Trebuie sa stii. Ce au dreptul si mai ales ce NU au voie sa faca politistii locali atunci cand interactioneaza cu soferii in trafic

news

Administratorul paginii „Politistii au umor” a explicat in detaliu ce prevede legea in privinta atributiilor pe care le au politistii locali. Multi dintre ei isi aroga mai multe drepturi decat cele legale, in special fata de soferi.

Iata mesajul politistului despre drepturile politistilor locali:

CE DREPTURI SI OBLIGATII AM IN FATA UNUI POLITIST LOCAL?

Primesc tot mai multe intrebari cu privire la diferentele dintre un local din cadrul primariilor si un politist din cadrul Politiei Romane. ‘Sunt obligat sa opresc la semnalul unui politist local?, Are dreptul sa ma legitimeze un local?, Este legal sa foloseasca localii lumini rosii-albastre?, etc’. Aceste intrebari apar, evident, prin prisma confuziei existentei acestor servicii ale primariilor, ale inutilitatii acestor oameni si mai ales prin prisma obsesiei bolnavicioase de a copia uniformele, statutul, insemnele si inscriptionarea masinilor de serviciu dupa cele ale Politiei Romane, a angajatilor primariilor.

Sigur, va veti intreba de ce a fost nevoie sa apara o astfel de struto-camila? Cine a avut interesul sa transforme gardienii publici in politisti comunitari, iar mai apoi in politisti locali? De ce era nevoie de inca o ”politie”, in loc sa fie scolarizati suplimentar politisti profesionisti cu atributii extinse? Un serviciu al primariilor limitat in atributii, unde sunt angajati tot felul de oameni, total nepregatiti, cu varste destul de inaintate si care nu isi asuma nici macar atributiile pe care le au, apeland adesea la politisti sau jandarmi pentru aplanarea unor conflicte pe care le-ar putea aplana si fiica mea. Raspunsul este unul cat se poate simplu! Primarii au de foarte mult timp ”vise erotice” cu politistii din structurile de ordine publica pe care i-au vrut in subordinea lor, adica, sa fie trecuti sub comanda primarilor.

In momentul cand au realizat ca asa ceva nu se va intampla niciodata, au transformat niste oameni care aveau niste atributii de paza, in ‘politisti’, adica paznicii de la primarii au devenit peste noapte politisti! Aceasta impostura a culminat cu elaborarea unei legi, 155/2010, care le-a ”cimentat” acestor angajati ‘statutul de politisti’. Imediat dupa aparitia acestei legi, tot mai multi angajati ai primariilor au inceput sa se erijeze in ‘politisti rutieri’, inscriptionandu-si ilegal pe uniforme si masinile de serviciu ‘Politia locala Rutiera’, aceasta sintagma neregasindu-se in nicio norma juridica din Romania. Ba mai mult, foarte multi dintre acestia isi procura prin metode obscure tot felul de elemente ale uniformelor politistilor, purtandu-le ostentativ la serviciu, incercand sa induca ideea ca sunt ‘politisti rutieri’ din cadrul Politiei Romane. In cele ce urmeaza va voi explica absolut toate diferentele dintre locali si politisti, ce au voie sa faca, ce atributii si obligatii au, ce documente va pot solicita, ce obligatii aveti dvs. ca si cetateni in fata lor.

1. ARE VOIE SA-MI EFECTUEZE SEMNAL DE OPRIRE UN POLITIST LOCAL IN TRAFIC?

Raspunsul este destul de ambiguu, desi nu ar trebui sa fie asa. Localii va pot efectua semnal de oprire in trafic DOAR ATUNCI CAND: 1. dirijeaza circulatia, 2. ati patruns pe un drum cu accesul interzis, 3. incalcati normele legale privind masa maxima admisa. Aceste aspecte le regasiti la art. 7 din legea 155/2010. Orice alta oprire, pentru alte aspecte, exced competentei acestora si intra sub incidenta legii penale.

2. CE MI SE POATE INTAMPLA DACA NU OPRESC LA SEMNALUL UNUI POLITIST LOCAL?

Desi nu recomand acest lucru, din punct de vedere juridic nu vi se poate intampla nimic. Politistii locali nu au competenta materiala in a va suspenda permisul de conducere pentru faptul ca nu opriti la semnalul acestora. Repet: nu recomand acest lucru.

3. CE DOCUMENTE ARE VOIE SA IMI SOLICITE UN POLITIST LOCAL?

Un local nu va poate solicita alt document, in afara de cartea de identitate, nu are voie sa va retina documente, nu are voie sa va solicite asigurarea obligatorie, certificatul de inmatriculare, rovinieta, sau alte documente care va privesc pe dvs. sau autoturismul condus, in afara celor care privesc STRICT atributiile lor de serviciu.

4. POATE UN LOCAL SA-MI APLICE SANCTIUNI PENTRU CA NU FOLOSESC CENTURA DE SIGURANTA, PENTRU CA VORBESC LA TELEFON, PENTRU CA AM APLICATA FOLIE FUMURIE PE GEAMURILE AUTOTURISMULUI, PENTRU CA NU AM COMUNICAT DATELE PERSONALE IN TRAFIC?

Nu! Politia locala poate aplica sanctiuni doar pentru opriri, stationari, circulatia pe sectoare de drum cu accesul interzis, masa agabaritica si trafic pietonal. Orice alta sanctiune poate fi aplicata DOAR DE POLITISTII RUTIERI DIN CADRUL POLITIEI ROMANE.

5. SUNT OBLIGAT SA MA LEGITIMEZ LA CEREREA UNUI POLITIST LOCAL? DACA NU MA LEGITIMEZ, ARE VOIE SA FOLOSEASCA FORTA SI SA MA CONDUCA LA SEDIU?

Da, sunteti obligati sa va legitimati in fata unui politist local cu cartea de identitate sau orice alt document care poate folosi la stabilirea identitatii. De asemenea acestia au voie, prin prisma prevederilor art. 20, lit f si h din legea 155/2010, sa foloseasca forta si sa va conduca la sediu in vederea identificarii proportional cu starea de fapt care justifica utilizarea acesteia, in cazul nerespectarii dispozitiilor pe care le-a dat in exercitarea atributiilor de serviciu.

6. AU VOIE POLITISTII LOCALI SA-SI INSCRIPTIONEZE AUTOTURISMELE SAU UNIFORMELE CU INSCRIPTIILE ”POLITIA LOCALA RUTIERA, POLITIA, INTERVENTIE RAPIDA”?

NU! Au voie sa-si inscriptioneze pe uniforme doar ”Politia Locala” iar pe autoturismele de serviciu ”Politia locala Slatina”.

7. AU VOIE SA FOLOSEASCA GIROFAR ROSU ALBASTRU POLITISTII LOCALI?

NU! Au dreptul sa-si monteze doar o rampa luminoasa si acustica, care sa utilizeze DOAR LUMINA DE CULOARE ALBASTRA!

8. AU VOIE POLITISTII LOCALI SA PATRUNDA IN TRAFIC PE CULOAREA ROSIE A SEMAFORULUI, FOLOSIND RAMPA LUMINOASA?

NU! AUtoturismele localilor nu sunt prevazute la art.32 din OUG 195/2002 ca fiind autospeciale cu regim prioritar.

9. SUNT OBLIGAT SA OPRESC LA VEDEREA UNUI AUTOTURISM AL POLITIEI LOCALE CARE ARE IN FUNCTIUNE RAMPA LUMINOASA? ARE VOIE UN POLITIST LOCAL SA-MI FACA SEMNAL DE OPRIRE FOLOSIND RAMPA LUMINOASA?

Nu! NU sunteti obligat sa opriti, iar localii nu au voie sa efectueze semnal de oprire din autoturismele de serviciu sau folosind rampa luminoasa!

10. CUM AR TREBUI SA ARATE UN AUTOTURISM AL POLITIEI LOCALE CARE SA RESPECTE PREVEDERILE LEGALE?

In fotografie, aveti exemplificat un autoturism al localilor care respecta legislatia.

slatina

11. CE POT SA FAC ATUNCI CAND CONSTAT CA UN POLITIST LOCAL SE RECOMANDA IN TRAFIC CA FIIND ”POLITIST RUTIER, DIN CADRUL BRIGAZII RUTIERE, DIN CADRUL POLITIEI ROMANE”?

Va puteti adresa Parchetului cu plangere penala sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu si uzurpare de calitati oficiale.

12. CE POT SA FAC ATUNCI CAND CONSTAT CA UN POLITIST LOCAL IMI SOLICITA MITA PENTRU A NU APLICA O SANCTIUNE PENTRU CARE ARE SAU NU COMPETENTA?

Puteti sesiza colegii de la Directia Generala Anticoruptie la nr. de telefon gratuit 0800 806 806 la orice ora.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: