Trump cere Curtii Supreme sa ii permita sa puna capat dobandirii cetateniei prin nastere

Administratia presedintelui Donald Trump a cerut, joi, Curtii Supreme sa ii permita sa avanseze cu planurile de a pune capat dobandirii cetateniei prin nastere, ridicand o teorie juridica marginala pe care mai multe instante inferioare au respins-o, potrivit CNN.
Intr-o serie de recursuri de urgenta, administratia Trump a sustinut ca instantele inferioare au mers prea departe in pronuntarea unor ordonante la nivel national care blocau politica controversata si a cerut justitiei sa limiteze impactul acestor ordine.
In ianuarie, un judecator federal a descris acest ordin executiv drept „in mod evident neconstitutional” si a blocat punerea in aplicare a acestuia. Cateva zile mai tarziu, un judecator din Maryland a spus ca planul lui Trump „contravine istoriei de 250 de ani a natiunii noastre de cetatenie prin nastere”.
Curtile de apel au respins cererea administratiei Trump de a intrerupe hotararile instantelor inferioare care au impus ordonante la nivel national asupra unui ordin executiv pe care l-a semnat in prima zi a celui de-al doilea mandat.
De mai bine de 150 de ani, instantele au inteles textul celui de-al 14-lea amendament pentru a garanta cetatenia oricarei persoane „nascute sau naturalizate in Statele Unite”, indiferent de statutul de imigrare al parintilor lor. Un precedent emblematic al Curtii Supreme din 1898 a afirmat aceasta interpretare a legii, iar instanta moderna nu a semnalat nicio dorinta de a revizui aceasta decizie.
Dar unii conservatori au sustinut ca acele opinii sunt gresite, deoarece al 14-lea amendament include o expresie conform careia beneficiul se aplica numai persoanelor care sunt „sub jurisdictia” Statelor Unite. Imigrantii ilegali, spune teoria, sunt supusi jurisdictiei patriei lor natale.
Instantele din Maryland, Massachusetts si Washington au emis ordonante care blocheaza implementarea la cererea a peste 20 de state, a doua grupuri pentru drepturile imigrantilor si a sapte reclamanti individuali.
Apelurile inaintate de administratia Trump la Curtea Suprema nu se ocupa in mod direct de constitutionalitatea acestei politici, ci mai degraba urmaresc ceea ce administratia a descris ca fiind o cerere „modesta” de a limita domeniul de aplicare a ordonantelor. Aceasta este totusi o cerere semnificativa, deoarece, in cazul in care Curtea Suprema ar fi de acord, ar permite administratiei sa execute ordinul impotriva persoanelor care nu fac obiectul litigiului in curs.
„Interdictiile universale au atins proportii epidemice de la inceputul actualei administratii”, a declarat Departamentul de Justitie in apelurile catre Curtea Suprema. „Acele ordonante universale interzic aplicarea unui ordin executiv din prima zi oriunde in tara, in ceea ce priveste „sute de mii” de persoane nespecificate care „nu sunt in fata instantei si nici nu sunt identificate de instanta”.
Administratia a spus ca instanta ar trebui sa ii permita cel putin sa emita indrumari care sa explice modul in care va implementa politica.
Desi se concentreaza pe ordinele instantelor inferioare care blocheaza ordinul executiv, Departamentul de Justitie a enumerat o serie de argumente in care explica de ce considera incorecta conventia privind cetatenia prin nastere.
„In secolul XX, executivul a adoptat pozitia incorecta conform careia clauza cetateniei a extins cetatenia la aproape toti cei nascuti in Statele Unite – chiar si copiii strainilor ilegali sau strainilor prezenti temporar”, a scris administratia. „Acea politica de cetatenie aproape universala a cetateniei prin nastere a creat stimulente puternice pentru imigratia ilegala.”