Trei scafandri dubiosi au fost depistati in portul Gdansk, la 30 km de Kaliningrad: „Cautam chihlimbar”. Au declarat ca sunt cetateni spanioli si au fost eliberati

externe

Garda de coasta poloneza a salvat la sfarsitul saptamanii trecute trei scafandri in largul coastei de nord a Poloniei, avand explicatii dubioase privind prezenta lor pe timp de noapte in apropierea unor infrastructuri energetice critice, anunta postul american CBS. Cei trei barbati, care au declarat autoritatilor ca sunt cetateni spanioli, au fost salvati de salvamari in apropierea orasului polonez de coasta Gdansk, sambata seara, dupa ce mica lor barca cu motor s-a defectat si nu s-au mai putut intoarce la tarm.

Ei au fost salvati nu departe de instalatia Naftoport din portul Gdansk, care primeste transporturi de petrol si alte produse petroliere de la tancuri. De asemenea, au fost gasiti in apropierea unei zone in care exista planuri de construire a unui nou terminal plutitor de gaze naturale.

O imagine furnizata de departamentul de politie din Pomerania, Polonia, arata o barca folosita de barbatii gasiti la scufundari in largul Golfului Gdansk, in miez de noapte, pe 15 ianuarie 2023.

Serviciul de cautare si salvare maritima SAR a declarat pentru CBS News ca in operatiunea de salvare au fost implicati politisti, pompieri si cadre medicale. Purtatorul de cuvant al SAR, Rafal Goeck, a descris operatiunea de salvare – cu putin inainte de ora locala 2 a.m. – ca fiind „mai degraba nefireasca”.

„Am primit un semnal de la pompieri despre o nava cu probleme”, a declarat Goeck pentru CBS News, adaugand ca la acel moment conditiile erau dificile, cu vant puternic si mare mare. Temperatura aerului era de numai 6 de grade Celsius, iar apa era mai aproape de 3 grade.

„In cei 12 ani de cariera in cadrul Serviciului de cautare si salvare maritima, nu am mai experimentat asa ceva”, a spus el. „Este un lucru destul de nefiresc sa te scufunzi in aceste conditii”.

Ambarcatiunea de agrement rosie s-a defectat la aproximativ trei mile marine la nord de Gdansk. Echipajul vasului a declarat ca s-a chinuit timp de sase ore sa o repuna in functiune. Nu a existat nicio explicatie cu privire la motivul pentru care ar fi asteptat atat de mult, in intuneric si frig pe o mare agitata, pentru a cere ajutor.

Oficialii politiei au stabilit ca barbatii nu erau autorizati sa opereze barca si nu obtinusera permisiunea de a se scufunda. Potrivit presei poloneze, doar unul dintre barbati avea un pasaport spaniol, in timp ce ceilalti au oferit doar o identificare verbala.

O alta ciudatenie a fost explicatia lor: Barbatii au pretins ca erau in cautare de chihlimbar. Desi Marea Baltica este renumita pentru depozitele sale vaste de chihlimbar, cautarea acestuia pe intuneric este putin probabil sa fie o strategie de succes.

O imagine furnizata de serviciul de cautare si salvare maritima (SAR) din Golful Gdansk arata echipamentul de scufundare folosit de trei barbati care au fost salvati dupa ce barca lor a cedat in timp ce faceau scufundari in largul coastei nordice a Poloniei, in miez de noapte, pe 15 ianuarie 2023.

Cautatorii experimentati de chihlimbar intervievati de presa poloneza au spus ca inca un lucru nu se potriveste: Barbatii aveau un scuter subacvatic, folosit pentru a trage rapid scafandrii prin apa – un lucru care nu ar fi de ajutor in cautarea de obiecte mici pe fundul marii, mai ales ca elicea unui astfel de dispozitiv ridica resturile de pe fundul apei, scazand vizibilitatea.

Se pare ca ofiterii nu au vazut nimic suspect la inceput in faptul ca barbatii faceau scufundari in apropierea infrastructurii critice pe timp de noapte, fara permis si cu un echipament atipic de cautare de chihlimbar, iar politia locala nu a dat curs anchetei, eliberandu-i pe barbati fara a le mai pune intrebari.

Se pare ca toti au parasit Polonia.

Cezary Przepiorka, capitanul adjunct al portului Gdansk, a declarat presei poloneze ca doar unul dintre barbati a fost identificat oficial, iar numerele de telefon oferite de scafandri erau fie incorecte, fie nefunctionale.

Politia si Agentia poloneza de Securitate Interna au inceput sa investigheze cazul.

Incidentul a ridicat ingrijorari serioase cu privire la protectia infrastructurii energetice nationale vitale, in conditiile in care razboiul actual al Rusiei in Ucraina continua sa mentina preturile energiei la cote foarte ridicate. Este de asteptat o ancheta amanuntita, mai ales la atat de putin timp dupa sabotajul asupra gazoductului submarin Nordstream 1, in urma cu doar cateva saptamani.

Oficialii europeni si americani au sugerat cu tarie ca Rusia s-a aflat in spatele atacului asupra gazoductului.

Portul polonez Gdansk, care este vital pentru aprovizionarea cu energie a tarii, se afla la doar aproximativ 30 de kilometri de Kaliningrad, un teritoriu strategic al Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: