Trump intervine brutal in ancheta procurorilor privind legaturile cu Rusia: „Trebuie sa opreasca acum aceasta vanatoare de vrajitoare inscenata”

externe

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a cerut miercuri procurorului general, Jeff Sessions, sa opreasca imediat investigatia privind ingerintele ruse si privind presupusele contacte intre fosta sa echipa de campanie si Moscova.

„Este o situatie teribila, iar procurorul general Jeff Sessions trebuie sa opreasca acum aceasta vanatoare de vrajitoare inscenata, inainte de a continua sa afecteze si mai mult imaginea tarii noastre. Bob Mueller este controversat in totalitate, iar cei 17 democrati furiosi care ii fac treaba murdara sunt o rusine pentru Statele Unite!”, a transmis Donald Trump miercuri prin Twitter, citat de Mediafax.

Procesul lui Paul Manafort, sef al fostei echipe de campanie electorala a lui Donald Trump, a inceput de doua zile.

Jeff Sessions, secretar al Justitiei si procuror general, l-a sustinut pe Donald Trump in campania electorala din 2016. Jeff Sessions s-a recuzat din investigatia privind ingerintele ruse, aceasta fiind monitorizata de procurorul general adjunct, Rod Rosenstein.

Donald Trump a reiterat, marti, ca nu a avut contacte cu Rusia in campania electorala din anul 2016, argumentand ca oricum nu ar fi vorba de o infractiune. „Contactele nu sunt infractiune, dar nu conteaza, deoarece nu au existat contacte (cu exceptia celor ale escroacei Hillary si ale democratilor)!”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

„Contactele” cu o anumita persoana sau entitate nu constituie infractiune din punct de vedere juridic, dar procurorul special Robert Mueller investigheaza activitati de coordonare intre entitati guvernamentale ruse si echipa de campanie electorala a lui Donald Trump, ceea ce ar putea atrage acuzatii privind o conspiratie. Expertii atrag atentia ca depistarea colaborarii cu o putere straina in campania electorala poate atrage numeroase acuzatii. Donald Trump a negat in mai multe randuri ca a avut contacte cu Rusia in campania electorala din 2016.

Donald Trump ar putea fi audiat in investigatia privind contactele echipei de campanie electorala cu Rusia, a afirmat luni avocatul acestuia, Rudolph Giuliani, sugerand insa ca eventualele „contacte” cu Moscova nici macar nu sunt o infractiune. Rudy Giuliani a denuntat ancheta coordonata de procurorul special Robert Mueller. „Au format o echipa total tendentioasa”, a acuzat avocatul lui Donald Trump. Fostul primar al orasului New York a subliniat ca nu ii recomanda lui Donald Trump sa discute cu echipa lui Robert Mueller, explicand insa ca este posibil ca liderul de la Casa Alba sa vrea audierea pentru a-si demonstra nevinovatia. „Ceea ce cred si ceea ce stiu pot fi doua lucruri diferite. Eu cred ca presedintele nu ar trebui sa discute cu Mueller. Dar stiu cat de convins este el ca nu a facut nimic rau si ca vrea sa explice acest lucru”, a spus Giuliani.

Intrebat daca Donald Trump risca sa fie inculpat pentru contactele cu Rusia, avocatul a afirmat ca s-ar putea sa nu fie vorba despre o infractiune. „Nici macar nu stiu daca este o infractiune, ma refer la contactele cu Rusia. Daca analizezi infractiunea, atacurile cibernetice sunt. Presedintele nu a comis atacuri cibernetice. Nu i-a platit el sa comita atacuri cibernetice”, a spus Giuliani.

Biroul Federal pentru Investigatii (FBI), Senatul SUA si Camera Reprezentantilor ancheteaza cazul ingerintelor Rusiei in campania electorala si presupuse contacte intre apropiati ai presedintelui Donald Trump si oficiali rusi, iar procurorul special Robert Mueller coordoneaza investigatiile. Cel putin trei membri ai fostei echipe de campanie electorala a presedintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpati in investigatia din SUA privind ingerintele Rusiei.

Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces impotriva Rusiei, echipei de campanie electorala a presedintelui Donald Trump si site-ului WikiLeaks, denuntand o presupusa conspiratie pentru perturbarea scrutinului prezidential desfasurat in SUA in 2016.

Comisia pentru Informatii din Camera Reprezentantilor a dispus, recent, incheierea anchetei privind ingerintele Rusiei, stabilind ca nu au existat actiuni coordonate ale echipei de campanie a presedintelui Donald Trump cu Moscova.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: