Trei medici, parlamentari PSD, se ocupa de UCIDEREA legii anti-fumat. Adrian Hadean: „Inexplicabil cum i-a gasit industria tutunului”

politica

Marti, in Comisia Juridica a Camerei Depuatilor, sunt dezbatute modificarile pe care trei parlamentari PSD vor sa le aduca legii anti-fumat. Daca vor fi adoptate, legea va fi practic anulata.

Cei trei parlamentari PSD care au initiat modificarile, deja adoptate de Senat, sunt Florian Popa (fost rector UMF), Marin Burlea (seful Societatii Romane de Pediatrie) si  Corneliu Buic (doctor in sanatate publica, seful comisiei de Sanatate de la Camera Deputatilor).

Unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai legii anti-fumat, Adrian Hadean, este convins ca modificarile initiate de cei trei parlamentari PSD sunt determinate de interesele industriei tutunului.

„Voi fi atent maine la aceasta miscare, si va sugerez si voua sa fiti, daca va intereseaza soarta legii care reglementeaza fumatul in spatiile publice inchise. Sunt interese mari de tot in joc pentru cei ce vand tutun si produse din tutun si s-ar putea ca aceste interese sa fie atinse, dar mi-ar placea sa stie ca stim si ca n-avem cum sa uitam pana la alegeri.

Maine intra in dezbaterea Comisiei Juridice din Camera Deputatilor directiva privind etichetarea produselor de tutun cu tot cu amendamentele-torpila introduse la Senat, care anuleaza, practic, legea anti-fumat. Daca Directiva intra in comisiile reunite, se poate da raport (pozitiv sau negativ) si textul merge la aprobare in plen. Un raport pozitiv la Comisii e greu de respins in plen. In cazul dezbaterii in comisiile reunite, tot jocul va fi condus de Comisia de Sanatate, de fapt, mai precis de seful acesteia, deputatul Corneliu Florin Buicu, medic specialist in sanatate publica.

Gasesc inexplicabil felul in care industria tutunului a reusit sa gaseasca sprijin din partea a trei parlamentari, toti medici, toti avand roluri cheie in modificarea legii. Cei trei sunt: senatorul Florian Popa, fost rector UMF si acum vicepresedinte al Comisiei de Sanatate din Senat, senatorul Marin Burlea, seful Societatii Romane de Pediatrie si membru al Comisiei de Sanatate din Senat (acesti doi senatori au introdus amendamentele-torpila in textul care a trecut pe la Senat), si deputatul Corneliu Buic, doctor in sanatate publica, seful comisiei de Sanatate de la Camera Deputatilor, pe mana caruia va ajunge acum Directiva sabotata”, a scris Hadea pe Facebook.

Si Raed Arafat atrage atentia asupra efectelor nocive ale modificarile initiate de PSD.

Raed Arafat a afirmat ca persoanele expuse fumatului fac parte dintre „clientii siguri si fideli” ai serviciilor de urgenta. El a atras atentia, intr-o conferinta de presa, asupra faptului ca un copil care incepe sa fumeze la 13 ani, la 25 de ani va incepe sa se confrunte cu afectiuni care se vor manifesta cu siguranta la varsta de 35-40 de ani.

Secretarul de stat in MAI a criticat si aparitia tigarilor cu diverse arome (ciocolata, capsuni, menta), precizand ca acestea sunt destinate mai ales tinerilor si copiilor.

„De ce incepe copilul sa fumeze? Pentru ca e simplu, e cool, pentru ca ii vede pe colegi, intra in anturaje in care se fumeaza, ii vede pe parinti, la un club vede ca toata lumea fumeaza. (…) Care e diferenta intre fumat si droguri? Amandoua in final duc la moarte. Poate ca fumatul — mai incet. Poate ca nu e asa de evident. Dar nu este normal ca noi sa tratam drogurile ca pe o amenintare, iar fumatul sa il aparam in Parlament”, a spus Raed Arafat.

De asemenea, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, spune ca adoptarea modificarilor initiate de PSD ar face ca Romania sa devina un „caz unic” in lume.

„Legea anti-fumat a fost atacata si in Parlament, chiar de medici cu renume, care au adus amendamente care pun in pericol sanatatea tuturor romanilor, amendamente care permit in realitate sa se fumeze in orice spatiu inchis. Romania ar deveni un caz unic in lumea civilizata, am deveni, potrivit tuturor expertilor pe care i-am consultat, prima tara care imblanzeste legile anti-fumat”, a spus ministrul.

El a adaugat ca in cazul in care o parte dintre adolescentii care consuma tigari vor deveni fumatori „este si vina celor care astazi incearca sa schilodeasca legea anti-fumat”.

In acest sens, ministrul si-a exprimat speranta ca deputatii, care reprezinta forul decizional in acest caz, „vor face ceea ce trebuie”, dupa ce la nivelul Comisiei pentru sanatate din Senat au fost aduse amendamente conform carora este permis fumatul in spatii inchise, cu conditia ca acestea sa fie inscriptionate in acest sens.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: