Trump a ordonat o actiune militara impotriva gruparii rebele houthi din Yemen

externe

Donald Trump, termen-limita, Vladimir Putin, incetarea focului, Ucraina

Presedintele american Donald Trump a ordonat, sambata, o actiune militara impotriva rebelilor houthi din Yemen, aliniati cu Iranul, din cauza atacurilor grupului asupra navelor comerciale din Marea Rosie, avertizand ca „se va pogori iadul peste voi” daca houthii nu isi abandoneaza campania, potrivit Reuters.

Trump a avertizat, de asemenea, Iranul, principalul sustinator al houthilor, ca trebuie sa inceteze imediat sprijinul pentru grup. El a spus ca, daca Iranul a amenintat Statele Unite, „America va va trage pe deplin la raspundere si nu vom fi prea draguti!”

Loviturile americane in desfasurare reprezinta cea mai mare operatiune militara americana din Orientul Mijlociu de la preluarea mandatului de catre Trump si au venit in timp ce Statele Unite isi intensifica sanctiunile asupra Teheranului, incercand sa-l aduca la masa negocierilor in legatura cu programul sau nuclear.

Cel putin noua civili au fost ucisi si noua raniti in urma loviturilor americane asupra capitalei Sanaa, potrivit Ministerului Sanatatii condus de houthi.

Locuitorii din Sanaa au spus ca a fost lovita o cladire dintr-un bastion houthi.

Din noiembrie 2023 pana acum, houthii au lansat peste 100 de atacuri care au vizat nave comerciale,din solidaritate cu palestinienii din cauza razboiului Israelului cu Hamas in Gaza.

Ceilalti aliati ai Iranului, Hamas din Gaza si Hezbollah din Liban, au fost slabiti de la inceputul conflictului. Bashar al-Assad din Siria, care era strans aliniat cu Teheranul, a fost rasturnat de rebeli in decembrie.

Insa houthii au ramas rezistenti si in ofensiva, scufundand doua nave, confiscand o alta si ucigand cel putin patru marinari intr-o ofensiva care a perturbat transportul mondial, fortand companiile sa redirectioneze navele pe rute mai lungi si mai costisitoare in jurul Africii de Sud.

Administratia Biden a cautat sa scada capacitatea houthiilor de a ataca navele in largul coastelor sale, dar a limitat actiunile SUA.

Oficialii americani, vorbind sub conditia anonimatului, spun ca Trump a autorizat o abordare mai agresiva.

Loviturile de sambata au fost efectuate partial de aeronave de pe portavionul Harry S. Truman, care se afla in Marea Rosie, au spus oficialii.

Trump a sustinut perspectiva unei actiuni militare mult mai devastatoare impotriva Yemenului.

„Atacul houthi asupra navelor americane nu va fi tolerat. Vom folosi o forta letala coplesitoare pana cand ne vom atinge obiectivul”, a scris Trump.

Marti, houthii au declarat ca vor relua atacurile asupra navelor israeliene care trec prin Marea Rosie si Marea Arabiei, stramtoarea Bab al-Mandab si Golful Aden, punand capat unei perioade de relativ calm care a inceput in ianuarie, odata cu incetarea focului din Gaza.

Atacurile americane au survenit la doar cateva zile dupa ce Trump a trimis o scrisoare catre liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, in care ii cerea sa se aseze la masa negocierilor privind programul nuclear al Iranului.
Khamenei a respins miercuri orice negocieri cu Statele Unite.

Cu toate acestea, Teheranul este din ce in ce mai ingrijorat de faptul ca mania crescanda a publicului fata de dificultatile economice ar putea duce la proteste in masa, au declarat patru oficiali iranieni pentru Reuters.

Anul trecut, loviturile israeliene asupra instalatiilor iraniene, inclusiv a fabricilor de rachete si a apararii aeriene, ca razbunare pentru atacurile iraniene cu rachete si drone, au redus capacitatile militare conventionale ale Teheranului, potrivit oficialilor americani.

Iranul a negat ca vrea sa dezvolte o arma nucleara. Cu toate acestea, accelereaza dramatic imbogatirea uraniului pana la o puritate de pana la 60%, aproape de nivelul de aproximativ 90% pentru arme, a avertizat Agentia Internationala pentru Energie Atomica, organismul de supraveghere nuclear al ONU.

Statele occidentale spun ca nu este nevoie de imbogatirea uraniului la un nivel atat de inalt in cadrul niciunui program civil si ca nicio alta tara nu a facut acest lucru fara a produce bombe nucleare. Iranul spune ca programul sau nuclear este pasnic si a negat ca vrea sa dezvolte o arma nucleara.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: