Trimisii sarbi si kosovari se aduna la Bruxelles pentru normalizarea relatiilor. Rusia si China incearca sa intervina intre cele doua parti

externe

kosovo

Reprezentanti inalti din Serbia si fosta sa provincie Kosovo, partial recunoscuta, s-au reunit la Bruxelles pe 17 septembrie pentru discutii mediate la nivel international privind implementarea angajamentelor trecute care vizeaza normalizarea relatiilor dintre vecinii din Balcani, relateaza RFE/RL.

Negociatorii sefi ai tarilor la asa-numitul „dialog” –  din partea Serbiei, directorul pentru relatiile cu Kosovo, Petar Petkovic, si viceprim-ministrul kosovar Besnik Bislimi – erau asteptati sa participe, alaturi de oficiali UE.

Nu este clar daca cele doua parti se vor intalni fata in fata sau doar separat cu trimisii UE.

Intalniri similare au esuat recent, in ciuda presiunii publice puternice din partea diplomatilor externi dornici sa rezolve un risc de securitate in Europa de Sud-Est si sa recastige impulsul regional pentru continuarea integrarii occidentale si sa stopeze influenta puterilor externe, Rusia si China.

Belgradul nu a recunoscut niciodata independenta pe care a declarat-o Pristina in 2008, iar crizele violente si divergentele persista intre autoritatile kosovare si zeci de mii de etnici sarbi din nordul Kosovo, intr-o regiune inca marcata de razboaie brutale si epurare etnica in anii 1990.

Tensiunile bilaterale deja mari au crescut si mai mult saptamana trecuta, cand autoritatile kosovare au anuntat inculparea a 45 de persoane sub acuzatii de terorism pentru o operatiune in stil comando la o manastire din nordul Kosovo, anul trecut, in care a fost ucis un ofiter de politie de etnie albaneza si a fost ranit altul.

Kosovo, care este majoritar etnic albanez, s-a confruntat cu critici tot mai mari din partea partenerilor internationali, inclusiv Statele Unite si Uniunea Europeana, pentru actiunile „unilaterale” si „necoordonate” care afecteaza viata de zi cu zi a etnicilor sai sarbi.

Belgradul si oficialii UE si SUA au facut, de asemenea, presiuni ca Pristina sa puna bazele legale pentru a infiinta o asociatie de municipalitati in mare parte sarbe, pe care s-a angajat initial sa o creeze in urma cu mai bine de un deceniu.

Presedintele sarb Aleksandar Vucic si-a anuntat saptamana trecuta intentia de a spori sprijinul Belgradului pentru sarbii din Kosovo „in mod semnificativ si dramatic”.

De asemenea, el i-a indemnat pe sarbii care si-au parasit slujbele din politie si alte institutii kosovare in semn de protest in urma cu aproape doi ani sa-si reia locurile de munca. Unii sarbi si-au exprimat furia si au spus ca se simt tradati de Vucic.

Oficialii UE au salutat aceasta declaratie.

Premierul kosovar Albin Kurti a evitat initial sa comenteze public si nu este clar ca acele institutii vor face ceva pentru a facilita intoarcerea in masa a sarbilor etnici la vechile locuri de munca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: