepsit” – VIDEO

Astazi, 23 iulie, armata ucraineana a doborat un avion de lupta rus Su-25 in directia…

O oră ago

Budapesta continua sa blocheze ajutorul UE pentru Kiev. UE muta summitul ministrilor de Externe de la Budapesta la Bruxelles

Ca si in cazul ultimei runde de finantare UE pentru Ucraina, Ungaria a refuzat sa…

3 ore ago