Tremura rau Ciordache. Noul procuror general anunta ca OUG 13 nu a fost elaborata in Ministerul Justitiei

politica

Gabriela Scutea, propusa pentru a prelua sefia Parchetului General, a afirmat, marti, ca OUG 13/2017 nu a fost elaborata in Ministerul Justitiei.

Intrebata de jurnalisti, la iesirea de la CSM, de ce a ramas in Ministerul Justitiei dupa ce la conducere a fost numit Florin Iordache si de ce a participat la elaborarea OUG 13, Scutea a raspuns: „Am ramas pentru ca se facea o tranzitie, am fost singurul secretar de stat care a ramas pentru tranzitie, pentru ca a venit o echipa MCV. Nu am stiut de intentia domnului ministru Iordache de a promova aceasta ordonanta, care nu a fost elaborata in Ministerul Justitiei. In Ministerul Justitiei, din punct de vedere tehnic, a fost corectata. (…) Nu poti avea o opozitie ca nu semnezi, am semnat facand o opozitie activa si cred ca am atins ceea ce se putea din punct de vedere tehnic, dincolo de asumarea politica a domnului ministru Iordache, de eliminare a unor prevederi si mai nocive”.

Gabriela Scutea, propusa de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut, marti, interviul la CSM, care urmeaza sa emita un aviz consultativ.

Ea s-a referit la Ordonanta 13 si in timpul audierilor, dupa ce a fost intrebata de procurorii din CSM. Astfel, intrebata de un procuror CSM daca se considera complice moral la elaborarea Ordonantei 13, Gabriela Scutea a spus: „Doamne fereste!”.

„Aveam posibilitatea sa imi cer concediu, dar in momente de criza nu aceasta este abordarea mea. Faptul ca am ramas alaturi de colegii care au formulat niste obiectiuni am reusit sa le ”indesam” in fata ministrului Iordache. Nu am redactat, am verificat tehnic in asa fel incat sa fim constienti ca nu rezulta aspecte de necorelare a textelor in raport de alte prevederi ale Codurilor Penale si am reusit sa introducem acel termen. Am ramas cu credinta ca pot sa fac ceva”, a sustinut Scutea, citata de Mediafax.

De asemenea, ea a sustinut ca faptul ca a fost prezenta la pregatirea OUG 13 nu inseamna ca a aderat la continut: „Daca am fost prezenta in procesul de pregatire a Ordonantei 13 nu inseamna ca am fost prezenta aderand la ceea ce a continut. Am fost alaturi de pozitiile exprimate de Directia de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei, subliniind neadecvarea demersului de a introduce aceste modificari la contextul general, la obiectivele pe care le are sistemul judiciar si la obiectivele din cadrul MCV”.

Scutea a fost intrebata de ministrul Catalin Predoiu daca OUG 13 ar fi avut aceeasi forma in situatia in care ea ar fi lipsit in acea zi si a raspuns afirmativ.

In perioada in care a fost promovata si adoptata Ordonanta 13, Scutea era secretar de stat in Ministerul Justitiei si coordona Directia Elaborare Acte Normative.

Mai mult despre: ,

Comentarii: