externe

Trei migranti au sarit in apa de pe un vas de salvare ancorat in Catania, incercand sa ajunga la tarm

Trei migranti au sarit de pe una dintre navele de salvare unde erau tinuti dupa ce li s-a refuzat permisiunea de a debarca in Italia, potrivit BBC.

Cei trei se numarau printre cei aproximativ 250 de migranti carora le-a fost refuzata permisiunea de a debarca, dupa ce oficialii i-au considerat „sanatosi”.

Ei au fost salvati de politie, dar nu se stie ce se va intampla cu ei in continuare.

Italia este unul dintre principalele puncte de intrare in Europa. De la inceputul anului, 85.000 de migranti au sosit cu barci, potrivit ONU.

Migrantii navigheaza cu barci mici si supraaglomerate din Africa de Nord, ajung adesea in primejdie si sunt salvati de nave caritabile.

In weekend, doua nave de salvare au acostat in Sicilia, transportand un grup mare de migranti. Majoritatea au avut voie sa paraseasca navele, dar 35 de oameni de pe Humanity 1 si alti 215 de pe Geo Barents au fost anuntati ca trebuie sa ramana la bord.

Ministrul italian de Interne Matteo Piantedosi a sustinut ca cei care nu intra in categoria vulnerabila ar trebui sa paraseasca apele italiene si ar trebui sa fie ingrijiti de „statul de pavilion” al navelor in cauza – Germania si respectiv Norvegia.

Luni, s-au auzit strigate de „ajutati-ne” venind de pe Geo Barents, nava organizatiei Medici fara Frontiere, aflata in portul din Catania, Sicilia.

Pe ambele nave, precum si pe cele doua aflate inca in larg si care nu au primit permisiunea sa intre in port, migrantii dorm pe podele si punti. Infectiile care provoaca febra si scabie se raspandesc, in timp ce alimentele si proviziile medicale se epuizeaza. Unii migranti sunt pe nave de mai bine de doua saptamani.

Potrivit liderului echipei de pe Geo Berants, Anabel Montes Mier, situatia devine „instabila”, nivelul de stres in crestere fiind agravat de vederea pamantului la doar „trei metri distanta”.

Ea a confirmat ca trei persoane au sarit in apa inainte de a fi salvate. Un purtator de cuvant al organizatiei Medici fara Frontiere a spus ca se crede ca unul dintre barbati a sarit pentru a-i ajuta pe cei doi deja aflati in apa.

Potrivit lui Montes Mier, au existat ingrijorari privind sanatatea mintala a celor de la bord.

Navele refuza acum sa plece, in ciuda amenintarilor din partea guvernului italian cu amenzi in valoare de 50.000 de euro (50.000 de dolari; 43.600 de lire sterline). Atat SOS Humanity, care conduce Humanity 1, cat si Medici fara Frontiere au sustinut ca toti cei aflati la bordul navelor lor sunt vulnerabili, deoarece au fost salvati de pe mare.

SOS Humanity a anuntat, de asemenea, ca va chema guvernul italian in instanta, sustinand ca un decret al unui ministru italian, care permite tinerea migrantilor pe nave, incalca atat legea italiana, cat si cea internationala.

SOS Humanity face acum apel la Tribunalul Administrativ Regional de la Roma impotriva decretului, precum si demareaza proceduri „rapide” chiar in Catania, pentru ca cei ramasi la bord sa poata fi audiate „pe uscat”.

Guvernul italian nu a raspuns inca amenintarii cu actiuni legale.

Nava Rise Above, cu 89 de migranti la bord, operata de grupul umanitar german Mission Lifeline, a primit permisiunea sa acosteze in portul Reggio Calabria.

Germania discuta cu Roma despre soarta migrantilor salvati ramasi blocati pe nava de salvare Humanity 1 aflata sub pavilion german si cere sa li se acorde permisiunea de a debarca, a declarat luni un purtator de cuvant.

In contextul conflictului dintre navele de salvare si autoritatile italiene, Papa Francisc a spus ca statele membre ale Uniunii Europene ar trebui sa imparta responsabilitatea pentru primirea migrantilor si nu sa-i lase in seama tarilor in care sosesc.

„Uniunea Europeana trebuie sa adopte o politica de colaborare si ajutor. Nu poate lasa Cipru, Grecia, Italia si Spania sa aiba responsabilitatea tuturor migrantilor care sosesc pe tarmurile lor”, a spus el reporterilor in avionul care il aducea din vizita in Bahrain.

„Fiecare guvern al Uniunii Europene ar trebui sa cada de acord cu privire la cati migranti poate primi”, a spus Francisc.

„Politica de migratie trebuie sa fie agreata de toate tarile. Nu poate exista o politica fara consens”, a spus el.

Matteo Salvini, seful partidului Ligii anti-imigranti din Italia si viceprim-ministru in noul guvern de dreapta, i-a multumit papei pentru „cuvintele sale intelepte”.

„Italia nu poate fi lasata singura si nu poate primi pe toata lumea”, a adaugat Salvini intr-un comunicat.

 

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Satule de turisti, autoritatile japoneze au instalat o bariera din plasa pentru a bloca panorama Muntelui Fuji

Dupa mai multe amanari si tergiversari, o bariera mare de plasa a fost in cele…

15 minute ago

Jurnalista Adina Florea acuza ca a fost violata de Razvan Baltaretu, fost redactor-sef Vice: „Azi sunt suficient de puternica sa o spun”

Jurnalista Adina Florea l-a acuzat, public, marti, pe Razvan Baltaretu, fost redactor-sef al revistei Vice,…

2 ore ago

La doar o zi dupa ce Nicusor Dan le-a promis bucurestenilor o noua sala polivalenta, Gabriela Firea anunta ca vrea sa construiasca o sala „multifunctionala” de 20.000 de locuri

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, propune in programul sau electoral, la capitolul "Cultura",…

O oră ago

Germania: Zece persoane ranite de fulger, la Dresda. Doua au fost resuscitate dupa ce au intrat in stop cardiac

Zece persoane au fost ranite, unele in stare grava, in urma unui fulger care a…

53 de minute ago