Trump a reiterat in fata regelui Iordaniei planul de preluare a Fasiei Gaza si de relocare a palestinienilor

externe

Donald Trump si-a reiterat, marti, planul ca SUA sa preia controlul asupra Fasiei Gaza si sa-i mute pe rezidenti definitiv, in timpul unei intalniri cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, pe fondul opozitiei larg raspandite fata de planul sau in randul aliatilor arabi ai Washingtonului, inclusiv Iordania, transmite Reuters.

La scurt timp dupa ce regele si fiul sau au ajuns la Casa Alba, reporterii au fost introdusi in Biroul Oval, unde presedintele SUA a semnalat ca isi mentine planul ca SUA sa preia Gaza, sa-i mute pe locuitori si sa transforme teritoriul devastat de razboi.

„O vom lua. O vom tine, o vom pretui. O vom reface in cele din urma si vor fi create multe locuri de munca pentru oamenii din Orientul Mijlociu”, a spus Trump despre Gaza, spunand ca planul sau va „aduce pacea” in regiune.

Trump a spus ca ar lua in considerare oprirea ajutorului oferit Iordaniei daca aceasta refuza sa relocheze palestinienii.

Regele Abdullah a declarat anterior ca respinge orice incercare de a anexa pamantul si de a muta locuitorii.

Intrebat marti despre primirea palestinienilor, el a spus ca trebuie sa faca ceea ce este mai bine pentru tara sa si a spus ca natiunile arabe vor veni la Washington cu o contrapropunere.

„Ideea este cum sa facem ca acest lucru sa functioneze intr-un mod convenabil pentru toata lumea”, a spus el, fara sa sustina sau sa se opuna in mod explicit planului lui Trump.

Era de asteptat sa-i spuna lui Trump ca o astfel de miscare ar putea stimula radicalismul, raspandi haosul in regiune, pune in pericol pacea cu Israelul si ameninta insasi supravietuirea tarii.

Intr-un sondaj Reuters/Ipsos realizat in perioada 7-9 februarie, trei din patru americani – 74% – au declarat ca se opun ideii ca SUA sa preia controlul asupra Fasiei Gaza si sa relocheze palestinienii care locuiesc acolo. Sondajul a aratat ca republicanii au fost divizati in aceasta problema, cu 55% impotriva si 43% pentru.

Propunerea lui Trump a introdus o noua componenta intr-o dinamica regionala sensibila, inclusiv o incetare a focului fragila intre Israel si gruparea militanta palestiniana Hamas.

Hamas a declarat luni ca va inceta eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza pana la noi ordine, spunand ca Israelul incalca acordul de a pune capat atacurilor care au lovit Gaza. Ulterior, Trump a propus anularea incetarii focului daca Hamas nu elibereaza toti ostaticii ramasi pe 7 octombrie 2023 pana sambata.

Trump a declarat marti ca „nu se stie ce se va intampla” daca Hamas nu respecta termenul limita, adaugand ca nu crede ca gruparea militanta palestiniana va face acest lucru.

Amplasata intre Arabia Saudita, Siria, Israel si Cisiordania ocupata, Iordania, care are o populatie de 11 milioane de oameni, gazduieste deja peste 2 milioane de refugiati palestinieni, statutul si numarul acestora constituind o sursa de anxietate pentru conducerea tarii.

Ammanul, care depinde foarte mult de Washington pentru asistenta militara si economica, este, de asemenea, zdruncinat de pauza de 90 de zile a ajutorului lui Trump. Israelului si Egiptului li s-au acordat derogari, dar suma de 1,45 miliarde de dolari pe care Iordania o primeste in fiecare an ramane inghetata in asteptarea unei revizuiri de catre administratia Trump a intregului ajutor extern.

Regele Abdullah „se afla intr-o pozitie foarte, foarte vulnerabila, in care SUA au o mare influenta”, a declarat Ghaith Al-Omari, cercetator la Institutul de la Washington pentru Politica Orientului Apropiat.

Dar asistenta SUA pentru Amman „nu este caritate”, a spus Al-Omari, explicand ca Iordania gazduieste trupe americane si mijloace aeriene, este un partener important pentru schimbul de informatii pentru Washington, iar tratatul sau de pace cu Israelul, semnat in 1994, este cheia stabilitatii regionale. „Regele spera ca acestea ar contracara parghiile pe care le are presedintele”, a spus Al-Omari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: