Trump a avut dreptate. Adevarul despre seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii: fost membru de frunte al unui partid comunist cu comportament terorist

analize

Seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost membru al Partidului Comunist din Etiopia, scoate in evidenta publicatia franceza Le Figaro. In urma cu o saptamana, si Conservative US a scris ca „in loc sa se concentreze pe combaterea pandemiei, Tedros a politizat criza si a ajutat China sa nu-si asume raspunderea pentru o serie de erori pe care le-a facut la inceputul epidemiei“.

El este primul director din istoria OMS care nu este medic, dar si singurul care are un trecut politic. John Martin scrie in “Infractiunile lui Tedros Adhanom” ca seful OMS a fost membru in conducerea Frontului de Eliberare Tigray, un partid etiopian comunist, cu tendinte violente, partid ce a fost catalogat drept organizatie terorista de catre SUA in anii ’90. Tedros a fost membru de top al Frontului, iar partidul la conducerea caruia s-a aflat “este responsabil pentru coruptie, crime, detentie in masa, privare de bunuri”.

Statele Unite a definit Frontului de Eliberare Tigray ca fiind o grupare terorista din cauza “activitatilor violente pe care le-a intreprins inainte de a face parte din coalitia care a ajuns la guvernarea Etiopiei in 1991”.

Le Figaro adauga ca Tedros Adhanom Ghebreyesus, primul african la conducerea OMS, a evitat orice critica la adresa Chinei, in ciuda faptului ca Beijingul a luat extrem de tarziu masuri pentru evitarea raspandirii coronavirusului in intreaga lume. Alegerea sa la sefia OMS a fost contestata chiar de societatea civila din Etiopia si o parte a clasei politice care i-a reprosat trecutul politic in Partidul Comunist, o organizatie extrem de violenta in anii 80.

De altfel, OMS este suspectata atat de SUA, cat si de multe state europene ca a minimalizat numarul deceselor din Wuhan pentru a nu supara China.

Mai mult, Donald Trump a amenintat ca SUA, cel mai mare contributor la bugetul OMS, va opri finantarea in semn de protest fata de atitudinea fatis pro-chineza a directorului organizatiei, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Administratia americana reproseaza OMS ca a subestimat grav pandemia de coronavirus si a devenit ”complice” al operatiunilor Chinei de manipulare a datelor publice.

De altfel, sub presiunea Chinei, OMS nu a declarat urgenta internationala decat la finalul lunii ianuarie, la aproape doua luni de la aparitia primelor cazuri in Wuhan. Mai mult, OMS a criticat SUA pentru decizia de a inchide frontierele pentru calatorii veniti din China. Mai mult, presedintele OMS a felicitat public, in mai multe randuri, autoritatile chineze pentru modul in care au gestionat criza, desi in spatiul public au aparut dovezi clare ale musamalizarii de catre Partidul Comunist Chinez a dimensiunii reale a epidemiei.

Influenta Chinei la ONU si la OMS a devenit extrem de puternica, arata Le Figaro. In plina expansiune, inca de la debutul anilor 2010, China incearca neincetat sa ocupe un loc cat mai proeminent pe scena internationala

Una dintre metodele prin care China isi sporeste influenta e plasarea in pozitii – cheie a candidatilor sai. Astfel, China controleaza indirect si FAO (Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU), comisia pentru dezvoltare industriala, comisia de telecomunicatii internationale si OMS. Precedentul director al OMS a fost chinez, iar etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, actualul sef al organizatiei, este un prieten recunoscut al Beijingului, potrivit Le Figaro. Pana de curand, China a controlat si Interpol.

”China e pe cale sa preia controlul ONU”, avertizeaza un diplomat francez cu experinta la Natiunile Unite.

Cum reuseste China sa isi impuna oamenii in pozitii strategice? Unul dintre instrumentele Beijingului este alianta cu un mare bloc de tari africane care au suficiente voturi pentru a trece initiativele favorabile Chinei. Asa s-a intamplat in batalia diplomatica pentru caile maritime din Marea Chinei sau cu accesul la tehnologia 5G. ”Scopul Chinei e de a impune o noua politica la ONU, una dintre tinte fiind eliminarea motiunilor care apara drepturile omului. Ei vor sa construiasca o coalitie anti-drepturile omului si anti-occidentala, alaturi de aliatii lor”, a declarat pentru Le Figaro un alt diplomat francez.

Etiopia – tara de origine a actualului sef al OMS – are o importanta strategica maxima pentru China. Fosti marxisti, actualii lideri politici etiopieni au legaturi extrem de puternice cu China, care investeste masiv in tara care are o rata de crestere economica anuala constanta de 9%.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: