TREZIREA la realitate. Germania, afectata DRAMATIC: „Situatia scapa de sub control”

news

Decizia Berlinului de a reintroduce temporar controalele la granita cu Austria reprezinta renuntarea de fapt la politica de pana acum in chestiunea refugiatilor. Ceea ce genereaza o intrebare dureroasa, comenteaza Kersten Knipp, citata de Deutsche Welle.

Cu alte cuvinte, guvernul admite ca strategia din ultimele saptamani – de a permite accesul neingradit al refugiatilor sirieni si de a le acorda azil – a esuat. Peste 60.000 de persoane au ajuns de la sfarsitul lunii august doar la Munchen – prea mult pentru oras, prea mult pentru tara, situatia scapa de sub control. In toata Germania nu mai ajung adaposturile pentru refugiati, la Munchen acestia au fost nevoiti, in premiera, sa doarma la gara.

Decizia mai inseamna si ca, desi in teorie dreptul fundamental la azil nu cunoaste limite, in practica aceasta limita este atinsa deja dupa cateva zile.

Urmari dramatice

Consecintele pe terme scurt ale deciziei sunt dramatice. Circulatia feroviara intre Austria si Ungaria a fost blocata pentru 12 ore. 2100 de politisti au fost desfasurati la frontiera germano-austriaca. Potrivit agentiilor de presa, la granitele cu Cehia si Polonia au fost reintroduse controalele aleatorii. Refugiatii nu vor mai putea intra deci in Germania nici pe ocolite.

2100 de politisti reprezinta o uriasa desfasurare de forte. Acestia vor actiona acum impotriva unor oameni carora li s-a spus initial ca dreptul la azil nu poate fi ingradit. Oameni care acum se vor simti inselati si care vor incerca probabil acum sa-si atinga singuri scopul de a ajunge in Germania. Daca nu se mai poate legal, atunci ilegal, prin trecerea frauduloasa a frontierei. Asta este ceea ce ar trebui sa impiedice dispozitivele de politie trimise la fata locului.

Reactii din lumea araba

Dupa ce imaginile cu refugiati primiti cu bratele deschise in Germania au facut inconjurul lumii, este acum randul unui alt tip de fotografii. Care vor fi vazute si in lumea araba. Sa speram ca lumea va intelege si va respecta faptul ca Germania a ajuns la limitele capacitatii sale de primire a refugiatilor. Altfel, Germania va capata o imagine proasta in randul a numerosi cetateni arabi.

In Republica Federala se discuta intens de cateva zile despre dreptul nelimitat la azil. Nu atat in presa traditionala, cat pe forumurile de discutie de pe Internet. Multi se intreaba daca Germania este intr-adevar capabila sa preia atat de multi solicitanti de azil, daca sistemul social nu va fi suprasolicitat, daca integrarea culturala a nou-venitilor este posibila etc. Nu putini sunt cei nemultumiti de modul in care executivul german a gestionat situatia.

Iritarea statelor vecine

Decizia initiala a Germaniei de a permite accesul nelimitat al sirienilor a produs iritare in tarile vecine din estul Europei. Atat timp cat granitele externe ale UE nu sunt securizate, afluxul nelimitat de refugiati spre Germania nu ar fi trebuit sa fie permis, spun reprezentantii acestor tari.

Hotararea de duminica va domoli impulsul refugiatilor de a veni in Germania. Ceea ce le ofera statelor UE timp sa armonizeze politica de azil la nivel comunitar. Se va putea discuta acum din nou si despre cotele de preluare a refugiatilor, dupa ce ruta de patrunere a acestora in interiorul Uniunii a fost inchisa.

Decizie dureroasa

Decizia inseamna o intoarcere cu 180 de grade fata de practica din ultimele saptamani. Nu se stie inca ce limite vor fi impuse: cati refugiati vor avea norocul sa fie preluati de Republica Federala, cati vor fi respinsi etc. Inca se discuta aprins pe aceasta tema. Este una din cele mai dureroase si moral complicate chestiuni. Dar este clar ca, incepand de acum, Germania trebuie sa se preocupe de aceasta problema.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: