Trei masuri ale UE care l-ar lovi pe Donald Trump: „Sunt in joc multe pentru ambele parti”

Un “grup de lucru Trump” al Uniunii Europene si-a petrecut anul 2024 pregatindu-se pentru o posibila disputa comerciala. Detaliile sunt secrete, dar principiile directoare devin din ce in ce mai clare, potrivit unei analize New York Times.
Uniunea Europeana si-a petrecut anul trecut intocmind planuri secrete pentru ceea ce ar face blocul comunitar daca presedintele Trump isi va indeplini amenintarile de a impune tarife mai mari pentru bunurile si serviciile europene.
Acum, pe masura ce acele amenintari trec de la stadiul ipotetic la iminent, planurile blocului comunitar intra in atentia larga a publicului.
„Loviti sectoare specifice, sensibile din punct de vedere politic – cum ar fi produsele fabricate in statele republicane – cu tarife tintite menite sa provoace durere maxima.
Nu escalada intr-o competitie «ochi pentru ochi», daca poate fi evitata. Miscati-va rapid si hotarat, potential folosind noi tactici care ar putea afecta furnizorii de servicii precum marile firme de tehnologie din Silicon Valley”.
Este un manual descris pe larg de trei diplomati care au cerut anonimatul pentru ca planurile inca sunt discutate pe care Europa ar prefera sa nu il foloseasca.
Primul obiectiv este acela de a evita un razboi comercial oferindu-se sa negocieze, inclusiv prin mai multe achizitii europene de gaze americane, pentru care Trump insista. Oficialii UE au avertizat ca un razboi comercial intre bloc si Statele Unite ar fi un dezastru care ar costa ambele parti si ar aduce beneficii rivalilor geopolitici precum China si Rusia.
Insa Trump a tinut continentul in chingi, spunand saptamana aceasta ca blocul „cu siguranta” se va confrunta cu tarife si „destul de curand”. Daca linistirea esueaza, Europa transmite ca este gata sa raspunda.
„Suntem pregatiti”, a spus Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, in timpul unei conferinte de presa, saptamana aceasta, la Bruxelles, cand a fost intrebata daca este pregatita sa evite majorarile tarifelor din partea noii administratii americane.
Comisia Europeana, bratul executiv al blocului, nu a specificat produsele pe care le-ar putea viza cu tarife mai mari, nici macar in intalnirile cu ambasadori si alti diplomati din tarile UE, au spus cei trei diplomati, care au fost informati cu privire la ideile generale dezvoltate de asa-numitul grup de lucru Trump. Blocul are 27 de tari membre, iar planurile care sunt distribuite prea larg sunt susceptibile sa se scurga, eliminand avantajul lor strategic.
Masuri care sa-l afecteze cat mai mult pe Trump
Dar cateva principii directoare sunt din ce in ce mai clare, au spus doi dintre diplomati, care rezulta in urma muncii grupului de lucru al comisiei, cat si a experientei acumulate din primul mandat al lui Trump. Diplomatii au solicitat protectia anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile din punct de vedere politic.
Prima idee este ca tarifele ar fi cel mai probabil tintite, indiferent daca asta inseamna ca vor fi aplicate anumitor industrii sau produselor care vin din anumite zone geografice.
In 2018, de exemplu, Europa a reactionat la tarifele la otel si aluminiu, lovind whisky-ul american cu taxe mari, ceea ce a afectat industria de bourbon din Kentucky si, prin urmare, o circumscriptie critica pentru Mitch McConnell, un republican din Kentucky care era atunci liderul majoritatii in Senat.
O a doua idee este esalonarea raspunsului, lansand sau intensificand represalii numai daca anumite declansatoare sunt indeplinite sau se trece de anumite perioade, au spus doi dintre diplomati.
Al treilea este ca raspunsurile nu ar fi neaparat „ochi pentru ochi”, potrivit tuturor celor trei diplomati. Daca Trump comanda un tarif general de 20% pentru Europa, asta nu inseamna ca Europa trebuie sa raspunda cu un tarif general de 20% pentru Statele Unite.
UE doreste in continuare sa respecte regulile comerciale globale sustinute de Organizatia Mondiala a Comertului, ceea ce ar putea sugera o abordare mai chirurgicala.
O optiune pe masa este utilizarea unui „instrument anti-coercitie”, un cadru legal relativ nou, care ar permite blocului sa vizeze rapid cu tarife marii furnizori americani de servicii – precum marile companii de tehnologie. In vigoare din 2023 , instrumentul permite UE sa utilizeze „o gama larga de posibile contramasuri”, cum ar fi taxe vamale mai mari sau limite de import, atunci cand o alta tara dauneaza industriei europene in incercarea de a pune presiune asupra guvernului si de a aduce schimbari politice.
Ideea este de a permite blocului sa raspunda la presiunea politica manipulativa rapid si sever. Financial Times a comunicat initial ca CE ar putea folosi instrumentul pentru a ataca furnizorii de servicii, inclusiv marile companii de tehnologie din Silicon Valley, ca raspuns la tarifele americane.
Doi dintre diplomati au confirmat ca se discuta despre utilizarea instrumentului, desi e departe de a fi un plan sigur. Ei au spus ca a merge mai departe cu instrumentul ar putea fi o optiune prea drastica, pentru ca scopul final al Europei nu este de a aprinde un razboi comercial total.
Uniunea Europeana asteapta primul pas al lui Donald Trump
Deocamdata, este imposibil ca Europa sa consolideze un plan de reactie. Motivul simplu: nimeni nu stie ce va face Donald Trump.
„Vor sa incheie o intelegere – cred ca sunt inca foarte nesiguri cu privire la obiectivele adevarate”, a spus Jorn Fleck, director senior la Centrul pentru Europa de la grupul de reflectie The Atlantic Council.
De asemenea, liderii UE s-au luptat uneori sa aduca Washingtonul la discutii. Marco Rubio, secretarul de stat, a fost invitat sa se intalneasca cu ministrii de externe, dar nu a facut acest lucru, desi a avut un apel cu diplomatul de varf al blocului, Kaja Kallas.
Von der Leyen nu s-a intalnit cu Trump de la investirea din ianuarie. Chiar daca Trump nu a spus cum ar arata tarifele pentru Europa, el a afirmat in repetate randuri ca vrea ca Europa sa cumpere mai multe masini americane si produse agricole, pe langa gaze.
Acest lucru a facut ca Europa sa ofere stimulente in efortul de a evita razboiul comercial inainte ca acesta sa inceapa. Oficialii au spus clar ca sunt dispusi – chiar pregatiti – sa cumpere mai mult combustibil american. Oficialii incearca deja sa gaseasca o modalitate de a-si diversifica sursele de energie, pe masura ce continentul se indeparteaza de gazul rusesc.
„Inca primim mult GNL din Rusia si de ce sa nu il inlocuim cu GNL american”, a spus von der Leyen in zilele dupa ce Trump a fost reales, referindu-se la gazul natural lichefiat.
Oficialii europeni au spus, de asemenea, ca este probabil sa cumpere mai multe produse americane din domeniul apararii, pe masura ce intensifica cheltuielile militare la nivel de bloc. Cheltuielile militare mai mari sunt, partial, un raspuns la Trump, care a insistat ca natiunile europene sa cheltuiasca mai mult pentru NATO.
Angajamentele UE privind Groenlanda
Si cand vine vorba de Groenlanda – un teritoriu autonom al Danemarcei, membru al UE, pe care Trump zice ca vrea sa-l anexeze pentru importanta sa strategica – europenii au subliniat ca sunt deschisi sa investeasca mai mult in insula.
„Sunt total de acord cu americanii ca nordul extrem, ca regiunea arctica, devine din ce in ce mai importanta atunci cand vorbim despre aparare, securitate si descurajare”, a declarat Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, saptamana aceasta, la Bruxelles. „Si este posibil sa gasim o modalitate de a asigura amprente mai puternice in Groenlanda.”
Mai presus de toate, liderii europeni au incercat sa reaminteasca Washingtonului cat de importanta este relatia dintre UE si Statele Unite, atat din punct de vedere economic, cat si pentru pacea globala.
Nu numai ca UE, atunci cand este tratata ca un bloc, este cel mai important partener comercial al Americii, ci este, de asemenea, un importator major de servicii americane si, dupa cum au subliniat oficialii in mod repetat in ultimele zile, companiile europene angajeaza milioane de americani.
„Sunt in joc multe pentru ambele parti”, a spus Ursula von der Leyen, in aceasta saptamana. Dar ea a adaugat ca „ne vom proteja intotdeauna propriile interese – oricum si oricand este nevoie”.