Trei manifestatii interzise luni in Berlin. Protestele contra restrictiilor au dus duminica la retinerea a 600 de oameni – Video

externe

Autoritatile din Berlin au interzis trei manifestatii prevazute sa se desfasoare luni impotriva masurilor de control al pandemiei de coronavirus, ca urmare a violentelor din weekend, a anuntat politia din capitala germana, transmite dpa, citata de Agerpres.

Interdictiile vizeaza doua marsuri care ar fi trebuit sa aiba loc pe o artera care traverseaza parcul Tiergarten si la care ar fi urmat sa ia parte 10.000 de oameni, potrivit organizatorilor, precum si un miting in piata centrala Potsdamer Platz sub sloganul „Viata libera, iubire libera”, unde erau asteptati 1000 de participanti.

Duminica, aproape 600 de oameni au fost retinuti de politie in cursul unor proteste la care au luat parte pana la 5000 de oameni, mare parte avand legaturi cu miscarea Querdenken (Gandirea laterala), care se opune restrictiilor anticoronavirus.

Autoritatile au mobilizat un mare numar de politisti care au intervenit intre altele cu tunuri de apa la Coloana Victoriei din centrul parcului Tiergarten si au folosit de asemenea elicoptere pentru a monitoriza protestul din weekend.

Un barbat de 49 de ani a decedat la spital dupa ce s-a prabusit in timp ce era legitimat de politisti, duminica, a mentionat politia, precizand ca acesta se plansese de furnicaturi in brat si la piept si i s-a a acordat primul ajutor. Luni urma sa fie efectuata o autopsie.

Politia a justificat interzicerea acestor proteste, in pofida abordarii mai liberale fata de alte manifestatii, prin faptul ca demonstratiile miscarii Querdenken incalca in mod deliberat masura distantarii sociale care se mentine in vigoare, noteaza dpa.

Grupuri Querdenken din diferite zone din Germania au organizat frecvent evenimente si marsuri care au adoptat un ton radical si au atras extremisti de dreapta si sustinatori ai antisemitismului si teoriilor conspiratiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: