Categories: externe

Trei din patru palestinieni au o opinie „foarte pozitiva” despre Hamas. 89,5% dintre ei spun ca le e imposibil sa coexiste cu Israelul

Trei din patru palestinieni au o opinie pozitiva despre Hamas, potrivit unui sondaj realizat de firma de sondare „Lumea araba pentru cercetare si dezvoltare” (Arab World for Research and Development, AWRAD) dupa atacul terorist din 7 octombrie comis de gruparea islamista palestiniana pe teritoriul Israelului, transmite Agentia de presa israeliana TPS, preluata de Agerpres.

Institutul de sondare, cu sediul la Ramallah, a chestionat 668 de adulti palestinieni din sudul Fasiei Gaza si din Cisiordania, intre 31 octombrie si 7 noiembrie. AWRAD a informat ca esantionul reprezentativ a inclus persoane cu caracteristici socio-economice diferite si a beneficiat de o reprezentare egala intre femei si barbati, „distribuiti in mod proportional in Cisiordania si Gaza”. Marja de eroare este de +/-4%. Sondajul palestinian – primul de acest fel dupa atacurile Hamas din 7 octombrie – a relevat ca 48,2% dintre respondenti caracterizeaza rolul Hamas drept „foarte pozitiv”, in timp ce 27,8% considera rolul gruparii ca fiind „oarecum pozitiv”. Aproape 80% dintre palestinienii chestionati privesc rolul Brigazilor Al-Qassam, aripa armata a Hamas, drept pozitiv.

Dupa cum se stie, in 7 octombrie, militanti ai Hamas au lansat un atac impotriva Israelului, de o amploare si violenta nemaiintalnite de la crearea statului israelian in 1948. Atacul s-a soldat cu circa 1.200 de morti, majoritatea civili, potrivit autoritatilor. Armata israeliana estimeaza ca aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice in Gaza. Ulterior, Israelul a bombardat continuu Gaza si a desfasurat o operatiune terestra cu scopul de a „anihila” Hamas. Bombardamentele au ucis peste 16.000 de persoane, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza, controlat de Hamas.

59,3% dintre palestinieni sprijina intru totul ”operatiunea militara” a Hamas din 7 octombrie

La intrebarea „cat de mult sprijiniti operatiunea militara din 7 octombrie, realizata de rezistenta palestiniana condusa de Hamas?”, 59,3% dintre palestinienii chestionati au declarat ca „sprijina in cel mai inalt grad” atacurile, iar 15,7% au afirmat ca „sprijina oarecum” atacurile. Doar 12,7% dintre palestinieni si-au exprimat dezaprobarea, iar 10,9% au raspuns ca nici nu sprijina, nici nu se opun atacului.

Aproape toti respondentii (98%) au declarat ca „evenimentele in desfasurare” ii fac sa se simta „mandri de identitatea lor palestiniana”, iar un procent egal au declarat ca „nu vor uita si nu vor ierta niciodata” statul israelian pentru operatiunea sa militara in curs impotriva Hamas in Fasia Gaza. Iar trei sferturi dintre palestinieni au declarat ca se asteapta ca razboiul dintre Israel si Hamas sa se incheie cu o victorie palestiniana.

La intrebarea „Ce forma de guvernare ati prefera dupa incheierea razboiului in Fasia Gaza?”, 72% dintre palestinieni au declarat ca sunt in favoarea unui „guvern de unitate nationala” din care sa faca parte Hamas si factiunea Fatah a presedintelui Autoritatii Palestiniene, care insa este vazuta in mod negativ de 45,5% din respondenti. Circa 8,5% s-au declarat in favoarea unui guvern controlat de Autoritatea Palestiniana, vazuta totusi „foarte negativ” de 64,4% dintre respondenti.

98% dintre palestinienii chestionati au o parere „foarte negativa” despre SUA

In plus, 97,6% dintre palestinienii chestionati de AWRAD au o parere „foarte negativa” despre Statele Unite ale Americii. Insa nici Iranul nu sta foarte bine, 50,4% respondenti afirmand ca au o parere „foarte negativa” despre republica islamica. La fel, 48,7% dintre respondenti au o parere „foarte negativa” despre Turcia, 73,2% cred acelasi lucru despre Egipt si 73,5% despre Iordania. Palestinienii au exprimat pareri „foarte negative” si despre Arabia Saudita (86,8%), Emiratele Arabe Unite (88,8%), Rusia (41,9%) si China )46,7%).

Nici entitati sau organizatii internationale nu sunt mai bine vazute de palestinieni. Potrivit sondajului, 81,1% au o parere „foarte negativa” despre UE, 69,2% despre ONU si 46,6% despre Crucea Rosie Internationala. Interesant de remarcat este faptul ca de pe aceasta lista lipseste Qatarul, care joaca rol de mediator – alaturi de Egipt – in negocierile pentru eliberarea ostaticilor detinuti de Hamas.

Doar 17,2% dintre palestinieni sprijina solutia a doua state

Totodata, 74,7% dintre respondenti au declarat ca sprijina solutia unui stat palestinian de la rau pana la mare (dupa controversatul slogan „De la rau pana la mare, Palestina va fi libera”, vazut de unii drept un apel la pace si egalitate, dupa decenii de ocupatie israeliana, in timp ce altii il considera un apel clar la distrugerea statului Israel – n.r.), 17,2% s-au declarat in favoarea solutiei a doua state, unul palestinian si celalalt israelian, si numai 5,4% au sprijinit solutia „”un singur stat pentru cele doua popoare”.

Insa 63,3% dintre palestinieni cred ca actualul conflict este unul intre palestinieni si israelieni in general, si doar 18,6% cred ca acest razboi este intre Hamas si Israel. Un procent de 82,6% dintre respondenti au declarat ca sunt in favoarea unui armistitiu care sa includa o incetare reciproca a ostilitatilor.

In plus, 89,5% dintre respondenti cred ca „a coexista (cu Israelul) devine imposibil”, iar 99,6% dintre locuitorii Fasiei Gaza au declarat ca nu mai exista niciun loc sigur in enclava. Un procent de 71,8% dintre palestinienii din Gaza au declarat ca nu au absolut deloc incredere in instructiunile transmise de Israel si 83,8% spun ca, daca ar primi ordin sa evacueze zona in care se afla in prezent, nu ar sti incotro sa o apuce.

Circa 1,6 milioane de oameni, adica aproximativ 70% din populatia de 2,3 milioane a Fasiei Gaza, au fost stramutati, a anuntat vineri Consiliul European pentru Refugiati si Exilati.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

6 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

2 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

3 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

3 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

4 ore ago