Trimite Romania MiG-urile in Ucraina? Ciolacu: Noi trebuie sa aparam Ucraina, este evident acest lucru

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, sustine ca nu exista, in acest moment, o decizie a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind antrenarea unor „insurgenti” sau mercenari pe teritoriul tarii noastre care sa intervina in apararea Ucrainei. In ceea ce priveste posibilitatea ca Romania sa doneze Ucrainei armament si avioanele MiG-21 LancerR tinute la sol, presedintele Camerei Deputatilor afirma ca acest lucru „este posibil”, in functie de evolutia situatiei din tara vecina aflata in razboi.

Intrebat joi seara la Romania Tv, daca Romania va dona Ucrainei avioanele de lupta MiG care sunt consemnate la sol, presedintele Camerei Deputatilor a raspuns: „In primul si in primul rand, trebuie sa-ti creezi cadrul legislativ si este normal sa faci acest lucru”.
„Haideti sa fim corecti: avem o frontiera de 650 de kilometri cu Ucraina. Nimeni nu stie cum va evolua situatia din Ucraina, e normal sa ne pregatim pentru asa ceva. Dar asta nu inseamna ca Romania va intra direct in acest conflict cu Rusia.
Este posibil, in functie de evolutia lucrurilor din Ucraina, Romania sa faca acest lucru (sa doneze avioanele MiG – n.r.), dar efortul impotriva Rusiei al tuturor tarilor civilizate si din Uniunea Europeana, dar si din afara Uniunii Europene – si aici ma refer in mod direct la partenerul strategic al Romaniei, Statele Unite ale Americii – trebuie sa fie asumat de catre toate statele.
Primul pas este sa avem un cadru legislativ. Nu o sa incalce nimeni legea si astfel de hotarari nu cred ca se vor lua pe ascuns sau sa nu fie informata toata lumea. Dar este normal ca noi, ca si stat, sa ne pregatim pentru orice evolutie a conflictului din Ucraina, noi trebuie sa aparam Ucraina, este evident acest lucru”, a afirmat Marcel Ciolacu, raspunzand unor intrebari legate despre posibilitatea ca Romania sa doneze armament Ucrainei, informeaza News.ro.
Presedintele Camerei Deputatilor a comentat si informatiile potrivit carora Romania ar fi unul dintre cele doua state vecine Ucrainei in care se antreneaza mercenari care ar urma sa lupte pentru Ucraina.
„In acest moment nu este luata o astfel de decizie. Astfel de decizii se iau in CSAT si, din cate stiu eu, nu a fost niciun CSAT in ultima… Presupun ca e vorba de insurgentii care ar face antrenamente pe teritoriul altui stat. (…) Eu nu am cunostinta de asa ceva am vazut si declaratia primului ministru care spune ca nu exista asa ceva”, a afirmat Ciolacu.
El a subliniat ca „Romania nu este intr-un conflict direct cu Rusia, Romania este alaturi de toate tarile civilizate impotriva unui dictator, unui criminal de razboi, care a atacat un alt stat suveran care a decis, democratic, ce parcurs isi doreste”.
„Cea mai mare obligatie pe care o are acum Romania este fata de Republica Moldova. Din punctul meu de vedere,cel mai vulnerabil stat, in acest moment, la o agresiune, ramane in continuare Republica Moldova, dupa Ucraina”, a declarat Marcel Ciolacu.
Urmareste-ne si pe:

Comentarii: