Trolling suprem: un adolescent care a reusit sa evadeze din Crimeea ocupata de rusi i-a trimis politistului insarcinat sa-l pazeasca un selfie din Kiev

externe

adolescent, ucrainean, evadat, Crimeea, politist, selfie

Un adolescent ucrainean dus cu forta in Crimeea ocupata de Rusia a reusit sa scape si, dupa multe peripetii, sa ajunga la Kiev. El a trimis de aici un selfie ofiterului de politie insarcinat sa-l pazeasca, insotind fotografia de un mesaj ironic.

In acest timp, politistii rusi il cautau disperati prin Crimeea, punand inclusiv afise pe stalpi, prin care anuntau ca adolescentul „a disparut de la domiciliu”. Potrivit Washington Post, Rostislav Lavrov, in varsta de 17 ani, este doar unul dintre miile de copii pe care Rusia i-a deportat cu forta, dupa invazia inceputa in februarie anul trecut.

Lavrov locuia intr-un sat din regiunea ucraineana Herson, cand trei soldati inarmati au sosit la el acasa si i-au spus ca trebuie sa mearga la o scoala din Crimeea. Dupa ce a disparut de la scoala, au aparut afise cu descrierea sa, care, potrivit lui Lavrov, includeau o fotografie pe care autoritatile ruse i-au facut-o atunci cand l-au retinut impotriva vointei sale si i-au dat o carte de identitate rusa.

Lavrov a fost, de asemenea, apelat pe telefon, mai intai de catre directorul scolii unde a fost obligat sa studieze de catre oficialii rusi, iar apoi de catre politia rusa, se arata in raport. Politia l-a intrebat unde se afla, iar Lavrov a raspuns: „Sunt in Ucraina”, a declarat el intr-un interviu pentru Post. Fiindca ofiterul rus s-a aratat neincrezator, adolescentul si-a facut un selfie si i l-a trimis, dovedind ca se gaseste, intr-adevar, in Piata Maidan, scena demonstratiilor de masa pro-UE si pro-democratie din 2013 si 2014.

Piata este acum un simbol al rezistentei ucrainene impotriva Rusiei. Lavrov a scapat trecand prin Rusia si Belarus, o tara care se invecineaza atat cu Ucraina, cat si cu Rusia si care este considerata un stat marioneta al Rusiei.

El a trecut apoi in teritoriul controlat de Ucraina, mergand pe jos sute de kilometri pana a ajuns in siguranta. Publicatia americana a precizat ca nu a raportat toate detaliile calatoriei lui Lavrov „din cauza preocuparilor de securitate in curs de desfasurare”.

Un studiu finantat de Departamentul de Stat al SUA a declarat ca peste 6.000 de copii, unii in varsta de doar patru luni, au fost dusi in tabere din Rusia. Studiul releva ca unii dintre acesti copii au fost trimisi in „tabere de reeducare”, unde primesc o „educatie culturala, patriotica si/sau militara centrata pe Rusia”.

Curtea Penala Internationala a emis in martie un mandat de arestare pe numele presedintelui rus Vladimir Putin, acuzandu-l de deportarea ilegala a copiilor ucraineni si de transferarea lor in Rusia. Rusia a negat rapirea copiilor, spunand ca doar ii muta in siguranta. Un inalt oficial rus a declarat in aprilie ca „salvam copii, in primul rand de atrocitatile armatei ucrainene”.

Marturia lui Lavrov ar putea fi utila in eforturile Ucrainei de a cere dreptate pentru copiii rapiti de Rusia, deoarece multi dintre copiii care au fost adusi inapoi sunt prea tineri pentru a vorbi despre experientele lor, potrivit raportului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: