Trump da in judecata comisia care investigheaza evenimentele din 6 ianuarie in incercarea de a evita sa depuna marturie

externe

Fostul presedinte al SUA, Donald Trump, a intentat, vineri, un proces pentru a evita sa fie obligat sa depuna marturie sau sa furnizeze orice documentatie comisiei din Congres care investigheaza atacul violent de anul trecut al sustinatorilor sai asupra Capitoliului, informeaza Reuters.

Comisia Camerei care investigheaza atacul din 6 ianuarie 2021 a emis in unanimitate o citatie pentru ca fostul presedinte republican sa se prezinte la sau in jurul datei de 14 noiembrie.

De asemenea, parlamentarii au prelungit pana in aceasta saptamana termenul limita initial de 4 noiembrie pentru ca Trump sa predea orice documentatie aferenta.

Reprezentantii comisiei nu au putut fi contactati imediat pentru a comenta procesul intentat la Tribunalul Districtual din West Palm Beach.

Citatia incalca dreptul constitutional al lui Trump la libertatea de exprimare, au spus avocatii sai in dosarul de 41 de pagini, in care au numit investigatia o „ancheta cvasi-criminala” si adaugand ca aceasta comisie nu are autoritatea de a forta o marturie.

Ei au mai spus ca oferta alternativa a lui Trump de a raspunde in scris la intrebari specifice a ramas fara raspuns din partea comisie. Intr-o scrisoare din 9 noiembrie adresata completului, avocatii lui Trump au spus ca acesta va „a lua in considerare” daca „ar fi potrivit” sa ofere raspunsuri scrise.

Scrisoarea spunea ca Trump „a condus in mod voluntar o cautare rezonabila a documentelor aflate in posesia sa”, dar „nu a gasit niciun document care sa corespunda acestei cereri”.

Comisia a organizat o serie de audieri, e incercand sa demonstreze public faptul ca Trump a fost in mare parte responsabil pentru atacul asupra Congresului, in timp ce parlamentarii se reunisera pentru a declara oficial infrangerea lui in fata democratului Joe Biden.

Panelul nu a spus cum va proceda daca Trump nu tine cont de cererea de citatie.

Comitetul, programat sa se dizolve la incheierea mandatului actualului Congres, ar putea fi reconstituit intr-o componenta care depinde de partidul care controleaza Camera atunci cand incepe urmatorul sau mandat in ianuarie, rezultat care depinde de numarul de voturi la alegerile de marti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: