Trei intrebari catre Vladimir Putin: „De ce in ‘oblast-urile’ ucrainene vorbitoare de limba rusa, populatia nu iese in strada pentru a sustine armata rusa?”

opinii

Daca pana nu demult conceptul lui Vladimir Putin de a crea “russkiy mir” parea sa fie unul ambitios, acum mai mult ca niciodata observam ca este unul delirant, iar Rusia nu va putea deveni niciodata “al treilea Imperiu Roman”. Considerand razboiul dus de Federatia Rusa in Ucraina o actiune criminala si un razboi chiar fratricid, cred ca este primordial sa ii adresam presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin trei intrebari care ar putea contura diferenta dintre cele doua popoare ucraineni si rusi, care la prima vedere, pentru unii ar parea ca sunt popoare identice.

1. De ce in “oblast-urile” ucrainene vorbitoare de limba rusa, populatia nu iese in strada pentru a sustine armata rusa?

Pentru a cunoaste mai bine mentalitatea ruseasca, trebuie sa intelegem ca „Russkiy Mir” este o cvasi-ideologie rusa care vizeaza extinderea influentei rusesti in strainatate si unirea statelor considerate de Kremlin drept state rusesti pe baza religiei ortodoxe, limbii ruse si memoriei istorice comune.

Contrar opiniei establishment-ului rusesc potrivit careia Ucraina este pe jumatate vorbitoare de limba rusa cu o populatie foarte mare de rusi care abia asteapta sa se uneasca cu tara mama – Federatia Rusa, vedem contrariul. Adica majoritatea populatiei oraselor Harikov, Herson, Mariupol, Melitopol, Odessa, Nicolaev, Zaporojia, Dnipropetrovsk iese in strada formand un scut viu pentru ca tancurile rusesti sa nu poata avansa si sa ocupe orasele ucrainene. Civilii nu le ureaza bun-venit rusilor, asa cum s-ar fi asteptat Vladimir Putin, ci in loc de flori ocupantii rusi sunt intampinati cu huiduieli si cu indemnul “Pleaca acasa!”.

Cu alte cuvinte chiar si rusii din aceste orase sunt impotriva agresiunii ruse si considera Ucraina un stat aparte, un stat in care libertatea de exprimare este respectata, un stat care odata cu izbucnirea razboiul a devenit cu adevarat unul unitar si care nu lasa deloc impresia dezbinarii din societate. Ba din contra, un popor este unul unit atunci cand identifica un dusman comun, iar acum avem cu siguranta o Ucraina profund rusofoba, o Ucraina care fara nici o urma de indoiala va supravietui independent de o Rusie agresoare.

De asemenea, important de punctat aici este si faptul ca Vladimir Putin nu s-a asteptat ca puterea de la Kiev sa fie atat de rezistenta, ca etnicii rusi din Ucraina sa lupte impotriva armatei ruse si chiar sa se considere ucraineni care isi apara propria tara de ocupatia ruseasca. Pentru ca aceasta incercare de ocupare a Ucrainei vine la pachet cu cenzura, nerespectarea drepturilor cetatenesti, dar cel mai grav libertatea de exprimare practic ar fi eradicata, iar etnicii rusi din Ucraina nu isi doresc aceasta chestiune.

2. De ce majoritatea tarilor lumii nu sustin razboiul Federatiei Ruse in Ucraina?

Am observat cu totii rezolutia Organizatiei Natiunilor Unite referitoare la razboiul din Ucraina provocat de Federatia Rusa si indemnul de retragere a armatei ruse din Ucraina. Impotriva acestei rezolutii aproape unanime, fara precedent au votat impotriva doar Federatia Rusa, Belarus, Siria, Coreea de Nord si Eritreea. Nici macar tarile care se considerau in bune relatii cu Federatia Rusa, cum ar fi China, India sau Serbia si desigur nici tari membre ale Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva cum ar fi Armenia, Kazahstan, Kargazstan sau Tajikistan nu au votat impotriva. O chestiune este certa, Federatia Rusa este mai izolata ca niciodata, iar razboiul – pe buna dreptate este considerat de majoritatea tarilor lumii drept o crima, unde Vladimir Putin practic nu are deloc parte de sustinere, este pe cont propriu. De cealalta parte Ucraina, cu toate ca nu este nici membra NATO sau UE are sustinerea deplina si este sprijinita financiar si cu armament de catre o buna parte a lumii occidentale, unde fake-urile pe care le raspandesc rusii la adresa ucrainenilor nu sunt deloc inghitite.

Acum sa ne intrebam, daca am avea nazism in Ucraina, daca s-ar dezvolta arme biologice si chimice in Ucraina si alte dezinformari diseminate pe larg in presa rusa oare comunitatea internationala nu ar iesi cu o pozitie in acest sens? Aceste acuzatii ale Federatiei Ruse nu au nici macar un gram de adevar si se foloseste tactica dezinformarii prin inventarea unei minciuni atat de mari incat populatia generala sa fie spalata pe crier, sa fie revoltata si sa nu puna la indoiala o minciuna de asemenea proportii, pentru ca daca aceste fake-uri sunt propagate intr-una ele intra in subconstientul cetateanului rus de rand, pana devin o normalitate.

3. De ce Federatia Rusa nu si-a inaintat pretentiile fata de Ucraina in cadrul ONU?

In ipoteza in care drepturile rusilor din Ucraina au fost incalcate trebuie sa ne intrebam oare de ce Federatia Rusa nu a apelat la organele internationale si nu au prezentat dovezi in sensul in care rusii sunt discriminati.

Aceasta chestiune este pur si simplu departe de realitate. Etnici rusi au avut in Ucraina practic aceleasi conditii cu etnicii ucraineni, au putut ocupa functii de conducere (vezi majoritatea fostilor presedinti ucraineni), au putut ocupa functii de conducere in orasele populatia carora este formata intr-un numar semnificativ de etnici rusi. Adica nu putem spune ca drepturile etnicilor rusi au fost incalcate asa cum tot afirma propaganda de la Kremlin.

Amintesc aici ca in contextul narativelor utilizate de Rusia pentru a-si explica invazia in Ucraina in aceasta saptamana Ambasada Federatiei Ruse de la Chisinau a considerat ca drepturile rusilor din Republica Moldova sunt incalcate si i-a invitat pe etnicii rusi sa depuna plangeri catre ambasada, chestiune alarmanta care poate fi perceputa chiar ca o amenintare si ar parea o pregatire a terenului in eventualitatea avansarii dinspre Odesa a armatei ruse.

Mereu cand a venit vorba de regimuri criminale am vazut ca de exemplu Statele Unite au inaintate la ONU rezolutii de condamnare a acestor regimuri. De exemplu, regimul Saddam Hussein a fost tinta a nu mai putin de 16 rezolutii pentru a condamna Irakul. Propaganda ruseasca ne spune ca avem un regim nazist la Kiev, atunci de ce nu a inaintat o astfel de rezolutie pentru a condamna acest regim “odios”, oare pentru ca nu exista dovezi in acest sens? Oare pentru ca este o pura fictiune si o tactica murdara de linsaj? De aceea putem afirma cu toata certitudinea ca Federatia Rusa nu a avut nici un motiv legitim pentru a ataca Ucraina.

Cum isi doreste regimul Putin procesul de eliberare si denazificare, atunci cand avem un presedinte evreu? Rusii bombardeaza fara discernamant fiecare tinta din Ucraina. Pare mai mult un genocid al poporului ucrainean, o crima de razboi, decat o actiune de eliberare a tarii.

De cealalta parte, Ucraina a cerut in cadrul ONU nu mai putin de 10 ori sa ii fie respectata integritatea teritoriala. Practic s-a incercat o evitare a acestui razboi pe canale diplomatice, insa daca interlocutorul nu este unul care este dispus sa negocieze si sa asculte, ne-am pomenit intr-o astfel de conjunctura in care pe Federatia Rusa nu o mai poti opri in mod diplomatic.

Cu toate ca puteri occidentale ca Germania au incercat sa “tina dusmanul mai aproape” pentru a avea un dialog si a-l putea opri din actiuni nesabuite, observam ca, de fapt, este nevoie de o izolare completa a Federatiei Ruse si de o deconectare de la toate forumurile internationale.

In alta ordine de idei, razboiul care tine mai bine de 3 saptamani nu are la baza nici un gram de legitimitate ci doar o ambitie imperiala a unui individ care se afla de mai bine de 22 de ani la carma Federatiei Ruse. Totusi, istoria ne-a aratat ca liderii dictatori au sfarsit de fiecare data intr-un mod tragic, iar in cazul Rusiei, liderii rusi au fost detronati doar printr-o revolutie, o revolutie care ar putea izbucni mai devreme decat ne-am putea astepta.

Laurentiu Plesca este doctorand al Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: